Η κούραση της ημέρας, τα οικονομικά προβλήματα, διάφορα έκτακτα γεγονότα μπορούν να ταράξουν πολύ την καθημερινότητα και τη σχέση ενός ζευγαριού. Όμως, θέλω να ξέρεις ότι, πέρα από εσάς τους δύο, τις συνέπειες ενός άσχημου τσακωμού τις βιώνει και το μικρό παιδί που, εκείνη τη στιγμή, βλέπει τα δύο πιο αγαπημένα του πρόσωπα να μαλώνουν μπροστά στα μάτια του.
Φυσικά, το να σου ζητήσω να μην τσακώνεσαι καθόλου είναι κάτι εντελώς ουτοπικό, αφού όλο και κάποιο πρόβλημα θα “τσιτώσει” τα νεύρα σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μη μαλώνεις μπροστά στο παιδί σου. Γιατί, αν πιστεύεις ότι ακόμα είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει, τότε έχεις μία εντελώς λανθασμένη εικόνα για τη νοημοσύνη και το ψυχισμό του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, αν τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σου, πάρε μία βαθιά ανάσα, γιατί:
– Δημιουργείται μία φρικτή εικόνα στο μυαλό του. Μπορεί εσύ να κάτσεις στον καναπέ και μέσα στην επόμενη ώρα να έχεις ηρεμήσει, όμως, η εικόνα που χαράσσεται στο μυαλό του, του δημιουργεί μία μορφή παιδικού τραύματος. Αν δε θες να έχει αυτή την ανάμνηση για πάντα, τότε, πολύ απλά, μαλώστε στο διπλανό δωμάτιο του σπιτιού και όχι μπροστά του.
– Διχάζονται. Όταν σας βλέπει να μαλώνετε συνεχώς και να μην υποχωρεί κανένας, τα παιδιά δε ξέρουν ποιον από τους δύο να εμπιστευτούν. Ποιον να ακούσουν. Από ποιον να λάβουν μία συμβουλή. Επιπλέον, σχεδόν αυτόματα, το παιδί μπαίνει σε μία διαδικασία να υπερασπιστεί περισσότερο είτε τη μαμά είτε τον μπαμπά. Δε νομίζεις ότι είναι αρκετά νωρίς να το βάλεις στη δύσκολη θέση να επιλέξει ποιον από τους δύο αγαπά περισσότερο; Είναι μόλις τριών ετών…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Νομίζουν ότι είστε κακοί γονείς. Ξέρεις πώς πάει η κατάσταση: Σας βλέπει να μαλώνετε, το λέει στον καλύτερο του φίλο, εκείνος του απαντά ότι οι δικοί του είναι ήρεμοι. Έτσι, το πρότυπο του ιδανικού γονιού κλονίζεται στα μάτια του. Αυτό που περιμένει από εσένα είναι να του διδάξεις τα ιδανικά της ευαισθησίας, του αλληλοσεβασμού και του ελέγχου.
– Νιώθουν ανασφαλή. Για την ακρίβεια, βουτάνε στην ανασφάλεια, τη στιγμή που αυτό που θέλουν να νιώθουν είναι προστασία και ηρεμία.
– Το στεναχωρείς για πράγματα που δεν το αφορούν. Αλήθεια, τι αφορά ένα μικρό παιδί αν εσύ και ο μπαμπάς δε μπορείτε να συμφωνήσετε στο ποιος θα πλύνει τα πιάτα; Μήπως θα τα πλύνει αυτό; Σε παρακαλώ…
Πώς, λοιπόν, μπορείς να προστατεύσεις τη ψυχή του από τον τσακωμό σας;
- Απομάκρυνε το από το χώρο του τσακωμού. Ξέρεις, εκείνη τη στιγμή, που τα αίματα έχουν “ανάψει” για τα καλά.
- Μίλησε με έναν παιδοψυχολόγο. Ζήτα του συμβουλές. Γιατί, δε θέλω να ξεχνάς, ότι ένας ειδικός ξέρει πάντα καλύτερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ