Τις τελευταίες ημέρες όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη και την Εβδομάδα Μόδας της, ωστόσο ανάμεσα στα catwalks που παρουσιάστηκαν δύο ημέρες πριν τη λήξη της εκείνο του Calvin Klein ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο από όλα! Βλέπεις, για τη σεζόν Fall-Winter 2018 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, Raf Simons, αποφάσισε να “στήσει” ένα δυστοπικό σκηνικό και πάνω σε αυτό το decor βάσισε και ολόκληρη την αισθητική γραμμή της συλλογής του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κορυφαίος Βέλγος σχεδιαστής “κατέλαβε” το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (American Stock Exchange) και κατάφερε να προβάλει επάνω του εικόνες ολικής καταστροφής! Ένας κατεστραμμένος αχυρώνας στη μέση του πουθενά στον οποίο κατοικούν οι τελευταίοι επιζήσαντες μιας αγνώστου προέλευσης “αποκάλυψης” ήταν η κεντρική γραμμή του πολεμικής υφής décor που εμπνεύστηκε ο οραματιστής Simons και ανάλογη οπτική ακολούθησε στις δημιουργίες του. Οι εγκαταλειμμένοι και ημικατεστραμμένοι ξύλινοι αχυρώνες “καλύφθηκαν” με προβολές φωτογραφιών του Andy Warhol, ενώ τα δυσοίωνα γλυπτά του Sterling Ruby κοσμούσαν τόσο το σκελετό της τοποθεσίας, όσο και κομβικά σημεία των “σκοτεινών” κτιρίων. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η αίθουσα είχε καλυφθεί με pop corn, ως μια ποιητική αναφορά στις καμένες φυτείες καλαμποκιού που θα αντίκριζε ο κόσμος αν ξυπνούσε μια μέρα στην ολικά κατεστραμμένη Αμερική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη και στις προσωπικές σημειώσεις του σχεδιαστή γύρω από το συνολικό στήσιμο του runway του, οι λέξεις “πυροσβέστης”, “πρωτοπόρος”, “κινηματογράφο”ς και “κολάζ” φιγουράρουν πλάι σε εκείνες του “εμφύλιος που ακολουθείται από το “πόλεμος” και του “νέος” που συνοδεύεται από το “κόσμος”. Φυσικά, η ίδια κεντρική ιδέα υιοθετήθηκε πρωταρχικά στις δημιουργίες του designer, μιας και τα μοντέλα ενδύθηκαν με αλλόκοτες περιβολές, εφάμιλλες εκείνων ενός επιζώντα της ολικής καταστροφής.
Η εντυπωσιακή δυστοπία του Raf Simons έρχεται ως μια απάντηση στις συνθήκες που επικρατούν στην Αμερική σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ύστερα από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Donald Trump (βλ. ο Ευρωπαίος designer ανέλαβε τον αμερικανικό οίκο Calvin Klein μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης αποσταθεροποίησης και αυτή ακριβώς τη συνθήκη φαίνεται πως μεταφράζει με την καλλιτεχνική επιμέλειά του). Ποιος, άλλωστε, θα ξεχάσει την ακριβώς προηγούμενη παρουσίασή του για την άνοιξη του 2018, όπου το κεντρικό θέμα ήταν το… American Horror!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ