Site icon TLIFE

Ένα πρωτότυπο πλωτό πάρκο φτιαγμένο εξολοκλήρου από ανακυκλωμένο πλαστικό!

Πόσο ελκυστική είναι η ιδέα ενός πλωτού πάρκου; Πολύ! Πόσο πιο ελκυστική γίνεται, όμως, αν προσθέσεις και τον παράγοντα της οικολογίας; Super! Αυτή ακριβώς είναι και η ιδέα πίσω από το Recycled Park στο Ρότερνταμ, το οποίο έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα, τα οποία έχουν ανασυρθεί από τα ποτάμια και το λιμάνι της πόλης, που τυγχάνει να είναι και το μεγαλύτερο (και άρα πιο επιβαρυμένο) της Ολλανδίας! Το πρωτότυπο ανακυκλωμένο πλωτό πάρκο είναι μια πρωτοβουλία που εμπνεύστηκε και υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Recycled Island Foundation και έχει ως στόχο τόσο τον καθαρισμό των υδάτων, όσο και την αξιοποίηση των πλαστικών απορριμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους σε ένα εποικοδομητικό project!

Θεωρώντας πως το ανακυκλωμένο πλαστικό είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό, η πλατφόρμα Recycled Island “έχτισε” ένα φυσικό τοπίο με έκταση 140 τ.μ., το οποίο αποτελείται από πολλαπλές εξαγωνικές εξέδρες που επιπλέουν στο νερό και οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από πλαστικά σκουπίδια. Πέρα, όμως, από τον παράγοντα της ανακύκλωσης, κεντρικός άξονας του πλωτού πάρκου είναι η χρήση του και ως ενός τεχνητού υδροβιότοπου που λειτουργεί προς όφελος του οικοσυστήματος των ποταμών, μιας και παρέχει “κατοικία” για την μικροπανίδα και την μακροπανίδα που διαβιώνει εκεί.

“Όταν αποσύρουμε τα πλαστικά απόβλητα από τις πόλεις και τα λιμάνια, αποτρέπουμε την περαιτέρω εξάπλωση του υλικού στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας” εξηγούν τα μέλη του Recycled Island Foundation και συνεχίζουν: “Η κατασκευή αυτών των εξεδρών με ανακυκλωμένο πλαστικό είναι ένα σημαντικό βήμα για έναν καθαρό ποταμό”. Μάλιστα, προκειμένου να συλλέξουν τα απόβλητα, οι υπεύθυνοι του project δημιούργησαν τρεις “παγίδες’ σκουπιδιών, οι οποίες δοκιμάστηκαν, παρακολουθήθηκαν και βελτιώθηκαν για μέγιστη απόδοση κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου ενάμιση χρόνου.

Το πλωτό πάρκο δημιουργήθηκε με σκοπό να διεγείρει τη νοοτροπία της οικολογίας στον κόσμο της πόλης, ενώ με τη νέα βλάστηση που μπορεί να τοποθετηθεί επάνω του, δίνεται βοήθεια στα ψάρια, τα πτηνά και τους μικροοργανισμούς, ώστε να εξασφαλίσουν την τροφή τους, αλλά να βρουν και ένα καταφύγιο.

© 2024 tlife.gr