Εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε το Γιοφύρι της Άρτας που “ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν”, στην Ιταλία γνωρίζουν τον Πύργο της Πίζας που άθελά του γέρνει (επικίνδυνα) προς τα δεξιά του και στην Ισπανία έχουν την Sagrada Familia, τον μεγαλοπρεπή ναό που βρίσκεται σε συνεχή οικοδόμηση χωρίς να έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρωθεί από το 1882! Έλα, όμως, που η τελευταία περίπτωση, πέρα από την σχεδόν “καταραμένη” ιστορία της, κρίθηκε και ως… παράνομο έργο! Μάλιστα, βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση της Βαρκελώνης, η μεγαλειώδης βασιλική εκκλησία του Gaudí καλείται να πληρώσει πρόστιμο €36 εκατομμυρίων στην πόλη για τα 136 χρόνια κατά τα οποία χτίζεται χωρίς να έχει στην πραγματικότητα κατασκευαστική άδεια! Και αυτή η συμφωνία χαρακτηρίζεται από την δήμαρχο της Βαρκελώνης, Ada Colau, ως “ιστορική”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι διαπραγματεύσεις για την καταβολή του προστίμου διήρκεσαν δύο χρόνια, ενώ αποφασίστηκε η αποπληρωμή του χρέους να γίνει σε βάθος 10 ετών. Από αυτά, τα €22 εκατομμύρια προορίζεται για το δίκτυο μεταφορών της πόλης, τα επτά εκατομμύρια για την βελτίωση πρόσβασης στο δίκτυο του μετρό, τα τέσσερα στον ανασχεδιασμό των δρόμων γύρω από την Sagrada Familia και τα τρία εκατομμύρια στην συντήρηση των δρόμων και την προστασία. Όρος της συμφωνίας είναι ο δήμος να εκδώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τις άδειες, ώστε να νομιμοποιηθούν οι εργασίες κατασκευής του ναού, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026 -100 χρόνια μετά τον θάνατο του Gaudí!
Για την ιστορία, το μακρινό 1883 ο κορυφαίος Καταλανός αρχιτέκτονας και πρεσβευτής του μοντερνισμού, Antoni Gaudí, ανέλαβε την κατασκευή του νεογοτθικού ρωμαϊκού ναού που έμελλε να αποτελέσει το masterpiece της καριέρας του. Μάλιστα, από το 1915 ο ίδιος αποφάσισε να επικεντρωθεί αποκλειστικά και να αφιερώσει την δουλειά του στην ανέγερση της εκκλησίας. Δυστυχώς, λίγα χρόνια αργότερα, το 1926 ο Gaudí άφησε την τελευταία πνοή του, μετά από θανάσιμο χτύπημα που δέχτηκε από το τραμ της πόλης, αφήνοντας έτσι και το αριστουργηματικό έργο του ημιτελές. Συγκεκριμένα, την περίοδο του θανάτου του αρχιτέκτονα, είχε ολοκληρωθεί κάτι λιγότερο από το 1/4 της συνολικής κατασκευής της Sagrada Familia. Έκτοτε, πολυάριθμοι αρχιτέκτονες ανέλαβαν την συνέχιση του έργου, βασιζόμενοι στα αρχικά σχέδια και τις μακέτες που άφησε πίσω του ο Gaudí, ωστόσο τα έγγραφα χάθηκαν κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να αμφισβητείται η πιστή αποτύπωση του αρχικού σχεδίου του μεγάλου οραματιστή. Πάντως, η κρύπτη του ναού, όπου έχει ενταφιαστεί ο Gaudí, αλλά και η πρόσοψη του ναού έχουν αναγνωριστεί ως αυθεντικά έργα του αρχιτέκτονα και για αυτό συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ