Στη διακόσμηση υπάρχουν τόσα διαφορετικά στυλ και είναι αδύνατον να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες αισθητικής!
Ένας μόνο είναι ο κανόνας που θα πρέπει να θυμάσαι και είναι ο Τριπλός Κανόνας Διακόσμησης:
1. Ο χώρος μας είμαστε εμείς!
2. Ο χώρος μας έχει προσωπικότητα!
3. Ο χώρος μας έχει vibes!
Γίνονται όμως αρκετά λάθη, μικρά ή μεγάλα, τα οποία αν τα διορθώσουμε, με παρονομαστή τον ΤΚΔ, θα πετύχουμε τον στόχο μας. Η Δήμητρα Βεργή, η διακοσμήτρια της εκπομπής Μία της Τατιάνας Στεφανίδου, οδηγεί τα βήματά σου και σου εξηγεί ένα ένα τα λάθη που γίνονται!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1 . Όμορφα έπιπλα με πρακτικότητα μηδέν
Τα έπιπλα, τα οποία είναι μεν όμορφα, αλλά άβολα, είναι ένα λάθος που συνηθίζεται ειδικά όταν τα έπιπλα αυτά είναι εκείνα στα οποία περνάμε πολύ χρόνο. Τα καθιστικά, τα γραφεία και οι καρέκλες τραπεζαρίας όντως πρέπει να έχουν ένα στυλ και ένα design, όμως ο βασικός λόγος που θα τα επιλέξουμε είναι να νιώθουμε βολικά όταν καθόμαστε.
2. Περιοδικά διακόσμησης & βιτρίνες
Είναι η μεγαλύτερη παγίδα! Και εξηγώ αμέσως γιατί. Βλέπεις από ένα μικροέπιπλο εώς και κάποιο αντικείμενο τέχνης σε ένα κατάστημα ή σε μια φωτογράφιση σε περιοδικό διακόσμησης και παθαίνεις έρωτα! Πάνω στον ενθουσιασμό σου το αγοράζεις θεωρώντας ότι θα ταιριάζει εξίσου το ίδιο και στον δικό σου χώρο! Οκ! Αυτό με την πρώτη ματιά έρωτα το παθαίνω συχνά (ακόμη κι εγώ που είμαι interior designer) αλλα ξέρω ότι εκείνη την στιγμή πρέπει να επέμβει- τi αλλο; – το μυαλό και να φέρω εικόνα τον χώρο μου, το στυλ που έχει επιλεχθεί καθώς και τα χρώματα και μοτίβα που κυριαρχούν.
Ένα καλό tip είναι να βγάζεις φωτό αυτό που έχεις βάλει στο μάτι καθώς και να έχεις ακριβώς τις διαστάσεις του και να το μελετήσεις καλά πριν το αγοράσεις! Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ακόμη και στα καταστήματα με έπιπλα μελέτη γίνεται για να αναδειχθούν τα έπιπλα…και στις φωτογραφίσεις των περιοδικών μελέτη γίνεται ! Γενικώς με copy paste μόνο λαθη γίνονται!
3. Χρώματα: μπελάς!
Η διαδικασία επιλογής χρωμάτων πιστέψτε με είναι πολύ πιο ευχάριστη και δημιουργική απ όσο νομίζετε! Το μόνο που δεν θα πρέπει να νιώθετε είναι φόβος! Τα λάθη που γίνονται είναι δυο κατηγοριών:
α.Λαθος χρώματα ή λάθος έπιπλα; Πρώτα επιλέγουμε τα έπιπλα και μετά βάφουμε. Δεν υπάρχει λογική στο να βάψω έναν χώρο χωρίς να ξέρω τί θα επικρατεί μέσα σε αυτόν.Και αφού έχω επιλέξει τα έπιπλα αρχίζω το δημιουργικό στάδιο της επιλογής των χρωμάτων μου! Δοκιμάζω, ζητάω δείγματα, τα κολλάω στον τοίχο, τα χαζεύω ένα ολοκληρο σαββατοκύριακο από το πρωί εώς το βράδυ! Και αρχίζω και το φαντάζομαι! Όλοι μπορούμε να φανταστούμε, δεν μπορεί!
β.Λάθη στα κοψίματα, δοκάρια και κολώνες κλπ. Εντάξει τώρα εδώ θέλει και λίγη μαεστρία! Ή πρέπει να το έχεις εσύ ή ο ελαιοχρωματιστής σου! Πολλές φορές τονίζονται δοκάρια και κολώνες που δεν πρέπει και άλλες φορές δεν τονίζονται αυτά που θα έπρεπε να αναδειχθούν είτε με κάποιον σκουρότερο τόνο ή με τεχνοτροπία ή ακόμη και με ταπετσαρία!
4. Πού είναι η εργονομία;
Αν δεν έχω περάσματα και είναι όλα στριμωγμένα κάποια σοβαρά λάθη έχουν γίνει! Ο χώρος πρέπει να “αναπνέει”. Λίγα και καλά έπιπλα. Με ανοίγματα και περάσματα. Λίγα και καλά τα διακοσμητικά. Αλλιώς πνίγεται ο χώρος και θα νομίζεις ότι ζεις σε ακατάστατο σπίτι. Όσο πιο λίγα τόσο πιο ξεκούραστα!
5. DIY Projects που απέτυχαν!
Πόσες είναι οι φορές που έχεις απογοητευτεί από ένα diy που επιχείρησες γιατί θεώρησες ότι το tutorial ήταν εύκολο; Ή πόσες είναι οι φορές που σου βγήκε πιο ακριβό από όσο θα κόστιζε έτοιμο στο etsy; Τα DIY PROJECTS όσο εύκολα φαίνονται θέλουν πολύ καλή οργάνωση,καλή αναζήτηση τιμών και να πιάνουν αρκετά τα χεράκια σου! Αλλιώς μπορεί να βγει πολύ φθηνό και πρόχειρο το αποτέλεσμα.
6. Λευκό: αγαπημένο αλλά πονάει!
Λευκοί τοίχοι, λευκοί καναπέδες, λευκή κουζίνα, λευκο αγαπημένο!
Minimal Style! Με πινελιές όπως κάποια αντικείμενα έργα τέχνης , πίνακες ζωγραφικής ή κάποια έπιπλα design κράχτες στο χώρο ..το έχεις πετύχει το στυλ! Ό,τι λιγότερο ή φθηνότερο θα καταστρέψει τα πάντα!
(ξέρω τί σκέφτεσαι..λερώνεται αλλά μπρος τα κάλλη τί είναι ο πόνος λένε)
7. Φυτά: εννοείται ότι μιλάω για τα αληθινά!
Εδώ τα πράγματα είναι απλά: είτε πιστεύεις σε feng shui είτε όχι…τα ψεύτικα έχουν αρνητική ενέργεια! Ok ! Τα αληθινά ανεβαίνουν πολύ στο μηνιαίο budget! Τοποθέτησε κλαδιά ή μπαμπού με μήλα και πορτοκάλια σε μια σύνθεση σαν εναλλακτική! Αλλά όχι ψεύτικα! Please!
8. Φωτισμός
Όταν λέμε φωτισμός ενός χώρου δεν εννοούμε μόνο το κρεμαστό φωτιστικό αλλά και τις υπόλοιπες πηγές φωτός! Πρέπει ο φωτισμός να είναι πολυδιάστατος και λειτουργικός για κάθε περίσταση!
Η αλήθεια είναι ότι για τον φωτισμό πρέπει να γίνεται ξεχωριστή μελέτη. Στην τραπεζαρία κρεμαστό, στην κουζίνα γενικά έναν ήπιο φωτισμό ενώ πάνω από τους πάγκους της ένας πιο έντονος,στο καθιστικό πολλές πηγές φωτός σε απλίκες ή επιδαπέδια φωτιστικά ..και γενικώς να επιλέγονται ανάλογα με την διάθεση και την περίσταση! Σημαντικο στοιχείο σε έναν χώρο έιναι και αυτός ο μαγικός κρυφός! Γενικότερα θέλει ένα όμορφο παιχνίδισμα και πιστέψτε με ο ίδιος χώρος θα φαίνεται πάντα διαφορετικός!
9. Όλα σετ; Όοοχι!
Καθιστικό με αντίστοιχο coffee table , βιτρίνα , πλα΄ι΄νά βοηθητικά τραπεζάκια, καθρέφτης και τραπεζάκι βάση τηλεόρασης …όλα από το ίδιο υλικό και σε καλή τιμή; Εδώ δεν λέμε πολλά: ωραία τα ταγιεράκια αλλά αν τα φοράμε κάθε μέρα θα γίνουμε σύντομα boring! Σπάσε τη μονοτονία!
10. Χώρος Εισόδου = Βιτρίνα
Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση για τους καλεσμένους σου. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα με το που μπαίνεις σπίτι σου.
Να πω κι άλλα; Το θέμα είναι απλό: μια κονσόλα, ένας καθρέφτης σε μια έντεχνη συμφωνία, σε όποιο στυλ και ύφος επιθυμείς…
Ευτυχώς που τα λάθη στη διακόσμηση διορθώνονται, δεν είναι σαν τα… άλλα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ