Εάν το… “ψάχνεις” λίγο, σίγουρα θα έχεις ακούσει για το OPEN TOURS που είναι η κυρίως δράση του Open House Athens. Μοναδικά κτήρια και χώροι στην Αθήνα ανοίγουν τις πόρτες τους για να ξεναγηθεί το κοινό στην αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης. Φέτος, 91 κτήρια σε περιμένουν το σαββατοκύριακο 16 & 17 Απριλίου και 450 εθελοντές είναι έτοιμοι να σε ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, δεν απαιτείται κάποια κράτηση και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις έιναι η εξής:
1. Κάνε κλικ εδώ και δες τα κτήρια που περιλαμβάνονται φέτος στο πρόγραμμα
2. Μελέτησε το πρόγραμμα και τις ώρες που κάθε χώρος είναι ανοιχτός αλλά και πού βρίσκεται ο κάθε χώρος.
3. Επισκέψου τους χώρους που σε ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός.
Περιμένεις τη σειρά σου για να παρακολουθήσεις την ξενάγηση. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι διοργανωτές συνιστούν στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.
Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)
Επιλέξαμε μερικά από τα δεκάδες κτήρια που συμμετέχουν στην ενέργεια να σου εξάψουμε τη φαντασία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
KΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ BΕΤΟΝ7
Κτίριο του 1972 που ανακαινίστηκε το 2009 από την αρχιτέκτονα Μ. Αργυρού και σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού με εκθεσιακό χώρο, χώρο παραστάσεων και καφέ. Φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια, αλλά και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.
ΤHE VINTAGE MODERN BLEND APARTMENT
Το έργο «vintage modern blend» αφορά την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 70’, η οποία έγινε το 2015 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Archivirus.
ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ
Η ατμομηχανή και τα βαγόνια χρονολογούνται από το 1927 έως και τα τέλη του ’70. Έχουν επισκευαστεί και ανακαινιστεί μερικά ή ολικά κατά την διάρκεια τόσο της αρχικής όσο και της μετέπειτα χρήσης τους.
THEIA LAB
Νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αι. που αποκαταστάθηκε το 2009 από το αρχιτεκτονικό γραφείο R.C.TECH (Ν.Ε. Χαμηλοθώρης, Δ. Παναγιωτοπούλου-Δουρίδα) και σήμερα στεγάζει σχολή ραπτικής.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα που αποκαταστάθηκε το 2004 από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ
Το εστιατόριο ZAMPANÓ στεγάζεται σε ισόγειο νεοκλασικού κτιρίου και σχεδιάστηκε από τους ιδιοκτήτες του, Επ. Σκορπιδέα και Δ. Μισεντζή.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Το κτίριο χτίστηκε τον 19ο αιώνα και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας.
ΡΟΜΑΝΤΣΟ
Χτίστηκε τη δεκαετία του ’40 στεγάζοντας το τυπογραφείο και τα γραφεία των περιοδικών ‘Ρομάντσο’, ‘Πάνθεον’ και ‘Βεντέτα’. Από την αποκατάσταση του το 2012-2013 από τους someOFnine και Flux office architecture και μετά, επαναχρησιμοποιείται ως θερμοκοιτίδα πολιτισμού και δραστηριοποίησης νέων επιχειρήσεων.
ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ
Εμβληματικό κτίριο πρώην κατοικίας, που σχεδιάστηκε το 1879 από τον αρχιτέκτονα Ε.Τσίλερ και σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Η αποκατάσταση του έγινε από τις αρχιτέκτονες Έ. Μισαηλίδου-Φιλιπποπούλου και Μ. Χρυσουλάκη το 1984 και από την Ε. Ανδρούτσου στις αρχές του 21ου αίωνα.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η μελέτη του κτιρίου ξεκίνησε το 2012 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2014 από το γραφείο Potiropoulos D+L Architects και τους αρχιτέκτονες Δ. Ποτηρόπουλο και Λ. Νέλλα-Ποτηροπούλου.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτο τo 1969-1972. Η μελέτη ανακαίνισης έγινε το 1999-2003 με συντονιστές τους Ι. Παπαιωάννου και Δ. Παπαλεξόπουλο και τη βοήθεια του Μ. Χριστοφίδη.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμο. Η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1895. Από το 1980 είναι προστατευόμενο μνημείο, ενώ η αποκατάστασή του άρχισε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ