Site icon TLIFE

Living in the Anthropocene: Είναι αυτά τα πλαστικά κουτιά τα κειμήλια του μέλλοντός μας

Στην εποχή της οικολογικής αφύπνισης, όπου έννοιες όπως βιωσιμότητα και ενεργειακό αποτύπωμα έχουν εισαχθεί πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιό μας, και ενώ οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο αναζητούν νέους τρόπους για να δημιουργούν διακοσμητικά αντικείμενα με οικολογικό συμφέρον, μία designer και απόφοιτος του Royal College of Art αποφάσισε να πάει αντίθετα στο ρεύμα. Κάπως έτσι, η Jie Wu δημιούργησε την πρώτη συλλογή της από 17 κουτιά και δοχεία, τα οποία κατασκευάζει από πλαστικό, και συγκεκριμένα ρητίνη, και ξύλο τριανταφυλλιάς ανώτερης ποιότητας, με στόχο να αναδείξει το συνθετικό υλικό σε στοιχείο με μεγάλη αισθητική και διαχρονική αξία. Όπως δηλώνει και η ίδια: “Έφτιαξα αυτά τα μη ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να είναι έργα τέχνης. Θεωρώ πως ένα υλικό μπορεί να θεωρεί βιώσιμο, εφόσον εκτιμάται και χρησιμοποιείται για πολλές δεκαετίες”.

Η συλλογή της Wu ονομάζεται “Living in the Anthropocene” (“Ζώντας στην Ανρθωπόκαινο εποχή”) και στόχος της είναι να αναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πλαστικό ως υλικό. Το project της σχεδιάστριας που θα παρουσιαστεί αυτό τον μήνα στο πλαίσιο του τμήματος Decorex κατά την διάρκεια της διεθνούς έκθεσης του Λονδίνου, London Design Festival, έχει σκοπό να εξερευνήσει τη σχέση της κοινωνίας με τα φυσικά και τα τεχνητά υλικά και συγκεκριμένα τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε και τα εκτιμούμε. Η designer σημειώνει: “Κεντρική υπόθεση της δουλειάς μου είναι να δώσω αξία στα συνθετικά υλικά και τις πολλές δυνατότητές τους”.

Άλλωστε, πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες της Jie Wu υπήρξε ο πατέρας της, ο οποίος εμπορευόταν αντίκες. Παρατηρώντας, λοιπόν, από μικρή ηλικία τον τρόπο που φροντίζουν και κληροδοτούν οι άνθρωποι τα πολύτιμα κειμήλιά τους από την μια γενιά στην άλλη, η σχεδιάστρια άρχισε να διερωτάται ποιες θα είναι οι αντίκες του μέλλοντός μας. Και έτσι, άρχισε να μεταχειρίζεται το πλαστικό ως ένα διαχρονικό στοιχείο και μελλοντικό θησαυρό.

© 2024 tlife.gr