Όλοι εμείς που έχουμε Netflix έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας που μας φέρνει πιο κοντά. Και όλοι αυτοί που έχουμε Netflix έχουμε πάθει εμμονή με την σειρά της Marie Kondo που τακτοποιεί τα σπίτια των ανθρώπων και τους αλλάζει τη ζωή. Η μέθοδός της είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο ως KonMari Method ενώ η ίδια έχει βγάλει εκατομμύρια από σειρές, βιβλία και όλη αυτή τη μέθοδο που εφαρμόζει, η οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είμαι beauty editor που σημαίνει ότι το σπίτι μου είναι γεμάτο καλλυντικά. Έχω καλλυντικά ακόμη και στα ντουλάπια της κουζίνας, στο πατάρι, στους διαδρόμους και όλα τα απίθανα μέρη που μπορείς να σκεφτείς. Πριν λίγες μέρες μετακόμισα σε νέο σπίτι (το γεγονός ότι έπεφτα πάνω σε όλες αυτές τις σακούλες έπαιξε το ρόλο του) και αποφάσισα προτού μετακομίσω να βάλω τα καλλυντικά μου σε τάξη έτσι ώστε να πάω στο νέο σπίτι πιο τακτοποιημένη.
Σημείωση: αν έχεις λίγο/πολύ ή/και καθόλου παρθένο μέσα σου δεν μπορείς να ησυχάσεις μέσα σε ένα σπίτι που επικρατεί το χάος. Ακόμη και αν αυτό το χάος είναι καλά κρυμμένο σε συρτάρια και ντουλάπες.
Πώς, όμως, τακτοποιείς τα καλλυντικά σου; Τι κρατάς και τι πετάς; Και με τι καρδιά αποφασίζεις να ξεφορτωθείς κάτι; Κράτησα σημειώσεις για να είναι πιο εύκολο για όλες μας και θα σε συμβούλευα να τυπώσεις αυτή τη σελίδα και να την κρατήσεις.
ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΣΟΥ ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ
Είναι το πρώτο και βασικό βήμα της μεθόδου Konmari. Σε κάθε σπίτι που επισκέπτεται ζητάς από τους κατοίκους να βγάλουν όλα τα ρούχα τους από τις ντουλάπες και να τα στοιβάξουν πάνω στο κρεβάτι. Το πρώτο βήμα της τακτοποίησής μου ήταν, λοιπόν, αυτό: πήρα όλα τα καλλυντικά από κάθε πιθανή μεριά του σπιτιού, από το μπάνιο, από τις ντουλάπες κοκ και τα στοίβαξα πάνω στο κρεβάτι. Αρχικά, δημιουργήθηκε μια στοίβα και τα πρώτα κύματα κρίσης πανικού άρχισαν να έρχονται. Αλλά τα πράγματα μπήκαν γρήγορα στη θέση τους!
ΧΩΡΙΣΕ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΙΒΕΣ
Όλα αυτά τα προϊόντα τα χώρισα σε αυτές τις βασικές κατηγορίες.
-Κρατάω (είναι τα προϊόντα που αγαπώ, που χρησιμοποιώ καθημερινά και αυτά που, όπως θα έλεγε η Mari Kondo, μου δίνουν χαρά. #sparkjoy)
-Ίσως (προϊόντα που αφήνεις στην άκρη για να το σκεφτείς)
-Για την δουλειά (προϊόντα που θέλω να τεστάρω, να γράψω γι’αυτά στο TLIFE, να φωτογραφίσω και να ανεβάσω στο instagram)
-Αυτά που θα χαρίσω (όλα εκείνα τα προϊόντα που δεν έχω ανοίξει, δεν έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω ότι δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ)
-Σκουπίδια (προϊόντα που δοκίμασα και δεν μου κάνουν, άρα δεν θέλω να μου πιάνουν χώρο και προϊόντα που έληξαν!)
ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ
Τα περισσότερα καλλυντικά έχουν μεγάλο όρο ζωής, εκτός ίσως από την μάσκαρα. Η ερώτηση, όμως, είναι πώς θα ξέρεις ότι ένα καλλυντικό έχει χαλάσει ώστε να το πετάξεις;
1.Διάβασε την συσκευασία! Στο πίσω μέρος κάθε συσκευασίας θα βρεις ένα μικρό βαζάκι το οποίο γράφει πάνω 6Μ, 12Μ κλπ. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν από την στιγμή που θα ανοιχτεί θα διαρκέσει 6 μήνες, 12 μήνες και πάει λέγοντας.
2.Μύρισέ τα! Είναι το καλύτερο τεστ που μπορείς να κάνεις καθώς αν ένα προϊόν χαλάσει αποκτά μια περίεργη μυρωδιά που θυμίζει υγρασία.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣΕ ΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Έπειτα από αυτά τα βήματα το focus έγινε σε εκείνα τα προϊόντα που θα κρατήσω. Η συμβουλή μου γι’ αυτό είναι: επένδυσε σε μεγάλα διάφανα κουτιά ώστε να βλέπεις απ’ έξω που έχεις τι και βάλε σε καθένα από αυτά συγκεκριμένα προϊόντα. Οι βασικές μου κατηγορίες είναι:
Α) ΦΡΟΝΤΙΔΑ
-Skincare προσώπου (η αγαπημένη μου)
-Μαλλιά
-Σώμα
-Αρώματα
-Travel size
Β) ΜΑΚΙΓΙΑΖ
-Επιδερμίδα (foundation, concealer, πούδρες, ρουζ, highlighter, bronzer)
-Μάτια (μολύβια, μάσκαρα, σκιές κλπ)
-Χείλη (μολύβια χειλιών, κραγιόν, lipgloss). Αν έχεις πολλά κραγιόν, χώρισέ τα και αυτά σε υποκατηγορίες ανά χρώμα (κόκκινα, nude, σκούρα, χρωματιστά)
-Παλέτες
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ 20/20
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο καθώς όταν τελειώσεις θα ξέρεις ακριβώς πού θα βρεις ποιο καλλυντικό! Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που θα έχεις να αντιμετωπίσεις είναι να αποχωριστείς καλλυντικά. Στο Coveteur διάβασα αυτό το πανέξυπνο tip! Πρόκειται για τον κανόνα του 20/20. Για τα προϊόντα για τα οποία δεν είσαι σίγουρη κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: μπορείς να τα αντικαταστήσεις για λιγότερο από 20 λεπτά για λιγότερο από 20 ευρώ; Αν η απάντηση είναι “ναι”, ξεφορτώσου το προϊόν! Απλώς σου πιάνει χώρο!
Καλή επιτυχία!
PS: από τότε που εφάρμοσα αυτή τη μέθοδο μπορώ να βρω και εκείνο το λαστιχάκι που γυρνάει όσες φορές πρέπει γύρω από το ponytail για να βγει σφιχτό. Και είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές έχεις φάει τον τόπο για να βρεις εκείνο το ένα 😛
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ