Ο Νίκος Μαστοράκης δεν χρειάστηκε να σκάψει για να βρει χρυσό. Ως καλός αλχημιστής του 20ου αιώνα, τον χρυσό τον έφτιαξε και τώρα τον μοιράζεται με το κοινό της δικτυακής τηλεόρασης (λίγο-πολυ όλους μας δηλαδή) βγάζοντας στον διεθνή αέρα πια, τα χρυσαφικά του. Από ένα σπάνιο αρχείο προσωπικής του δουλειάς πενήντα+ χρόνων, σαν δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, παρουσιαστής, παραγωγός. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που δημιουργείται ένα κανάλι χωρίς κάμερες, χωρίς στούντιο, χωρίς παρουσιαστές και όμως κάργα στα celebrities.
Το Gold TV (www. goldtv. gr) ξεκινά το ταξίδι μας στο παρελθόν (ακόμη και σε βάθος 60s) την Κυριακή στις 4 το απόγευμα. Και ενώ τα σήματα νέου/παλιού καναλιού είναι υπερσύγχρονα και ψηφιακά, όλο του το πρόγραμμα είναι… παρελθόν. Ο ίδιος ο δημιουργός του, λέει για το slogan «τηλεόραση με… παρελθόν» που ο ίδιος καθιέρωσε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ανήκω σε μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν την υπομονή, την επιμονή και την πολυτέλεια να αυτοδιορίζονται φύλακες πολύτιμων παραπεταμένων θησαυρών, όσο κι αν υπάρχουν τόσα οξύμωρα σε πέντε λέξεις. Το «παραπεταμένων» αναφέρεται στην απρέπεια πολλών να θεωρούν πως ο, τι περασμένο είναι και άχρηστο. Με πρώτο παράδειγμα την άθλια ΕΡΤ που επί δεκαετίες είχε το αρχείο της αφύλακτο, να ληστεύεται από τον κάθε πονηρό υπαλληλάκο ή να «φυλάσσεται» σε πλημμυρισμένα κτίρια, και να σαπίζει κάθε μέρα περισσότερο. Όχι ότι τα ιδιωτικά κανάλια έδειξαν μεγαλύτερο σεβασμό στο παρελθόν τους.
Και αυτό που δεν παύει να με καταπλήσσει, είναι ότι η δουλειά που κάναμε εκεί στη μέση των 60s, στην σπαργανική τηλεόραση που δεν είχε καν ένα βίντεο για να γράφει τις κουτσά-στραβα εκπομπές της, θα μπορούσε σήμερα να διδάσκεται στις ειδικές σχολές και στα πανεπιστήμια. Ούτε εγώ υπήρξα προνοητικός, εκείνο τον καιρό. Το κόστος της ταινίας ήταν σοβαρό μέρος του προϋπολογισμού μας, κι έτσι μια ταινία ακριβή την γράφαμε ξανά και ξανά, μέχρι να βγάλει drops και τότε την αποθηκεύαμε, φτιάχνοντας έτσι άθελά μας ένα πολύτιμο αρχείο.
Τον πρώτο καιρό της τηλεόρασης, αγόρασα και το πρώτο βίντεο (φτιαγμένο για… οικιακή χρήση) και οι ταινίες του έμειναν αμετάβλητες, με ελάχιστη απώλεια, μέχρι σήμερα. Το σήμερα είναι γεμάτο smartphones, ψηφιακό video, ηλεκτρονικό μοντάζ, photoshop, drones και όλα όσα ευνουχίζουν την εφευρετικότητα των δημιουργών. Οι θεατές, λοιπόν, του Gold TV θα δουν και θα μάθουν (οι νεώτεροι) ή θα θυμηθούν (οι μεγαλύτεροι) από τα μαυρόασπρα Super Bingo μέχρι τα τελευταία Candid Camera. Και, στην εποχή του HD και του 16: 9 φόρματ, εμείς παίζουμε SD σε “τετράγωνο” φόρματ 4: 3, μ’ αλλά λόγια a blast from the past.»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άρα, όλο το πρόγραμμα του Gold TV είναι έτοιμο,«στο πιάτο;»
«Πλάνη! Οι παλιές ταινίες 2 ιντσών, helical scan, μιας ίντσας, beta και άλλα πολλά έπρεπε να «ψηθούν»(σε χαμηλή θερμοκρασία με διάρκεια 8 ωρών) για να παίξουν σωστά. Δεν μιλάμε για δυο και τρεις ταινίες, αλλά για εκατοντάδες ώρες. Μετά, έπρεπε να βρούμε τα δυσεύρετα μηχανήματα για να τις παίξουμε. Μακρύς ο δρόμος για τα βίντεο εκείνης της εποχής, ζόρικη η επισκευή, επίπονη η συντήρηση. Αλλά τα καταφέραμε να μεταφέρουμε σε ψηφιακή μορφή και σε πολύ καλής ποιότητας MP4, όλα εκείνα που αλλιώς θα είχαν χαθεί.»
Το Gold TV έχει επίσημη έναρξη προγράμματος στις 4: 00 το απόγευμα, κάθε νέο πρόγραμμα είναι 8ωρο και επαναλαμβάνεται σε δυο κύκλους, από τα μεσάνυχτα μέχρι την επόμενη στις 4: 00. Είναι αυτός ένας τρόπος να καλύπτονται τα ωράρια απαιτήσεων διαφορετικού κοινού σε κάθε ζώνη.
«Είναι επίσης ένας τρόπος να κρατήσουμε χωρίς επαναλήψεις το υλικό για πολλούς μήνες.»
Δεν φοβάται όμως ο Μαστ. πως όλα αυτά θα φαίνονται λίγο παλιά. «Ναι» λέει χωρίς δισταγμό «φοβαμαι το «λιγο» οχι τα «παλιά» γιατί όσο παλιότερα, τόσο πολυτιμότερα. Απο την τηλεοπτική ηλικία όπου δεν είχαμε led, τεράστια σκηνικά με πολύχρωμο plexi, είχαμε μιά αφίσσα στο φόντο, ένα-δυό έπιπλα γραφείου, τραπεζάκι και δυό καρέκλες, όμως στις καρέκλες αυτές κάθονταν ο Νίκος Ρίζος, ο Λαμπρούκος, ο Γκιωνάκης. Η ηλικία της λιτότητας, της αφέλειας, του ενθουσιασμού για την πρωτόγνωρη δουλειά, η ηλικια των μεγαλων, πραγματικων σταρ.»
Το ξαναζωντάνεμα του τηλεοπτικού μας παρελθόντος, κρύβει σίγουρα και πολλές εκπλήξεις για τους νεώτερους όταν βλέπουν, π. χ. στο «Σήμερα» (την ιστορική, πρώτη εκπομπή ρεπορτάζ στην Ελλάδα) συνεντεύξεις με τον Χατζηχρήστο, τη Βουγιουκλάκη, τον Κωνσταντάρα, τους σούπερσταρ του σινεμά, από μια εποχή που δεν υπήρχαν media παρά μόνον δυο ραδιόφωνα και δυο κανάλια. Ή τηλεπαιχνίδια με τη μετέπειτα σταρ του σινεμά Μπετυ Λιβάνου, τα μαυρόασπρα Candid Camera, την πρώτη τηλεταινία με τον Χρήστο Νομικό και τη Νόρα Βαλσάμη, αλλά και τη συνέντευξη του Μαστ με τη Γιόκο Όνο, το 2000.
Ακόμη και οι σημερινοί σαραντάρηδες, δεν έχουν δει σημαντικά «Αργά»(τη ναυαρχίδα του Μαστ.) απ’ όπου πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα των 90s και πολλοί σημαντικοί άνθρωποι που δεν είναι πια ανάμεσα μας.
Το «Αργά» καθιέρωσε το latenight chat show που μέχρι τότε ήταν άγνωστο, επειδή Mega και Antenna θεωρούσαν ότι το prime time δεν «τράβαγε» αργότερα από τις 11: 00. Απέδειξα πόσο λάθος είχαν κάνει, βγάζοντας στο δικό μου τότε Star Channel το «Αργά» ακριβώς στις 12: 00 τα μεσάνυχτα και κρατώντας πάμπολους θεατές ξύπνιους μέχρι τις 2: 00. Στο Gold TV το «Αργά» αρχίζει πάντα στις 10: 00 αλλά αν κάποιος θέλει να μείνει, αμέσως μετά έχει ολόκληρο το πρόγραμμα, όλη νύχτα. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Web TV, μπορείς να κάνεις μια niche τηλεόραση, σε ένα χώρο που τα mainstream κανάλια συνωστίζονται σε ένα στενό διάδρομο υψηλού κόστους και μικρής διαφημιστικής μηλόπιτας.»
Πολύς κόπος, μεγάλο κόστος, ποιο όφελος θα έχει ο Νίκος Μαστοράκης από το Gold TV;«Δεν προσδοκώ σε εκατοντάδες διαφημιστικά, όμως μετά από λίγο, αρκετές διαχρονικές φίρμες ίσως θελήσουν να γίνουν χορηγοί. Ποτέ δεν με κατεδάφισε το άγχος του σύντομου κέρδους, θυμηθείτε πως όταν ο Σημίτης και κάποιοι σάπιοι υπουργοί του, έκλεισαν το Radio Gold παράνομα, για τρία χρόνια και βάλε, με το ραδιόφωνο χωρίς ούτε ένα ευρώ εισόδημα, εγώ πλήρωνα τους υπάλληλους μου, ελπίζοντας (όπως και έγινε) ότι το ΣτΕ θα μας δικαίωνε, βγάζοντας τους Πρωτοπαπάδες ως παρανομούντες.
Όταν κάνω μια ταινία, δεν υπολογίζω πόσα θα βγάλω αλλά πόσο καλή μπορώ να την κάνω μέσα στο περιορισμένο μου budget. Όταν κάνω μια εκπομπή δεν αποβλέπω στα νούμερα της Nielsen αλλά στο να είμαι κάπως ικανοποιημένος βλέποντας την. Και είμαι σίγουρα ο πιο δύσκολος κριτής της δουλειάς μου. Αυτή η φιλοσοφία είναι πια modus vivendi για μένα, και συνεπώς βλέπω το Gold TV σαν προσφορά στους θεατές του και όχι σαν «τσέπωσε τα όσο μπορείς.» Άλλωστε μπορώ ακόμη 14ωρα δουλειάς και ελπίζω να διατηρήσω την ενέργεια αυτή για καμιά δεκαριά χρόνια το λιγότερο.»
Πάντως από όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσε να αντλήσει κάποιος για το Gold TV, πιο εύγλωττο είναι το πρόγραμμα της Κυριακής που με αλλαγές επεισοδίων, θα ισχύσει για όλες τις μέρες της εβδομάδος:
16: 00 ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ (sitcom) Mια κόρη πιο ώριμη από τη μαμά της.
16: 24 CANDID CAMERA (Το πρώτο του πιο πρόσφατου κύκλου, μια ώρα φάρσες.)
17: 24 XΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ (sitcom) Ο Μπάντης, μπερμπάντης, οικογενειάρχης με ζαβά τέκνα.
17: 54 SUPER BINGO (Από τον πιο πρόσφατο κύκλο) το θρυλικό τηλεπαιχνίδι του Νίκου Μαστοράκη.
18: 21 ENAΣ ΤΡΕΛΟΣ, ΤΡΕΛΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (Τα κουλά και παράδοξα του κόσμου μας, δεκατόσα χρόνια πριν.)
19: 33 ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ (Τηλεπαιχνίδι με τη Μπέτυ Λιβανού.)
19: 58 ΣΗΜΕΡΑ (Η ιστορική πρώτη εκπομπή ρεπορτάζ της ελληνικής TV σας μεταφέρει στην επικαιρότητα των 70s.)
20: 27 HIRED TO KILL (Ταινία του Νίκου Μαστοράκη και του Peter Rader, γυρισμένη στην Κέρκυρα.)
21: 59 OXI TA NEA (Η εκπομπή που ξεκίνησε την τηλεοπτική σάτιρα στην… τηλεόραση! Μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού με την Ελένη Ράντου και τον Ντάνο Λυγίζο.)
22: 24 AΡΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής που έβαλε το latenight chat show στην τηλεοπτική μας ζωή. Από τις 6. 12. 93 δηλαδή κάπου 26 χρόνια πριν.) Καλεσμένοι Σοφία Βόσσου, Δημήτρης Πιατάς, Εύη Παπαδάκη και γυμναστική από την Ελένη Πετρουλάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ