Η πρώτη φορά που θα γίνεις μαμά σου δημιουργεί λίγο (έως πολύ) άγχος. Πράγμα απόλυτα λογικό, αφού η άγνοια μας φοβίζει και μας κάνει λίγο πιο ευάλωτους συναισθηματικά. Το κενό της άγνοιας έρχεται να αναπληρώσει η μαμά ή η γιαγιά σου, η οποία, ως έμπειρη, γνωρίζει τα πάντα γύρω από την ανατροφή ενός παιδιού.
Μία από τις συμβουλές που θα σου έχει δώσει είναι σίγουρα κάποιες εκφράσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα τυχόν προβλήματα ή τις εντάσεις που θα δημιουργηθούν ανάμεσα σε εσένα και στο παιδάκι σου. Όπως ακριβώς τις έχεις καταγράψει, τράβα μία κόκκινη γραμμή και σβήσ’ τες (και από το χαρτί και από το μυαλό σου).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία σειρά ερευνών που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έφερε στο φως κάτι που κανένας γονιός δεν περίμενε: αρκετές cliche φράσεις που λέμε σε ένα παιδί του προκαλούν άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Το κάνουν να αισθάνεται άσχημα, μεγενθύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στο μυαλό του.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι φράσεις που πρέπει να αποφύγεις;
– Κάνω τα πάντα για εσένα, και εσύ δεν μπορείς να κάνεις το πιο απλό πράγμα. H φράση που κάποια στιγμή θα πεις. Πριν, λοιπόν, οι λέξεις βγουν από το στόμα σου, σκέψου ότι με τη συγκεκριμένη παρατήρηση “πετάς” το μπαλάκι στο παιδί σου. Αισθάνεται ότι κάτι δεν κάνει καλά. Το φορτώνεις με μία ηθική ευθύνη, η οποία μέσα του μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Με κάνεις έξαλλη. Αυτόματα παραδέχεσαι ότι δεν ελέγχεις την κατάσταση. Άρα, πώς θα μάθει το παιδί σου να έχει πάντα τον έλεγχο;
– Μην κλάψεις τώρα. Το κλάμα είναι έκφραση συναισθήματος. Άφησε το ελεύθερο να εξωτερικεύσει τη δυσαρέσκεια του.
– Είσαι μεγάλος, δεν πρέπει να φοβάσαι. Εδώ φοβούμαστε εμείς που έχουμε περάσει το ηλικιακό φάσμα του παιδιού, ένας έφηβος δε θα έχει τις ανησυχίες του;
– Σταμάτα να κάνεις σα μωρό. Μα, αφού είναι μικρό ακόμα…
– Κάνε αυτό που σου λέω, αλλιώς θα μπεις τιμωρία. Το ότι ένα μικρό παιδάκι χρειάζεται να ξέρει που πρέπει να πατάει ένα stop, για να μη ξεπερνά τα όρια είναι δεδομένο. Όμως, η απειλή τιμωρίας δεν είναι και η καλύτερη εναλλακτική. Προσπάθησε να σκεφτείς κάτι πιο δημιουργικό.
– Γιατί δεν μπορείς να είσαι όπως ο αδερφός / η αδερφή σου; Δίπλα στη φράση αυτή γράψε ένα τεράστιο “NO”. Γιατί να βάλεις τα παιδιά σου σε σύγκριση και, αυτομάτως, σε έναν αγώνα το ένα να είναι καλύτερο του άλλου;
– Σου το έχω πει εκατό φορές. Το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά έχει και την ανεμελιά της ηλικίας του…
– Τα κάνεις όλα λάθος. Και η αυτοπεποίθηση του πέφτει στα τάρταρα…
– Είσαι το καλύτερο παιδί όλου του κόσμου. Στον αντίποδα, βρίσκεται η αντίθετη οπτική της φράσης αυτής. Σίγουρα πρέπει να αισθάνεται περήφανο για τον εαυτό του, όχι, όμως, να νομίζει ότι έχει το “αλάθητο” του Πάπα.
Ok, Mama?
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ