Άλλη μία καινοτομία σημειώνεται στο χώρο του σχεδιασμού επίπλων με έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αυτή την φορά μέσα από την εκμετάλλευση ενός συνθετικού βιομηχανικού απόβλητου για την δημιουργία εκπληκτικών επίπλων! Υπεύθυνη για αυτή την πρωτοποριακή κίνηση είναι η designer Charlotte Kidger, η οποία δίνει νέα “πνοή” στη σκόνη που παράγεται από τον αφρό πολυουρεθάνης! Η συλλογή ονομάζεται Industrial Craft και αποτελείται από πολύχρωμα έπιπλα μοναδικής αισθητικής, τα οποία παράγονται από τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από την διαδικασία του Computerized Numerical Control, δηλαδή την ηλεκτρονική λειτουργία των βιομηχανικών μηχανών κατεργασίας μετάλλου και ξύλου που στηρίζεται σε σύστημα υπολογιστή και όχι στη χρήση καλουπιών. Αυτά τα υποπροϊόντα είναι η σκόνη πολυουρεθάνης, η οποία μετατρέπεται σε πρωτότυπα τραπέζια, σκαμπό και δοχεία οικιακής και διακοσμητικής χρήσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σχεδιάστρια θέλησε να βρει έναν τρόπο επαναχρησιμοποίησης αυτού του απόβλητου που παράγεται από τον αφρό πολυουρεθάνης, μιας και ως ένα ασυνήθιστο πλαστικό στοιχεία δεν έχει καμία χρησιμότητα, αλλά την ίδια στιγμή δεν ανακυκλώνεται και φυσικά δεν αποσυντίθεται. Γι’ αυτό και κατασκεύασε ένα νέο υλικό, το οποίο αποτελείται κατά 70% από σκόνη πολυουρεθάνης και κατά 30% από ρητίνη, που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία. Μάλιστα, η Charlotte Kidger ευελπιστεί πως αυτή η νέα εφεύρεσή της θα αποτελέσει ένα υλικό που θα χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή αντικειμένων, αφού μπορεί να έχει άπειρες αισθητικές μεταφράσεις!
“Η ομορφιά της δουλειάς με αυτό το σύνθετο υλικό είναι πως το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά μοναδικό. Για παράδειγμα, παρ’ ό,τι μπορώ να χρησιμοποιήσω πολλές φορές το ίδιο καλούπι για αντικείμενα με την ίδια μορφή, ωστόσο το καθένα θα βρει διαφορετικό χάρη στον διαφορετικό βαθμό σκλήρυνσης που επιτυγχάνεται κατά το καλούπωμα” εξηγεί η σχεδιάστρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ