Με το κίνημα του eco friendly design να γίνεται ολοένα και πιο δυναμικό ανάμεσα στους ανερχόμενους, αλλά και τους αναγνωρισμένους σχεδιαστές, βλέπουμε όλο και πιο συχνά να αναδύονται εντυπωσιακά project και εμπνευσμένα concept με ιδιαίτερο στυλ. Ένα από αυτά είναι και το Plasticiet, ένα νέο υλικό που εφηύρε το ομώνυμο ολλανδικό studio με στόχο να δημιουργήσει ένα αντικείμενο αξίας από ανακυκλωμένο πλαστικό για το interior design και την κατασκευή επίπλων. Κάπως έτσι, πλαστικά απόβλητα συλλέγονται και επεξεργάζονται από το σχεδιαστικό ντουέτο των Marten van Middelkoop και Joost Dingemans σε συνεργασία με τοπικές εταιρίες ανακύκλωσης, παράγοντας ένα λεπτό υλικό σε μορφή φύλλων, παρόμοιο οπτικά με το πετρώδες terrazzo.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι με αξία και με μεγάλη διάρκεια ζωής, το οποίο να προέρχεται από τα τοπικά απόβλητα. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να παράγουμε φύλλα που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οικοδομικό υλικό για κάθε είδος χρήσης” λένε οι δύο designers και συνεχίζουν: “Με έμπνευση από τα σκληρά χαρακτηριστικά και τα μοτίβα του μάρμαρου και του γρανίτη, φτιάξαμε κάτι που είναι όμορφο και ανθεκτικό, το οποίο αντιπροσωπεύει τον τρόπο που θα μπορούσαμε να αντιλαμβανόμαστε στο πλαστικό, ως το απίθανο και πολύτιμο υλικό που πραγματικά είναι”.
Η τελική όψη κάθε πάνελ από Plasticiet που παράγεται είναι απολύτως μοναδική και εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του. Επομένως, ανάλογα με τα πλαστικά απόβλητα, την μορφή και το χρώμα τους, έτσι και το εκάστοτε κομμάτι του υλικού είναι εντελώς ξεχωριστό. “Το look των υλικών μας προέρχεται από τις ιδιότητες των πλαστικών που χρησιμοποιούμε. Κάποια είναι σχεδόν άκαμπτα όταν λιώνουν και τείνουν να θυμίζουν περισσότερο γρανίτη και terrazzo, ενώ άλλα υγροποιούνται και είναι ιδανικά για την όψη μάρμαρου” λένε οι σχεδιαστές, οι οποίοι ευελπιστούν να συνεργαστούν κάποια στιγμή με μεγάλες εταιρίες: “Θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε με ένα brand μαζικής παραγωγής, όπως η IKEA για παράδειγμα, που είναι ικανή να φτάσει και επηρεάσει σε πολύ κόσμο. Το ανακυκλωμένο πλαστικό δεν θα έπρεπε να είναι κάτι ιδιαίτερο. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό παρουσιάζοντάς το σε ευρύ κοινό”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ