Πώς θα σου φαινόταν, αν μπορούσες με τη βοήθεια ενός αριστοτεχνικά γραμμένου μυθιστορήματος να “αφουγκραστείς” τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική κοινωνία περασμένων αιώνων; Διότι το νέο βιβλίο της Γιώτας Γουβέλη καταφέρνει να παρουσιάσει με άκρως παραστατικό τρόπο τη θέση της γυναίκας στην πραγματικότητα του 19ου αιώνα, μέσα από το προφίλ μιας γυναίκας που τόλμησε να ξεφύγει από τα στερεότυπα της εποχής και να ζήσει τα “θέλω” της! Με στοιχεία της λαογραφίας, αλλά και τις ιστορικές μνήμες να ενώνονται σε έναν αέναο χορό με την μυθοπλασία, το καινούριο μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη, “Το δάκρυ της μάντισσας”, σου δίνει την ευκαιρία να καταδυθείς και να παρασυρθείς σε ένα ομιχλώδες τοπίο, που αντλεί υλικό από συνταρακτικά πραγματικά γεγονότα.
Μια ξακουστή υπόθεση πάθους και φονικού που στιγμάτισε την ελληνική κοινωνία είναι ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται η υπόθεση του βιβλίου “Το δάκρυ της μάντισσας”! Την ίδια στιγμή, η ιστορία της πρωταγωνίστριας Άννας, μιας νεαρής δασκάλας από την Αθήνα που διορίζεται σε ένα ορεινό χωριό της επαρχίας, παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες που καθόριζαν τις κλειστές κοινωνίες του 19ου αιώνα σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Ύστερα από ένα τραυματικό βίωμα η Άννα, μια νεαρή κοπέλα της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Όθωνα, διορίζεται δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας ζωής της, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για το θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της. Ωστόσο, φτάνοντας στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, η νεαρή δασκάλα γίνεται δεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό από την πεντάμορφη Μαρίτσα, η οποία ζει εκεί με τη θεία της και τον αυστηρό αδελφό της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συνθήκες και τα ήθη του χωριού είναι πρωτόγνωρα και καταπιεστικά για την Αθηναία δασκάλα.
Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψει πως μέσα σε εκείνο το ασφυκτικό περιβάλλον, η δύναμη του ανθρώπινου πάθους βρίσκει τον τρόπο να τινάξει στον αέρα τις συμβατικότητες, τα ήθη, τη λογική, το δίκιο και, εντέλει, την ίδια τη ζωή.
Αυτή η θρυλική πλέον υπόθεση, που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα, εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου. Η δικογραφία φυλασσόταν μέχρι το 1957 στο Εφετείο Πατρών, οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ