7 περίεργες (και ίσως κακές) συνήθειες που κάθε νήπιο έχει!

Όταν έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά σου, περιμένεις πως και πως να μεγαλώσει, να πει τις πρώτες του λεξούλες, να κάνει τα πρώτα του μικρά βήματα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, προτού κάνει όλα τα παραπάνω, μπορεί να το δεις να κάνει μερικές περίεργες κινήσεις. Να υιοθετεί κάποιες αλλόκοτες συνήθειες – τις οποίες, δε θα μπορείς να καταλάβεις στην αρχή. Όμως, και αυτές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και, καλώς ή κακώς θα πρέπει να συμβιβαστείς μαζί τους.

Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες περίεργες συνήθειες είναι παροδικές και όλοι (και εσύ και το παιδί) απαλλάσσονται σχετικά γρήγορα από αυτές.

– Σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% έως 30% των νηπίων σφίγγουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα τα δόντια τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στο ότι το παιδάκι σου βγάζει νέα δόντια. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ο μικρός σου ήρωας να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι πια το στοματάκι του δεν είναι πια άδειο. Πάντως, θέλω να ξέρεις ότι οι πιθανότητες να αγχώνεται είναι μικρές. Αισθάνεται περισσότερη αμηχανία παρά άγχος.

– Τρώει τα νύχια του. Εκεί που κάθεσαι χαλαρή και μιλάς στο τηλέφωνο με τη φίλη σου, το βλέπεις με την άκρη του ματιού σου να τρώει τα πρώτα του νύχια. Κλείνεις βιαστικά το τηλέφωνο και τρέχεις σα δεύτερος Usain Bolt να το προλάβεις πριν τα δάχτυλα του φθάσουν στο στόμα σου. Ναι, θα συμβεί πολλές φορές.

– Σκαλίζει τη μύτη του. Και ξέρεις ότι αυτή η κίνηση και κακό θα του κάνει (αφού μπορεί να κολλήσει ευκολότερα ένα κρυολόγημα) και δείχνει αγένεια. Ειδικά, όταν το κάνει μπροστά στους καλεσμένους που κάθονται αναπαυτικά στο σαλόνι σου. Προσπάθησε να κρατήσεις τα δάχτυλα του απασχολημένα.

– Πιάνει τα γεννητικά του όργανα. Ουσιαστικά, τα ανακαλύπτει για πρώτη φορά. Προσπαθεί να καταλάβει τη θέση τους στο σώμα του. Νομίζω μπορείς να φανταστείς γιατί πρέπει να το σταματήσεις.

– Πιπιλάει το δάχτυλο του. Συνήθως τον αντίχειρα του. Να ξέρεις πως πράξη αυτή συμβαίνει σε δύο χρονικά σημεία. Από την μία, τις πρώτες μέρες αφού του πήρες την πιπίλα μακριά. Από την άλλη, όταν θέλει να σου δείξει ότι χρειάζεται να του φοράς την πιπίλα περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα.

– Τρώει από το πάτωμα. Για την ακρίβεια, τσιμοπολογάει. Δεν προλαβαίνει να πέσει έστω και μία μικρή φέτα τυριού και εκείνο κατεβαίνει από την καρέκλα του, για να το φάει; Ωχ, ελπίζω να έχεις σφουγγαρίσει.

– Λέει κακές λέξεις. Τι συμβαίνει όταν οι πρώτες του λέξεις δεν είναι μαμά ή μπαμπάς, αλλά η γνωστή ελληνική προσφώνηση; Πώς μπορείς να το βοηθήσεις; Κάθε φορά που ξεστομίζει μία κακιά λέξη, να του παίρνεις το αγαπημένο του παιχνίδι και να το κρύβεις. Στην αρχή, θα γκρινιάξει. Στη συνέχεια, όμως, θα καταλάβει και θα προσαρμοστεί.

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164