Αν δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη τάση στο interior design, τότε ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι! Τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λογαριασμός στο Instagram, pin στο Pinterest, φωτογραφία σε περιοδικό και πλάνο σε τηλεόραση που να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου! Επομένως, μιλάμε σίγουρα για ένα huge trend που συνεχώς λαμβάνει νέες διαστάσεις. Και αυτή η τάση, λοιπόν, μας βάζει στην διαδικασία να ποθούμε (δικαίως!) όλα αυτά τα φυτά που βλέπουμε να παρελαύνουν μπροστά μας σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή και να τρέχουμε στο κοντινότερο φυτώριο ή concept store για να το αποκτήσουμε όσο-όσο! Ένα από αυτά τα in style φυτά είναι και ο φίκος Lyrata, που έχει “κάψει” καρδιές με το πλούσιο, φλεβώδες και πολύπλοκο φύλλωμά του, αλλά και με τον εντυπωσιακό όγκο που καταλαμβάνει στους εσωτερικούς χώρους!Μήπως, όμως, ξεχνάμε το πιο σημαντικό στοιχείο γύρω από αυτά τα φυτά; Μιλάω, φυσικά, για την φροντίδα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχουν και στον τρόπο που πρέπει να τα χειριζόμαστε, ώστε να επιβιώσουν και να… θριαμβεύσουν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για τον αγαπημένο μας φίκο, για να προετοιμαστείς κατάλληλα πριν αποφασίσεις να προσθέσεις έναν στο σπίτι σου!
Καταρχάς, να σημειωθεί πως σχεδόν όλα τα είδη φίκου θεωρούνται τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες, προκαλώντας στοματικούς και γαστροοισοφαγικούς ερεθισμούς. Επομένως, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτείς, αν το αγαπημένο σου κατοικίδιο έχει την συνήθεια να μασουλάει τα φυτά σου!
Έπειτα, ας μιλήσουμε για την σχέση του φίκου Lyrata με τον ήλιο: Το φυτό έχει ανάγκη από μπόλικο φυσικό φως, αλλά όχι σε άμεση επαφή μαζί του, καθώς καίγονται τα φύλλα του. Επομένως, πίσω από ένα φωτεινό παράθυρο νότιου ή ανατολικού προσανατολισμού με μια λεπτή κουρτίνα που φιλτράρει το φως είναι η καλύτερη θέση για τον φίκο σου.
Σειρά έχει η υγρασία του χώρου: Ο φίκος Lyrata είναι τροπικό φυτό, άρα χρειάζεται αρκετή υγρασία στο περιβάλλον του. Για αυτό τον λόγο, αν το σπίτι έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας, χρειάζεται ακόμη και καθημερινό ψιλό ψέκασμα στα φύλλα του, ώστε να μιμηθείς την τροπική ατμόσφαιρα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγραντήρα χώρου ή για πιο οικονομική λύση να τοποθετήσεις μπολάκια με νερό κάτω από τα καλοριφέρ σου, ώστε να δημιουργείται υγρασία στον χώρο κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Και τέλος, δεν ξεχνάμε το πότισμα: Αρχικά, στην μεταφύτευση φρόντισε η νέα γλάστρα να είναι τουλάχιστον 5 cm μεγαλύτερη από εκείνη στην οποία την αγόρασες. Επίσης, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε τρύπες για την καλή αποστράγγιση του νερού. Επιπλέον, θα πρέπει να ποτίζεται μόνο εφόσον το χώμα έχει στεγνώσει -θα πρέπει να το τσεκάρεις βυθίζοντας το δάχτυλό σου. Τέλος, θα το ποτίζεις μέχρι να δεις το νερό να στραγγίζει στο πιατάκι της γλάστρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ