Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνδυασμένο με όλα εκείνα τα μεσογειακά αρώματα που ξετρελαίνουν ολόκληρο τον πλανήτη! Ζουμερές ντομάτες, λαχταριστά κολοκυθάκια, “μελωμένες” μελιτζάνες και γλυκοκρέμμυδα είναι μερικά από τα καλούδια που γεμίζουν τους… μπαξέδες μας κάθε καλοκαίρι με τα δυνατά αρώματά τους και τις γεμάτες γεύσεις τους! Αν σε αυτά προσθέσεις και τα ευωδιαστά βότανα και το “χρυσαφένιο” ελαιόλαδο, τότε μπορείς να αντιληφθείς γιατί η παραδοσιακή κουζίνα μας θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως!
Και μιας και οι πρώτες ύλες είναι η πεμπτουσία για το ιδανικό πιάτο, ευτυχώς μπορείς όλα τα παραπάνω να τα συνδυάσεις σε ένα μοναδικό πιάτο που σίγουρα θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια και δεν σταματάς να γεύεσαι μέχρι σήμερα! Το μπριάμ, η μεσογειακή απάντηση στο γαλλικό ratatouille είναι μεν ένα από τα πιο κλασικά καλοκαιρινά πιάτα στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα οικονομικότερα που μπορείς να δημιουργήσεις αυτή την εποχή! Τα δώρα της φύσης, μαζί με ελάχιστη… δεξιοτεχνία στην κουζίνα θα σου δώσουν το πιο γευστικό αποτέλεσμα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τη συνταγή για το πιο εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και low budget μπριάμ και εφοδιάσου τα υλικά για τον ελληνικό γαστριμαργικό “παράδεισο”!
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη μελιτζάνα σε φέτες “μισοφέγγαρο”
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 800 gr πατάτες σε κύβους
- 6 ώριμες ντομάτες σε φέτες
- 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 5 κολοκυθάκια λεπτοκομμένα
- 300 gr ντοματοπολτός
- 1 κ. σούπας ρίγανη
- 2 κ. σούπας μαϊντανός
- αλάτι, πιπέρι
…και τι πρέπει να κάνεις:
- Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
- Σε ένα τηγάνι ζέστανε δύο κουταλιές λάδι σε μεσαία φωτιά και σοτάρισε τη μελιτζάνα για πέντε με επτά λεπτά.
- Αφαίρεσε τη μελιτζάνα από το τηγάνι και πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε για πέντε λεπτά.
- Μετάφερε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε τη μελιτζάνα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τα κολοκυθάκια, τον ντοματοπολτό, 200 ml νερό, τη ρίγανη, το μαϊντανό και αλατοπίπερο.
- Ανακάτεψε καλά τα υλικά και μετάφερέ τα σε ένα ταψί ή πυρέξ.
- Ράντισε με το υπόλοιπο λάδι και ψήσε για περίπου μισή ώρα.
- Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνέχισε το ψήσιμο για ένα 20 με 30 λεπτά.
- Σέρβιρε με φέτα και φρέσκο ψωμί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ