Site icon TLIFE

Coal: Post-Fuel, μία συλλογή για το σπίτι φτιαγμένη από… κάρβουνο

Τις κατασκευαστικές δυνατότητες και τις εναλλακτικές χρήσεις ενός κατεξοχήν καύσιμου υλικού μελετά και αναδεικνύει ο καλλιτέχνης και σχεδιαστής Jesper Eriksson μέσα από τις νέες δημιουργίες του που παρουσιάζονται στο installation Coal: Post-Fuel. Ο λόγος για το υποτιμημένο κάρβουνο, που για χρόνια έχει αποτελέσει πηγή ενέργειας για την βαριά βιομηχανία, ωστόσο πλέον θεωρείται ένα ζημιογόνο τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία στοιχείο, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται και να χάνει τον ρόλο του. Ωστόσο, στόχος του designer μέσα από την καινούρια συλλογή του είναι να αναδείξει τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει το κάρβουνο, ώστε να εξυπηρετήσει στην κατασκευή επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων ή ακόμη και οικοδομικών υλικών, όπως είναι τα πλακάκια. Μάλιστα, οι νέες εμπνεύσεις του παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του φετινού London Design Week, δίνοντας έτσι έναν νέο συμβολισμό για την Μεγάλη Βρετανία που παραδοσιακά συνδέεται με το κάρβουνο και την βιομηχανική επανάσταση!

Ο σχεδιαστής μεταχειρίζεται το κάρβουνο με τέτοιο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να θυμίζει μαύρο μάρμαρο, γεγονός που το καθιστά super stylish, αλλά και τόσο in style! Μάλιστα, στις δημιουργίες του, οι υφολογικές διακυμάνσεις είναι τέτοιες ώστε από την λεία επιφάνεια ενός “μαρμαροειδούς” φινιρίσματος να περνάμε στην “ωμή” μορφή του ;αρχικού πετρώματος, δημιουργώντας ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα!

Ο Jesper Eriksson λέει για την δουλειά του: “Προβληματικό, ένδοξο, σκανδαλώδες, ουσιαστικό. Το κάρβουνο έχει τόσες πολλές πτυχές. Έχει συντηρήσει κοινωνίες και έχει επιτρέψει την τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή μολύνει το περιβάλλον και βλάπτει την υγεία όσων δουλεύουν με αυτό”. Ο designer καταπιάνεται με τον άνθρωπο, την πολιτισμό και τα υλικά, ειδικά εκείνα που έχουν μεγάλη επιρροή στην κουλτούρα. Επιλέγοντας να δουλέψει με το κάρβουνο, θέλει να προτείνει μια σύγχρονη και εναλλακτική οπτική στην τωρινή ιστορική και κοινωνικο-οικονομική ή πολιτισμική θεώρηση του υλικού.

© 2024 tlife.gr