Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχεις όλες τις απαντήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση no.1:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω έναν μπόμπιρα 14 μηνών και εδώ και κάποιες μέρες υποφέρουμε από μπούκωμα. Κάνω πλύσεις με φυσιολογικό όρο και χλιαρό νεράκι και αφαιρώ όσες περισσότερες μπορώ με ρινικό αποφρακτηρα, αλλά είναι εντελώς παροδικό. Μέχρι να καθαρίσουμε το ένα ρουθούνι, γεμίζει το άλλο. Χρησιμοποίησα και σταγόνες otrivin, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Υπάρχει κάτι πού να μπορώ να του δώσω βάσει ηλικίας; Να σας επισημάνω πως ο μικρός έχει έλλειψη του ενζύμου G6PD. Το αναφέρω γιατί ίσως κάποια φάρμακα να είναι απαγορευμένα.
Απάντηση:
Αγαπητή, όλα αυτά που κάνεις είναι πολύ καλά καμωμένα και μπράβο σου. Έχεις αποτρέψει τα χειρότερα, όπως για παράδειγμα να πάθει ωτίτιδα. Θα σε συμβούλευα να μην δώσεις ακόμη φάρμακα, αλλά να “το παλέψεις” με φυσικούς τρόπους, όπως ήδη το κάνεις. Μπορείς να δώσεις να πιει χαμομήλι με μέλι, γάλα με μέλι, φασκόμηλο με μέλι και λεμόνι. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το θαλασσινό νερό σε μορφή σπρέι ισοτόνου.
Ερώτηση no.2:
Καλημέρα κύριε Μαζάνη! Έχω μια μπέμπα 11 μηνών πέρα από γάλα & κρέμα-φρουτόκρεμα (εμπορίου) δεν τρώει τίποτα άλλο. Βάρος κ ύψος παίρνει κανονικά, απλά λίγες αναγούλες έκανε, συνεχίζοντας το novalac digestar σε συνδυασμό με novalac No2.Είναι φυσιολογικό όλο αυτό για την ανάπτυξή του;
Απάντηση:
Αγαπητή, το μωρό σου μπορεί να παίρνει βάρος, όμως δεν καλύπτεται πλήρως με όλες τις ουσίες, αφού δεν τρώει ποικιλία τροφών. Βέβαια πεινάει, αλλά τρώει μόνο αυτά που θέλει. Εσύ, λοιπόν, σε αυτό πρέπει να πατήσεις” και να το εκμεταλλευτείς: δηλαδή να εκμεταλλευτείς την πείνα της. Άρα, άφησε την νηστική και όταν πεινάσει πολύ, τότε να της προτείνεις οτιδήποτε άλλο, εκτός απο το γάλα. Στην αρχή, θα αρνηθεί, αλλά, όταν θα την “κόψει” η πείνα, τότε θα αναγκαστεί να φάει και άλλες τροφές.
Ερώτηση no.3:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! Έχω ένα αγοράκι 2.8 ετών. Είναι ένα παιδί πολύ καλόψυχο με πολλή αγάπη για όλους, αλλά με πολύ ισχυρά “Θέλω”. Φαινομενικά, δείχνει ήσυχο παιδί. Όμως, όταν βρίσκεται με τους γονείς και τους παππούδες του εκφράζει έντονα την ανεξαρτησία και τα “θέλω” του. Συνέχεια μας λέει “αυτό είναι δικό μου, όχι δικό σου”. To ίδιο λέει και σε άλλα παιδάκια. Στον παιδικό σταθμό, βέβαια, δεν είναι τόσο έντονος. Στο σπίτι, θέλει να αλλάζει ρούχα και να κάνει μπάνιο, μόνο, όταν το αποφασίζει το ίδιο. Τις περισσότερες φορές, επικρατεί εκνευρισμός για να κάνουμε έστω και κάποια από αυτά, αν δε θέλει ο ίδιος. Είναι ισχυρογνώμων και, όταν βλέπει ότι δεν τον παίρνει γκρινιάζει ή κλαίει ασταμάτητα. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όταν πάμε βόλτα, φεύγει από τα χέρια μας και τρέχει. Πρέπει να με ανησυχεί η συμπεριφορά του; Πώς πρέπει να το χειριστούμε;
Απάντηση:
Αγαπητή, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις μάλλον το “κακό” ξεκινάει απο τους γονείς και το περιβάλλον, στο οποίο ανατρέφεται ένα παιδί. Δηλαδή το μωρό σου έχει γίνει χειριστικό, διότι το περιβάλλον στο οποίο ζει του έδωσε το δικαίωμα να το κάνει. Είναι λίγος ο χρόνος για να το αναλύσουμε τώρα, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, αν πας σε παιδοψυχολόγο θα σας εντοπίσει συμπεριφορά σας του παρελθόντος που οδήγησε το παιδί να γίνει τόσο απαιτητικό. Βέβαια, έχει την βάση (DNA) να είναι δυναμικό, όμως όταν απο την αρχή δεν μπαίνουν κάποιοι λογικοί κανόνες τα παιδιά γίνονται χειριστικά και απαιτητικά (εκεί βέβαια που τα “παίρνει”). Η γνώμη μου είναι ότι, αν μόνοι σας δεν καταφέρετε να εντοπίσετε τι δεν κάνατε και δεν κάνετε σωστά, να συμβουλευτείτε ένα παιδοψυχολόγο ο οποίος μέσα απο την διαδικασία της ακρόασης θα εντοπίσει τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε, ώστε να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση, η οποία αν δεν διορθωθεί τώρα μάλλον θα χειροτερέψει.
Ερώτηση no.4:
Καλησπέρα σας γιατρέ! Έχω 2 αγοράκια το ένα 27 μηνών και το άλλο 14 μηνών. Φέτος, πήγαμε πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό και, όπως είναι φυσικό, ξεκίνησαν οι μυξουλες και ο βήχας, ο οποίος από ό,τι ακούω είναι πολύ υγρός. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο αντιβηχικό που μπορώ να τους δώσω, γιατί το φάρμακο που ήξερα και είχα χρησιμοποιήσει ξανά στον μεγάλο καταργήθηκε.
Απάντηση:
Αγαπητή, υπάρχουν φυσικά πολλά “σιροπάκια”, αλλά το ζητούμενο είναι να ξέρουμε την καθε φορά τι έχει το παιδί και ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να το βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, αν το παιδί έχει φλέματα και εμείς του δίνουμε ένα σιρόπι για να του σταματήσουμε τον βήχα, πιθανόν να το κάνουμε χειρότερα. Θέλω να σου πω , λοιπόν, ότι καθε φορά που ένα παιδί έχει βήχα πρέπει να ξέρουμε αν είναι παραγωγικός, ξηρός, με βρόχο σπασμό κλπ. Και, φυσικά, στην καθε περίπτωση δίνουμε διαφορετικά σιρόπια.
Ερώτηση no.5:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο 8 ετών που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011. Στην ηλικία των 3 ετών και δύο μηνών έκανε το πρώτο εμβόλιο bexero και το δεύτερο τρεις μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015. Η παιδίατρος μας, μας συμβουλεύει επίμονα να κάνουμε και και μια συμπληρωματική τρίτη δόση η οποία πρέπει να γίνει λόγω της ηλικίας που έκανε την πρώτη δόση. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό; Είναι θεμιτό να γίνει ή όχι;
Απάντηση:
Αγαπητή, απο ό,τι ξέρω το φυλλάδιο με τις οδηγίες του συγκεκριμένου εμβολίου γράφει ότι τα παιδιά που το ξεκινάνε μετά τα 2 χρόνια της ζωής τους, τότε κάνουν μόνο δυο δόσεις σε μεσοδιάστημα 2-3 μηνών. Άρα μάλλον δεν χρειάζεται να κάνει και άλλη δόση.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Κοντομήτρος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ