Μπορεί να σου ζητήσει λίγη σοκολάτα πριν από το μεσημεριανό, πολύ παγωτό μέσα στο χειμώνα έως το πιο τρελό πράγμα που μπορείς να φανταστείς. Ένα ακριβό παιχνίδι ή κάτι, το οποίο πίστευες ότι δε θα του αρέσει. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, είτε σύντομα είτε στο μακρινό μέλλον, θα χρειαστείς να του πεις “όχι”. Να ξέρεις, πάντως, ότι το πιο δύσκολο “όχι” είναι το πρώτο. Θέλει θάρρος και το σημαντικότερο: τρόπο. Δε θες, σε καμία περίπτωση, να το στεναχωρήσεις πολύ και να βάλει τα κλάματα. Από την άλλη, δεν πρέπει να κάνει κάτι που δεν το εγκρίνεις και δεν το θεωρείς σωστό.
Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι χαμένη στις… παρατηρήσεις, σου έχω βρει μερικές έξυπνες φράσεις που δηλώνουν άρνηση, αλλά δεν περιλαμβάνουν τη λέξη “όχι”. Γιατί, το πολύ το “όχι,όχι,όχι” το βαριέται και το… παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Έλα να σου δείξω πως γίνεται αυτό. Σημείωσε τη στο τετραδιάκι (και στο μυαλό) σου, καθώς είναι η πιο διπλωματικά έξυπνη έκφραση που μπορείς να πεις σε ένα παιδάκι. Και θα εμποδίσεις τυχόν μικροατυχήματα και ουσιαστικά θα κάνεις το δικό σου, χωρίς το παιδάκι σου να το πάρει είδηση.
– Πες μου περισσότερα για το πρόβλημα σου. Θα αισθανθεί την ασφάλεια ότι η μαμά το “ακούει”. Συγχρόνως, εσύ ως έμπειρη στην ομιλία, είτε θα αλλάξεις το θέμα της συζήτησης είτε θα περάσεις υποδόρια το μήνυμα σου.
– Υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε; Ουσιαστικά, “πετάς” το μπαλάκι στο παιδάκι σου, το οποίο, όχι μόνο πρέπει να σκεφτεί μία εναλλακτική, αλλά κατανοεί ότι η πρόταση του δεν είναι σωστή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Eσύ ποιο νομίζεις ότι είναι το σωστό; συνοδευόμενο από ένα βλέμμα απορίας και περιέργειας αρκεί για να το κάνει να σκεφτεί διαφορετικά.
– Θα με στεναχωρούσε πολύ αν έκανες αυτό. Και κανένα παιδάκι δε θέλει να στεναχωρήσει τη μαμά του. Όπως, και το αντίστροφο.
– Ας το κάνουμε, καλύτερα μία άλλη στιγμή. Ουδέν μονιμότερο εκ του προσωρινού δε λένε; Ε, με το αναβάλλεις κάτι για αργότερα ξέρεις πολύ καλά ότι το πιο πιθανόν είναι το αργότερα να γίνει ποτέ. Και το παιδάκι σου δε θα το θυμάται καν.
– Θυμάσαι τον κανόνα; Δε θέλω να ξεχνάς ότι για να περάσετε μέλι – γάλα, χρειάζεται να συμφωνήσετε σε κάποιους κανόνες. Άλλωστε, το να το αφήσεις ανεξέλεγκτο μόνο καλό δε θα του κάνει.
– Φύγε μακριά από εκεί. Είναι επικίνδυνα. Ο φόβος πάντα θα κάνει το παιδί σου να διστάσει. Πρόσεξε, όμως, μην κάνεις κατάχρηση της φράσης και ξαφνικά αρχίσει να φοβάται ακόμα και τη σκιά του.
– Σκέψου τι μου ζήτησες για ένα λεπτό. Κάν’το να αναρωτηθεί και να συνειδητοποιήσει από μόνο του αν αυτό που ζητά είναι υπερβολικό. Εξάλλου, η εγκράτεια είναι αρετή.
– Τι λες για αυτό; Και απορρίπτεις την πρόταση του και προτείνεις εναλλακτική.
Say “NO” To “No”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ