Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ένιωσες τεράστια έκπληξη όταν διάβασες τη λέξη minimalism ως την τάση που θα κυριαρχήσει και στη διάρκεια της νέας σεζόν, αλλά η αλήθεια είναι πως ο μινιμαλισμός είναι ένα διακοσμητικό ρεύμα με πολύ βαθιές ρίζες στον τρόπο ζωής μας και πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί από καινούριες προτάσεις! Ο τρόπος που ο μινιμαλισμός “αγκαλιάζει” την απλότητα, τον αφαιρετισμό και τον καθαρό λειτουργισμό είναι το βασικό στοιχείο που τον κάνει τόσο ελκυστικό. Η καθαρότητα της αύρας που εκπέμπουν οι χώροι οι οποίοι έχουν υιοθετήσει το minimal design είναι και το βασικό ατού αυτού του ρεύματος, ενώ το “παιχνίδισμα” και το… μπόλιασμα με εναλλακτικές επιλογές, όπως το boho chic και το industrial design είναι πάντα καλοδεχούμενα, αρκεί να μην δημιουργούν φασαρία. Πλέον, όμως, ο μινιμαλισμός αποκτά νέες -ίσως και περισσότερο κοινωνιολογικές- διαστάσεις, μιας και φιγουράρει ένα νέο κύμα, πολύ κοντά στο σκανδιναβικό στυλ, αλλά με πολλές… millenial επιρροές!
Ο όρος millenial manimalism προκύπτει από το μινιμαλιστικό ρεύμα, όπως αγαπήθηκε και μεταφράστηκε… από ποιους άλλους; Τους millenials! Long story short, οι millenials, που αποτελούν τη γενιά η οποία αντικατέστησε την generation X και κυμαίνονται ηλικιακά από τους 15χρονους έως και τους 35χρονους, έχουν αναδείξει το λιτό design ως το απόλυτο go-to διακοσμητικό “προορισμό”. Ο λόγος, επομένως, που σήμερα βλέπουμε παντού γύρω μας την εξάπλωση του minimal είναι μάλλον κυρίως κοινωνικοί, αφού το millenial κοινό προέρχεται από οικογένειες που έζησαν την οικονομική ανάπτυξη, φορτώνοντας κατ’ επέκταση τα σπίτια τους με ό,τι μπορείς να φανταστείς, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνουν σε μια εποχή που η οικονομική κρίση ορίζει τα πάντα. Ως αποτέλεσμα, ασπάζονται το less is more, μιας και πλέον δεν μπορούν να υποστηρίξουν το “more” οικονομικά, κάνοντας έτσι το μινιμαλισμό μια αναπόφευκτη… αναγκαιότητα! Ωστόσο, το αφαιρετικό στυλ μεσουρανεί σε όλους τους τομείς του lifestyle, από τη μόδα μέχρι τη διακόσμηση, και όχι αδίκως, αφού είναι ένα από τα πιο stylish κινήματα που υπάρχουν εκεί έξω, με στοιχεία να δανείζονται από την ιαπωνική, αλλά και τη σκανδιναβική κουλτούρα. Και για να συνεχίσω την… κοινωνιολογία, σε μια τόσο “φορτωμένη” με προβλήματα και αρνητισμό εποχή, βλέπεις να αναδύονται ιδέες όπως το δανέζικο hygge που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου άξιο απορίας το πώς φτάσαμε να λατρεύουμε την απλότητα και την ηρεμία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και για να μιλήσω με αποδεικτικά στοιχεία, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες για να αντιληφθείς τόσο την αισθητική ανωτερότητα, όσο και την αναγκαία χρηστικότητα του millenial minimalism!
Το layering με μονοχρωμία είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία στο minimal design, όταν θέλεις να αποφύγεις το “αποστειρωμένο” look, αλλά να μην γεμίσεις το χώρο με αχρείαστα αντικείμενα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σκανδιναβικό design είναι η πιο κοινή “μετάφραση” του millenial minimalism και η μαγεία του κρύβεται στους γήινους χρωματισμούς, το ξύλο που κάνει αισθητή την παρουσία του και τους “φιλόξενους” όγκους.
Εκεί που ο μινιμαλισμός συναντά το βιομηχανικό σχεδιασμό και ο αφαιρετισμός γίνεται “ζεστός” και φιλόξενος.
Millenial pink και millenial minimal σε έναν ενιαίο χώρο: τα απολύτως απαραίτητα και οι ζεστές neutral και γήινες αποχρώσεις και υφές.
Η περισσότερο “αυστηρή’” πλευρά του μινιμαλισμού μπορεί να χρησιμοποιεί πιο moody αποχρώσεις, δίνοντας ζωντάνια στο χώρο με το ξύλο και τα φυσικά φυτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ