Site icon TLIFE

From Peel to Peel: Μία συλλογή δοχείων και υλικών συσκευασίας φτιαγμένη από… ζυμομύκητες

Μόλις την περασμένη άνοιξη είδαμε για πρώτη φορά την “πράσινη ιδέα” της σχεδιάστριας Roza Janusz, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα είδος βιολογικής μεμβράνης για την συσκευασία και την συντήρηση των τροφίμων. Ως εναλλακτική λύση στα πλαστικά και λοιπά συνθετικά υλικά συσκευασίας, η designer από την Πολωνία κατασκεύασε την οργανική ύλη Scoby, που είναι βρώσιμη και βιοδιασπώμενη, η οποία παρασκευάζεται από βακτήρια και μαγιά, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης. Τώρα, όμως, έρχεται άλλη μία εμπνευσμένη σχεδιάστρια που καταπιάνεται με αυτή την θεματική και πηγαίνει τα προϊόντα της… ένα βήμα παραπέρα! Βλέπεις, η Ιταλίδα designer Emma Sicher συνδύασε απορρίμματα τροφίμων με βακτήρια και ζυμομύκητες, ώστε να δημιουργήσει και πάλι αντικείμενα συσκευασίας μίας χρήσης με στυλ και funky εμφάνιση!

Το project της Sicher ονομάζεται From Peel to Peel και περιλαμβάνει υλικά συσκευασίας, καθώς και δοχεία σερβιρίσματος βραχυπρόθεσμης διάρκειας, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από ζυμώσεις της μικροβιακής κυτταρίνης -μια καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων- με απομεινάρια από φρούτα και λαχανικά.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν η μικροβιακή κυτταρίνη αντιδρά με την φρουκτόζη και τις βιταμίνες των τροφίμων, παράγοντας στρώσεις κυτταρίνης. Μάλιστα, για να συμβεί αυτό, φλούδες και απορρίμματα φρούτων και λαχανικών μουλιάζουν σε νερό μαζί με κυτταρίνη, ένα οξικό διάλυμα και ζάχαρη. Οι μικροοργανισμοί μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε ατόφια κυτταρίνη που τελικά σχηματίζει ένα ζελοειδές υλικό. Έπειτα, το μείγμα αυτό ζυμώνεται για δύο με τέσσερις εβδομάδες μέχρι να περάσει στο στάδιο της αποξήρανσης που θα το μετατρέψει σε ένα λεπτό και σχεδόν διάφανο φύλλο ενός υλικού που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε χαρτί, πλαστικό και δέρμα.

Μάλιστα, όπως λέει και η σχεδιάστρια, η επιφάνεια και το καλούπι πάνω στο οποίο θα στεγνώσει το μείγμα θα του δώσει και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν η μεμβράνη αποξηρανθεί πάνω σε έναν δίσκο πλεξιγκλάς, τότε η όψη του θα θυμίζει πλαστικό. Πάντως, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των δοχείων και των φύλλων που προκύπτει από την επεξεργασία της Emma Sicher, όπως και οι υπέροχες αποχρώσεις τους οφείλονται στα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, οι πατάτες, τα παντζάρια και τα σταφύλια!

© 2025 tlife.gr