Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει, πως τον τελευταίο καιρό ο κόσμος του design έχει στραφεί προς το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Αυτό το οικολογικό προφίλ των νέων σχεδιαστών το συναντάμε παντού και με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, έχοντας κυρίως στο “μικροσκόπιο” το πλαστικό, ως ένα υλικό που δεν διασπάται και δεν χάνεται. Κάπως έτσι, βλέπουμε ολόκληρα κτίρια να “χτίζονται” από ανακυκλωμένο πλαστικό, έπιπλα και αποθηκευτικά αντικείμενα να κατασκευάζονται από χρησιμοποιημένο πλαστικό και ούτω καθεξής. Τώρα, όμως, η νεαρή σχεδιάστρια Roza Janusz από την Πολωνία παρουσιάζει τη δική της “πράσινη” ιδέα! Πρόκειται για ένα εναλλακτικό της πλαστικής μεμβράνης που χρησιμοποιούμε για να συσκευάσουμε και να συντηρήσουμε τρόφιμα! Βλέπεις, το Scoby, όπως ονομάζεται η βιολογική μεμβράνη της designer, μπορεί είτε να καταναλωθεί, είτε να κομποστοποιηθεί μιας και είναι τόσο βρώσιμη, όσο και βιοδιασπώμενη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρωτοποριακό υλικό Scoby παρασκευάζεται από βακτήρια και μαγιά, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης. Μάλιστα, η καινοτόμα μεμβράνη δημιουργήθηκε ως πτυχιακή εργασία της σχεδιάστριας, όταν φοιτούσε στο School of Form του Πόζναν. Επιπλέον, η Janusz υποστηρίζει πως χάρη στα υλικά που το απαρτίζουν, είναι ικανό να συντηρεί φρέσκα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τα τρόφιμα που περικλείει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς δημιουργείται, όμως, το Scoby; Η μεμβράνη καλλιεργείται σε ρηχά σκεύη, τροφοδοτώντας γεωργικά απόβλητα σε βακτήρια και μαγιά σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το υλικό υπόκειται σε ζυμώσεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον με θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου και έπειτα τοποθετείται σε καλούπια. Μόλις σταθεροποιηθεί, τα βακτήρια σχηματίζουμε να μια λεπτή και εύπλαστη μεμβράνη, η οποία μάλιστα λειτουργεί σαν “φράγμα” απέναντι στο οξυγόνο -εξ ου και θεωρείται πως μπορεί να συντηρήσει τα τρόφιμα για περισσότερο χρόνο.
Η σύσταση του Scoby επιτρέπει την επαφή με στεγνά και νωπά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των καρπών, δημητριακών, βοτάνων και λαχανικών, καθώς και έτοιμου φαγητού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ