Έγιναν επιτέλους τα αποκαλυπτήρια του “πιο μαύρου” κτιρίου του κόσμου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένα τα επίσημα εγκαίνια του μεγαλειώδους οικοδομήματος, που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη PyeongChang της Νότιας Κορέας και θα σηματοδοτήσει την έναρξή τους! Ο κορυφαίος και πρωτοπόρος Βρετανός αρχιτέκτονας Asif Khan είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του καινοτόμου κτίσματος, το οποίο “επενδύθηκε” εξωτερικά με το συνθετικό υλικό Vantablack, απεικονίζοντας την πραγματική διάσταση του μαύρου, όπως υπάρχει στη φύση! “Το πιο σκοτεινό κτίριο του κόσμου” βάφτηκε σε όλη την εξωτερική επιφάνειά του με το ειδικό σπρέι Vantablack Vbx2, μια ουσία που απορροφά το 99% του ηλιακού φωτός! Το αποτέλεσμα, πέρα από φαντασμαγορικό, είναι και μια προσομοίωση σε αυτό που αποκαλείται “μαύρη τρύπα”, καθιστώντας το δημιούργημα του Asif Khan στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανοίγοντας τις πόρτες του απόψε, το εκπληκτικό pavilion των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να εισέλθει στο εσωτερικό του μέσω ενός σκοτεινού διαδρόμου που οδηγεί σε ένα λαμπερό κάτασπρο χώρο, ο οποίος έχει επενδυθεί με το συνθετικό πέτρωμα CORIAN®. “Κανάλια” έχουν σκαλιστεί στην επιφάνεια του πετρώματος, ως μέρος ενός υδάτινου installation με πολλαπλούς αισθητήρες, που δημιουργήθηκε επίσης από τον Khan! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τους αισθητήρες, προκαλώντας τη ρίψη 25.000 σταγονιδίων το λεπτό, τα οποία θα ρέουν, θα συγκρούονται και θα ενώνονται στα τεχνητά κανάλια και θα καταλήγουν σε μια “λίμνη” νερού!
Στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου και πάνω στην “κενή” επιφάνειά του, έχουν τοποθετηθεί φωτεινές ράβδοι που εξέρχονται των ολόμαυρων καμπυλών, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για “αστερισμούς” που αιωρούνται στο αέναο σκοτάδι του διαστήματος. Επιπλέον, ολόκληρη η δομή του κτίσματος έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με την ιστορική κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κορέας, μιας και οι καμπυλωτοί τοίχοι του σχηματίζουν τη μορφή του άστρου, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα πολυγωνικό σκελετό, ενώ η φόρμα που δημιουργείται στις ενώσεις των τοιχών παραπέμπει στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των ναών της χώρας.
“Θέλησα να δημιουργήσω την εντύπωση πως έχουμε ένα ‘παράθυρο’ στο διάστημα. Είναι μία εμμονή μου, να προσπαθώ να δημιουργώ εμπειρίες, ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα το σημείο που βρισκόμαστε ως ανθρωπότητα, τοποθετώντας τους εαυτούς μας στο ‘μεγάλο κάδρο’” εξηγεί ο Asif Khan και συνεχίζει: “Ενδιαφέρομαι για αυτή την αίσθηση της εξοχότητας, όταν τραβάς την ‘κουρτίνα’ της πραγματικότητας. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βιώσεις την αρχιτεκτονική”.
Ο αρχιτέκτονας βρισκόταν σε επαφές με την επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το Vantablack από το 2013, αφού διάβασε σε μια εφημερίδα σχετικά με τη μελέτη τους και ενώ αναζητούσε τη νέα ιδέα του για τη δημιουργία ενός κτιρίου τόσο μαύρου, όσο το ίδιο το διάστημα. Για να κατασκευάσει το “περίπτερο” των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο ατσάλινος σκελετός στήθηκε στην τοποθεσία και έπειτα συνδέθηκε επιτόπου, ώστε να δημιουργηθούν οι καμπυλωτές επιφάνειές του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ