Εάν κοιτάζεις γύρω σου και νιώθεις ότι το σπίτι έχει γεμίσει πράγματα που δεν είσαι σίγουρη από πού προήλθαν, πότε τα αγόρασες, ποιος στα έκανε δώρο, για ποιο λόγο είναι στη συγκεκριμένη θέση και γιατί είναι ακόμα εκεί, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να σκεφτείς πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξεις το κεφάλαιο “Εκκαθάριση”! Μπορεί να σου συμβαίνει πολύ συχνά, ειδικά μετά από εορταστικές περιόδους (όπως τα Χριστούγεννα που η διακόσμηση αλλάζει) και όταν έχεις αρκετό καιρό να ασχοληθείς με το interior, ή ίσως να είναι απλά η ώρα να αναδιοργανώσεις το χώρο σου ως new year’s resolution. Ακόμα και εν όψει άνοιξης, όμως, είναι μια καλή ευκαιρία να “ξεσκαρτάρεις” το σπίτι και να ελαφρύνεις την ατμόσφαιρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολύ συχνά, οι ντουλάπες, τα ράφια και τα συρτάρια γεμίζουν… άχρηστο υλικό που στοιβάζεις με τον καιρό χωρίς να το καταλάβεις. Διακοσμητικά που πλέον δεν σου αρέσουν, κάδρα που έχεις βαρεθεί να βλέπεις, κουρτίνες που έχεις ξεπεράσει, ρούχα που έχεις ξεχάσει, βιβλία που δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσεις και φυσικά σημειώσεις, αποδείξεις, λογαριασμοί, εφημερίδες και περιοδικά που δεν έχεις ιδέα πώς βρίσκονται συνέχεια μπροστά σου!
Δεν υπάρχει λόγος πανικού! Είναι πολύ εύκολο να τακτοποιήσεις από την αρχή το σπίτι, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ακολούθησε τα τέσσερα βασικά βήματα την γενικής “εκκαθάρισης” και θα δεις πως ο χώρος θα πάρει… ανάσα και μαζί του κι εσύ!
Ξεκίνα με τη μέθοδο των τεσσάρων κουτιών
Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, εφοδιάσου με τέσσερα κιβώτια. Γράψε πάνω σε κάθε κουτί την ετικέτα του: “για τα σκουπίδια”, “για τρίτους”, “για άλλη θέση” και “τα θέλω”. Έπειτα άρχισε από το σαλόνι και διαδοχικά σε κάθε δωμάτιο, να κατατάσσεις τα αντικείμενα που βλέπεις στο ανάλογο κουτί. Όταν τελειώσεις τη διαδικασία, μετακίνησε τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι είτε στα σκουπίδια, είτε κράτησέ τα για να τα δώσεις και τα υπόλοιπα είτε άφησέ τα στη θέση τους ή βρες τους μια νέα.
Υποσχέσου ότι θα βάλεις δώδεκα πράγματα σε κάθε κουτί
Πρέπει να δεσμευτείς ότι θα είναι αποτελεσματική η τακτοποίησή σου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα βάλεις ως στόχο να γεμίσεις κάθε κιβώτιο με τουλάχιστον δώδεκα αντικείμενα. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να σου φαίνονται πολλά, αλλά να είσαι σίγουρη ότι πριν το καταλάβεις θα έχεις ξεπεράσει τον προβλεπόμενο αριθμό!
Κάνε ένα προσωπικό πείραμα στην ντουλάπα σου
Γύρισε όλα τα κρεμαστά ρούχα σου, ώστε να κοιτάζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ ό,τι τώρα. Θυμήσου, κάθε φορά που φοράς κάτι και το επιστρέφεις μετά στην ντουλάπα, να το κρεμάς προς τη σωστή κατεύθυνση. Δώσε ένα περιθώριο 1-2 μηνών και ρίξε ξανά μια ματιά. Όσα ρούχα δεν φόρεσες ποτέ θα είναι ακόμα γυρισμένα αντίθετα κι εσύ θα έχεις την απάντηση για όσα χρειάζεται να ξεφορτωθείς!
Και τέλος, για όλα τα ακατάστατα χαρτιά σου, κάνε δύο λίστες: αν δεν χρειάζονται αρχειοθέτηση και αποθήκευση ή δεν… καδράρονται, τότε πέταξέ τα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ