Site icon TLIFE

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ματιές στο έργο που παίρνει μορφή!

Από τη στιγμή που το 2006, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο χώρο του παλαιού ιπποδρόμου στην παραλιακή ζώνη ένα ήταν βέβαιο: όλη η περιοχή θα άλλαζε για πάντα όψη!

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού μιλάμε για ένα έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ².

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πρόοδο της κατασκευής και φυσικά σου παρουσιάζουμε μοναδικές φωτογραφίες από την νέα Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη!

Το μεγάλο όνομα!
Το Φεβρουάριο του 2008 και έπειτα από έναν κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε την ομόφωνη επιλογή του για τον αρχιτέκτονα του έργου: το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop. Στα χέρια ενός τόσο μεγάλου αρχιτέκτονα, ένα τόσο σημαντικό έργο ήταν εξαρχής προδιαγεγραμμένο ότι θα ήταν αρχιτεκτονικό αριστούργημα. (Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα εμβληματικά κτίρια που έχει κατασκευάσει ο μεγάλος αυτός Ιταλός αρχιτέκτονας εδώ)

Το Πάρκο

Ο στόχος του έργου, να αποτελέσει υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διαφαίνεται σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του – από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο λειτουργεί επίσης ως πράσινη σκεπή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ως το Κανάλι, το οποίο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο τον χώρο, και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων και συμβάλλει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο καταλαμβάνει το 85% της έκτασης του ΚΠΙΣΝ, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα – ανεκτίμητη προσθήκη και ανάσα ζωής σε μια πόλη με τους λιγότερο κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. Το Πάρκο διαθέτει ενδημικά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά, και οι αλέες από σκιερά δέντρα θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη
Το υπερσύγχρονο κτίριο, που αγγίζει τα 22.000 τμ, συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Ο ευέλικτος σχεδιασμός της, αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη (www.bl.uk), διασφαλίζει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Τα βιβλιοστάσια

Ως μέρος της ψηφιακής της στρατηγικής η ΕΒΕ βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας σχεδίου για ένα πανεθνικό έργο ψηφιοποίησης που θα προσφέρει ευρεία πρόσβαση στις διάφορες συλλογές της Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, η σύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο θα επιτρέψει στους χρήστες της Βιβλιοθήκης να αποκτήσουν πρόσβαση σε υλικό σχετικά με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Το Επιχειρηματικό Κέντρο θα προσφέρει στο κοινό ένα ζωντανό κέντρο επιχειρηματικότητας, γνώσης και καινοτομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει σταθμούς εργασίας και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το τμήμα της δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης στο ισόγειο


Στο χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Πύργος των Βιβλίων


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η κεντρική σκάλα της βιβλιοθήκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο χώρος υποδοχής της όπερας από ψηλά


Η νέα Λυρική Σκηνή, έκτασης 28.000 τμ, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους καλλιτέχνες. Η κορυφαία της ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και η αισθητική της, την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα και ικανή να ανταποκριθεί ακόμα και στις πλέον τεχνολογικά απαιτητικές παραστάσεις. Η κύρια αίθουσα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, και η διαμόρφωσή της με πολλαπλές σκηνές διευκολύνει την αποτελεσματική αλλαγή σκηνικών, καθώς και τη φιλοξενία πολύπλοκων παραγωγών. Ο άρτιος σχεδιασμός της κύριας αίθουσας θα αντικατοπτρίζεται σε υψηλής ποιότητας βοηθητικούς χώρους που συμπεριλαμβάνουν υπερσύγχρονα καμαρίνια, χώρους για δοκιμές, αίθουσες εκγύμνασης και εργαστήρια ενδυμασιών.

Ο θόλος της όπερας με το χαρακτηριστικό “χαμόγελο” καθώς και η όψη της κεντρικής πλατείας από ψηλά.

Εάν θέλεις να απολαύσεις και μια πιο ζωντανή ξενάγηση στους χώρους δες το παρακάτω βίντεο!

© 2024 tlife.gr