Site icon TLIFE

How to be a minimalist: Πώς θα “αγκαλιάσεις” το μεγαλύτερο trend των τελευταίων ετών

Όταν μένεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα σπίτι (δηλαδή, κάποια χρόνια), συνήθως καταλήγεις να συλλέγεις μεγάλο αριθμό διακοσμητικών στοιχείων με τον καιρό, τα οποία και εύλογα θέλεις να επιδεικνύεις στο χώρο σου! Αυτό, λοιπόν, σε κατατάσσει στην κατηγορία των μαξιμαλιστών, που θέλουν η διακόσμησή τους να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, τα οποία μάλιστα δυσκολεύονται να αποχωριστούν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο trend της εποχής (των πολλών τελευταίων… εποχών) είναι ο μινιμαλισμός. Και αυτό σε φέρνει σε μεγάλη “σύγχυση” γύρω από τον τρόπο που θα διακοσμήσεις το σπίτι σου. Βλέπεις, τον μαξιμαλισμό πολλοί εμίσησαν, τον μινιμαλισμό ουδείς! Και επειδή κάθε μαξιμαλιστής “κρύβει” έναν μικρό μινιμαλιστή μέσα του, συχνά θα νιώθεις την επιθυμία και την ανάγκη να κάνεις το interior design σου ελαφρώς πιο αφαιρετικό και καθαρό από αυτό που αβίαστα και εκ φύσεως θα επέλεγες. Πώς θα καταφέρεις, όμως, να συνδυάσεις αυτές τις δύο αντίθετες αισθητικές κατευθύνσεις και μάλιστα με επιτυχία και χωρίς να καταπιεστείς;

Παρακάτω σου έχω τα πέντε απλά και εύκολα βήματα που θα σε βοηθήσουν να φέρεις τη αύρα του μινιμαλισμού στο μαξιμαλιστικό περιβάλλον σου!

Κράτησε τις επιφάνειες του σπιτιού… σε τάξη

Ένας μαξιμαλιστής δεν θα άφηνε κανένα τραπεζάκι, ράφι ή κονσόλα κενή! Αντιθέτως θα διακοσμούσε τις επιφάνειές τους με άπειρα μικρά και μεγαλύτερα διακοσμητικά αξεσουάρ. Κάπου εκεί, όμως, θα χρειαστεί να βάλεις… φρένο! Προσπάθησε να βάλεις προτεραιότητα στα αντικείμενα που θα κοσμήσουν την επιφάνειά σου και κυρίως σε εκείνα που έχουν χρηστικό ρόλο. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα αποθηκεύσεις και να τα χρησιμοποιήσεις όταν θέλεις να ανανεώσεις τη διακόσμησή σου!

Επένδυσε σε χρωματικά ουδέτερα έπιπλα

Εφόσον αγαπάς τον μαξιμαλισμό, σίγουρα θα διαθέτεις έναν πολύχρωμο χώρο, με πολλά prints, διαφορετικά υλικά και εντελώς αντίθετες υφές. Κανένα πρόβλημα, μπορείς να κρατήσεις όλα τα παραπάνω στοιχεία, με έναν μικρό περιορισμό: η βάση σου θα πρέπει να είναι neutral. Φρόντισε, λοιπόν, οι μεγάλες επιφάνειες του σπιτιού, όπως ο καναπές και οι πολυθρόνες να είναι σε μια ουδέτερη απόχρωση, ώστε να είναι σε θέση να πλαισιωθούν από το πολύχρωμο και ευφάνταστο ταμπεραμέντο σου!

Στοίχισε τα έπιπλα στον τοίχο

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μινιμαλισμού είναι η αφαιρετική διακόσμηση, δηλαδή η νοοτροπία “less is more”. Γι’ αυτό και ένα minimal σπίτι διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα. Το ίδιο ισχύει και για τα έπιπλα, τα οποία διατηρούνται σε ένα minimum αριθμό. Ως μαξιμαλίστρια, όμως, σίγουρα θα διαθέτεις δυο-τρία side tables, μερικά σκαμπό, pouf και υποπόδια και άλλες τόσες πολυθρόνες. Η λύση, λοιπόν, είναι να στοιχίσεις τα έπιπλά σου στον τοίχο, “σπρώχνοντας” έτσι τα πάντα προς τις άκρες του δωματίου. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χώρο, κάνοντας το σπίτι να μοιάζει μεγαλύτερο, αλλά και (σχετικά) minimal.

Κρύψε τα στοιχεία που συσσωρεύονται

Κάθε σπίτι χρειάζεται μια σχετική τάξη για να αναδειχθεί και να μην φορτώνεται οπτικά από την “πολυλογία” των αχρείαστων αντικειμένων που μπορεί να καταλαμβάνουν άπειρο ζωτικό χώρο. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις μικρά και μεγαλύτερα αποθηκευτικά items, τα οποία θα σε βοηθήσουν να κρύψεις τον “θόρυβο” με μαεστρία και στυλ. Εφοδιάσου με καλάθια που θα χωρέσουν… την πραμάτεια σου, με σκαμπό που διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο ή ακόμη και έπιπλα, όπως μια κονσόλα.

Τακτοποίησε, τακτοποίησε, τακτοποίησε

Επειδή, όσο και να προσπαθήσεις να “αγκαλιάσεις” τον μινιμαλισμό, μέσα σου θα είσαι πάντα ένα πλουραλιστικό πλάσμα, ο μαξιμαλισμός σου θα έρχεται ξανά και ξανά στην επιφάνεια. Άρα όλα τα υπάρχοντά σου θα αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά και ξανά στο χώρο. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ξαναβάζεις τάξη… στο χάος!

© 2024 tlife.gr