Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχεις “σκοντάψει” πάνω σε ένα θέμα για τον αγγλικό κισσό και τις ιδιαίτερες ιδιότητές του. Άλλωστε, είναι και αρκετές οι φορές που έχει φιγουράρει και στα θέματα αυτής εδώ της στήλης, χάρη στις καλλωπιστικές, αλλά και καθαριστικές ικανότητές του. Βλέπεις, ο αγγλικός κισσός ανήκει σε εκείνα τα φυτά εσωτερικού χώρου που φροντίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, εξουδετερώνοντας και αφαιρώντας τα χημικά στοιχεία που ενδέχεται να περιέχει η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Γι’ αυτό θεωρείται και τόσο εποικοδομητική η παρουσία του στους εσωτερικούς χώρους! Ταυτόχρονα, η αισθητική προσθήκη τους στη διακόσμηση είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που κάνει τόσο δημοφιλές τον αγγλικό κισσό τον τελευταίο καιρό! Ξέρεις, όμως, πώς πρέπει να φροντίζεις τον αναρριχητικό κισσό σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατ’ αρχάς, εάν στο σπίτι υπάρχουν κατοικίδια ζωάκια, καλό είναι να το ξανασκεφτείς αν θα “φιλοξενήσεις” έναν αγγλικό κισσό, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα τοξικός για τις γάτες και τους σκύλους. Εφόσον, όμως, είσαι προσεκτική και τον τοποθετήσεις σε σημείο που δεν προσεγγίζουν τα ζωάκια σου, τότε θα πρέπει διαλέξεις ένα μέρος αρκετά φωτεινό! Βλέπεις, ο κισσός δεν αντέχει τους σκοτεινούς χώρους και έχει ανάγκη από μπόλικο φως. Παρ’ όλα αυτά, η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να αποβεί… μοιραία, γι’ αυτό και χρειάζεται έμμεση επαφή με τον ήλιο. Ταυτόχρονα, έχει ανάγκη από υγρασία και δροσιά στο χώρο, κάνοντας το μπάνιο ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για την τοποθέτησή του. Εναλλακτικά, θα πρέπει να ψεκάζεις το φύλλωμά του με μικρές ποσότητες νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όσο για τη φύτευσή του, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, άρα ένα κοινό χώμα είναι ασφαλές για τον αγγλικό κισσό. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται καλή αποστράγγιση, επομένως τα κασπό αποκλείονται. Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται αφού το χώμα του έχει στεγνώσει, χωρίς να κρατάει υγρασία, ενώ θα χρειαστεί και σχετική λίπανση, δύο με τρεις φορές το χρόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ