Site icon TLIFE

Δημήτρης Λάλος και Μαριλίτα Λαμπροπούλου σε εντατικές πρόβες για μία παράσταση γεμάτη έρωτα

Εντατικές πρόβες κάνουν  ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου εν όψει της παράστασης στο Ηρώδειο με τίτλο «Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του Ονείρου» που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Jaroslaw Killian, σκηνοθέτης με πολλές περγαμηνές θα επιχειρήσει να ζωντανέψει την ζωή και τον έρωτα του καλλιτεχνικού ζευγαριού που έμεινε στην ιστορία. Ο εύθραυστος  Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν που συνέθεσε αριστουργηματικά έργα και η δυναμική συγγραφέας  Γεωργία Σάνδη –  η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο –  κάπνισε,  φόρεσε αντρικά ρούχα,  συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως συναντήθηκαν την δεκαετία του 1840 στα  σαλόνια της Γαλλίας.

Ο έρωτας τους υπήρξε θρυλικός για την εποχή καθώς η Σάνδη ήταν και μεγαλύτερη ηλικιακά αλλά και μια περσόνα  που άφησε το αποτύπωμα στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το συναρπαστικό θεατρικό αφιέρωμα στο Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Ηρώδειο.

Ο  Chopin και η Σάνδη, θα «ζωντανέψουν»,  επί σκηνής,  μέσα από αυθεντικές επιστολές και κείμενα, με πρωταγωνιστές τον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Λάλο και την λαμπερή πρωταγωνίστρια Μαριλίτα Λαμπροπούλου, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Jaroslaw Kilian.  Μουσικά η παράσταση θα μας ταξιδέψει σε μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες του ρομαντισμού.  Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου που θα συμπράξει με την Ορχήστρα Εγχόρδων του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Patrick Bailey, επί σκηνής η ταλαντούχα και βραβευμένη  σοπράνο Ματίνα Τσαρουχά.

Κομβικό στοιχείο της  παράστασης είναι η σκηνοθετική προσέγγιση του διάσημου Πολωνού σκηνοθέτη Jaroslaw Kilian. Έχει θητεύσει δίπλα στον Peter Brook, υπήρξε σκηνοθέτης και διευθυντής της Ακαδημίας Θέατρου της Βαρσοβίας και  μόνιμος σκηνοθέτης στην Εθνική Όπερα της Βαρσοβίας με πλήθος  σημαντικών παραστάσεων στο ενεργητικό του, όπως και στο ελεύθερο θέατρο. Ο Kilian θα επιχειρήσει να αναπαραστήσει τις δύο έντονες αυτές προσωπικότητες στο αρχαίο ρωμαϊκό ωδείο. 

Ο Kilian, Πολωνικής καταγωγής,  διακρίνεται για τις εμπνευσμένες σκηνοθετικές δουλείες του  και  έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ζωή και το έργο  του Σοπέν. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  ο  τρόπος που ο  Πολωνός σκηνοθέτης θα «ζωντανέψει»  τους χαρακτήρες,  θα συνδέσει τον θεατρικό λόγο με την μουσική και θα φωτίσει το έργο.

Ο Jaroslaw Kilian, σημειώνει μεταξύ άλλων για την παράσταση: ««Για εμάς, τους Πολωνούς, ο Σοπέν είναι ιδιαίτερος για όσα έχει προσφέρει τόσο στην κουλτούρα μας όσο και στην μουσική της πατρίδας μας. Έτσι, βρήκα το όλο Project, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον.

Η παράσταση ανεβαίνει σε υπέροχο  μέρος κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών,. Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Έτσι έχουμε όχι μόνο την ομορφιά αλλά και την τελειότητα. Αυτό μας δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος ώστε να έχουμε τελειότητα και στην παράστασή μας. Στο Ηρώδειο έχουν εμφανισθεί τόσο σημαντικά πρόσωπα και έχουν δοθεί τόσες ιδιαίτερες παραστάσεις ώστε ο χώρος είναι ΄΄δύσκολος΄΄. Ελπίζω στα καλά πνεύματα που έχουν επικρατήσει στο Ηρώδειο, όλα αυτά τα χρόνια. 

Η παράσταση δεν αφορά μόνο στην μουσική – την οποία είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσει το ελληνικό κοινό – αλλά είναι και ιστορία για δύο ανθρώπους. Το δε σενάριο της παράστασης είναι τέτοιο που γεννά πολλές προσδοκίες όπως και την απαίτηση για σκληρή δουλειά εκ μέρους μας, για να μπορέσουμε να σταθούμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, στη σκηνή του Ηρωδείου.

Η σχέση μου με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου όπως και η σχέση όλων των συντελεστών της παράστασης χτίζεται συνεχώς. Το σημαντικότερο στην κάθε παράσταση είναι το χτίσιμο και οι δύο συγκεκριμένοι ηθοποιοί είναι ιδιαιτέρως ανοιχτοί. Αυτό το «άνοιγμά» πρόσκληση τόσο για μένα όσο και για εκείνους. »

Η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία μελέτησε το πρωτογενές υλικό στα αρχεία των καλλιτεχνών, και η δραματοποίηση είναι της  θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Σάνδη «…Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει. «Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά του και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής του… Ο Chopin κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου …αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες…Ο Frédéric έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά, κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»

Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο  στο ρομαντικό Παρίσι, την Μαγιόρκα, την Βιέννη,  την Βαρσοβία. Αριστουργηματικά κουστούμια εποχής θα πλαισιώσουν μια παράσταση γεμάτη νοσταλγία ρομαντισμό αλλά και μεγάλες ψυχικές συγκρούσεις…

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου » είναι ύμνος στον άνθρωπο,  το συναίσθημα και την  πνευματική δημιουργία.

Το έργο αποθεώνει  τα συναισθήματα της αγάπης και του έρωτα. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά, κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Να σημειώσουμε ότι  η Ορχήστρα του Βασιλικού  Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, απαρτίζεται από τους πλέον ταλαντούχους νέους βιρτουόζους μουσικούς, οι οποίοι έχουν επιλεγεί μέσω διεθνών και ανταγωνιστικών ακροάσεων. Το Royal College of Music London είναι μια από τις πιο ιστορικές και λαμπρές ανώτερες ακαδημίες μουσικής του κόσμου. Ιστορικά ως νέοι έχουν περάσει από αυτή την Ορχήστρα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα μουσικών,  μαέστρων και συνθετών  παγκοσμίως (όπως για παράδειγμα ο Άντριου  Λόιντ Βέμπερ)

Το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την εύκαιρα να παρακολουθήσει  λαμπερούς δεξιοτέχνες με εξαιρετικά ποιοτικό και λαμπερό ήχο, να ερμηνεύουν τους ήχους του Σοπέν,  τα ευαίσθητα χρώματα και τα συναισθήματά με μοναδικό τρόπο.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του  Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση.

Την εκδήλωση στηρίζει και συνδιοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο Προέδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και το ΔΣ του Επιμελητήριου καθώς και πλήθος μελών θα δώσουν το παρόν στην σπουδαία παράσταση. Το   Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών  με σύνθημα του «Πάνω από όλα ο άνθρωπος»  στηρίζει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα όπως αυτή. 

Μοναδική παράσταση αξιώσεων, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και συγκινεί κάθε άνθρωπο.

Προπώληση: 18, 20,30,35,40,50,60,80 euro, στο more.gr

 

© 2024 tlife.gr