Site icon TLIFE

5 σωτήρια tips (που θα σου χρειαστούν αυτό το Πάσχα) για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι

Πάσχα έρχεται, μαγειρίτσες θα αχνίσουν στα πιάτα, αρνιά θα ψηθούν στις σούβλες, κοκορέτσια θα εξαφανιστούν μέσα σε δευτερόλεπτα από τα τραπέζια, πατάτες θα συνοδεύσουν τραγανές… πετσούλες και δροσερές σαλάτες θα βοηθήσουν τις μπουκιές να “κατέβουν” πιο εύκολα. Και στο τέλος αυτού του ανελέητου φαγοποτιού… η κουζίνα θα μοιάζει σαν την χτύπησε τυφώνας!

Επειδή, λοιπόν, πολύ σύντομα θα χρειαστεί να σηκώσεις τα μανίκια, να πιάσεις το σφουγγάρι και να πλύνεις δεκάδες πιάτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και ταψιά, σήμερα θα δούμε πέντε βασικά tips για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι!

Tip#1: Χρησιμοποίησε (πάντα) ζεστό νερό
Μπορεί να μην παίζει κανέναν ρόλο στην απολύμανση των σκευών (αφού ποτέ το νερό της βρύσης δεν θα έχει την κατάλληλη θερμοκρασία για αποστείρωση), αλλά το ζεστό νερό είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί το λίπος και τα υπολείμματα φαγητού.

Tip #2: Πλύνε πρώτα τα πιο καθαρά πιάτα
Το σφουγγάρι που βουτάει πρώτα σε ένα ταψί με στερεοποιημένα λίπη και υπολείμματα τείνει να κρατάει πάνω του όλη αυτή την βρωμιά και να την μεταφέρει στα επόμενα πιάτα και σκεύη. Γι’ αυτό και είναι πάντα προτιμότερο να ξεκινάμε από τα πιο καθαρά αντικείμενα.

Tip #3: Άλλο πλύσιμο και άλλο απολύμανση
Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι σημαίνει πως θα καθαρίσουν από τις τροφές. Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα είναι και αποστειρωμένα από μικρόβια. Αν θέλεις, λοιπόν, να απομακρύνεις κάθε πιθανό μικροοργανισμό, τότε μούλιασε τα πιάτα για δύο λεπτά σε 3lt κρύο νερό με 1 κουταλιά χλωρίνη.

Tip #4: Στέγνωσε τα πιάτα φυσικά
Και όμως, ο τρόπος που στεγνώνουμε τα πιάτα επηρεάζει το επίπεδο καθαριότητά τους. Διότι, πόσο καθαρό είναι το 35ο πιάτο που έχεις στεγνώσει με το ίδιο, αμφιβόλου υγιεινής πανί; Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να αφήνουμε τα πιάτα να στεγνώνουν μόνα τους στην σχάρα του νεροχύτη.

Tip #5: Απολύμανε το σφουγγάρι τακτικά
Προφανώς και μετά από πολλές πλύσεις, το σφουγγάρι σου συγκεντρώνει περισσότερα μικρόβια ακόμη κι από την τουαλέτα σου! Γι’ αυτό και μπορείς να το απολυμαίνεις βυθίζοντάς το σε ξύδι για πέντε λεπτά, αλλά και να το αλλάζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

© 2025 tlife.gr