Υπάρχουν οι τάσεις κι έπειτα έχουμε τις ενσ-τάσεις ή ενίοτε τις αντισ-τάσεις! Αυτό σημαίνει πως για κάθε νέο μεγάλο, μαζικό και κατακλυσμιαίο trend που ανακύπτει στο interior design, πάντα θα υπάρχει η αντίδραση που θα μας λέει “μην φτιάχνετε πανομοιότυπα σπίτια”, αλλά και ο αντίλογος που μας υπενθυμίζει πως οι τάσεις υπάρχουν για να μας εμπνέουν και όχι να μας καταδυναστεύουν. Παρ’ όλα αυτά, όποιος κατάφερε να αντισταθεί στην φρενίτιδα του millennial pink ή του industrial design ή του boho style, ας σηκώσει το χέρι! Τώρα, λοιπόν, που όλα τα χεράκια είναι κατεβασμένα, ας περάσουμε στο προκείμενο. Και ποιο είναι αυτό; Οι αντι-προβλέψεις! Δηλαδή, εκείνο το trend forecast που “βλέπει” στο μέλλον και σου λέει ποιες είναι οι huge-right-now τάσεις, που πολύ σύντομα θα εξαλειφθούν και θα δώσουν την θέση τους σε κάτι εντελώς καινούριο!
Πάμε, λοιπόν, παρέα παρακάτω να δούμε τι αποχαιρετάμε και τι υποδεχόμαστε από εδώ και πέρα στον κόσμο στου interior design!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
No1: Τα έπιπλα “μίας χρήσης”
Όχι, δεν υπάρχει καναπές που αγοράζεις για να καθίσεις επάνω του μια φορά και έπειτα να τον πετάξεις στα σκουπίδια. Από την άλλη, όμως, είναι πραγματικότητα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που προμηθευόμαστε σε χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα να νιώθουμε την ασφάλεια πως όταν σταματήσουν να μας εξυπηρετούν θα τα ανταλλάξουμε με κάτι καινούριο. Και αυτό, με τους κανόνες της οικολογικής συνείδησης και ηθικής είναι απλά λάθος! Χρειάζεται, λοιπόν, να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε διαχρονικά κομμάτια, ανθεκτικά έπιπλα και υψηλή ποιότητα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την διακόσμησή μας σταθερή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα! Είναι θέμα στυλ, αλλά και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
No2: Το lettering στην διακόσμηση
Light boxes, letter boards, posters με αλφάβητο, κάδρα με “βαρύγδουπα” τσιτάτα ενδυνάμωσης (Live, Love, Laugh για εσένα μιλάω) και κάθε άλλο είδος διακοσμητικού στοιχείου με lettering στην επιφάνειά του έχει έρθει η ώρα να δώσει την θέση του σε ένα νέο και πιο εμπνευσμένο στοιχείο διακόσμησης. Ας διαλέξουμε περισσότερα “αυθεντικά” πράγματα για να εξοπλίσουμε τους χώρους μας και ας δώσουμε βήμα στην τέχνη και την αρχιτεκτονική για να “απογειώσουν” το interior design μας!
No3: Το ροζ παντού χωρίς ταμπού
Ούτε η ίδια η Barbie δεν έχει αγαπήσει τόσο το ροζ, όσο το έχουμε λατρέψει εμείς τα τελευταία χρόνια! Σε όλες τις εκδοχές του, σε κάθε πιθανή τονική έκφανσή του και σε όλα (ει δυνατόν) τα σημεία του σπιτιού! Και ενώ ξέρω πόσο δύσκολο να το αποχωριστείς, ωστόσο… πρέπει. Όχι, δεν είναι ανάγκη να πετάξεις στον κάδο των απορριμάτων ό,τι ροζ έχεις αγοράσει από το 2016 και μετά, αλλά να τα διαχειριστείς με περισσότερη σύνεση! Ένα neutral περιβάλλον με μικρές προσθήκες χρώματος σε διακοσμητικά και μικρότερες επιφάνειες θα είναι πιο ξεκούραστο, ενδιαφέρον και stylish από έναν μαζικά διακοσμημένο χώρο!
No4: Το βιομηχανικό μπετόν
Είναι τέλειο, το ξέρω. Και σου είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι σε λίγο καιρό μπορεί το μπετόν να… παραγραφεί! Έχει γίνει, όμως, και αυτό πλέον τόσο “σούπα”, που από ένα σημείο και μετά χάνει την αξία του -όπως οτιδήποτε exceptional που γίνεται mainstream, θα προσθέσω. Μάλλον, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να εξερευνήσεις και νέα μονοπάτια, ελαφρώς πιο μακριά από το… σκυρόδεμα, αλλά πολύ κοντά στην αισθητική του! Ένα από αυτά είναι το terrazzo, δηλαδή το “καλλιτεχνικό” μωσαϊκό, και το δεύτερο είναι η πέτρα, που δημιουργεί πιο ατμοσφαιρικό και φυσικό αποτέλεσμα από το τσιμέντο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ