Εδώ και περίπου δύο μήνες έχω προσθέσει στη “συλλογή” από φυτά που έχω στο σπίτι μία μπανανιά! Πολύ καιρό το σκεφτόμουν και έψαχνα μανιωδώς στο internet για πληροφορίες σχετικά με τη συντήρησή της. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο, πως τα περισσότερα ελληνικά γεωπονικά sites δεν παρέχουν επαρκή πληροφόρηση. Ωστόσο, τρία πράγματα που διάβασα είναι σίγουρα για το συγκεκριμένο φυτό: χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα (προσωπικά την ενυδατώνω κάθε δύο ημέρες -το αργότερο!) και δεν του αρέσει ούτε ο αέρας (γιατί σκίζονται τα βελούδινα φύλλα του), αλλά ούτε και ο απευθείας ήλιος (γιατί καίγονται οι άκρες του φυλλώματος). Τελικά, πήρα το θάρρος και απέκτησα την ολόδική μου, αγέρωχη και ντελικάτη μπανανιά, που κάθε δύο εβδομάδες μου κάνει δώρο και ένα νέο φύλλο! Πού το πάω, όμως, με αυτή την ιστορία; Είναι απλό: όταν δεν ξέρεις ποιες είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες ενός φυτού, τότε θα πρέπει να τις ανακαλύψεις, ελέγχοντας τακτικά το χώμα, το φύλλωμα, τους κορμούς και τους βλαστούς, ώστε να είσαι ενήμερη για την κατάστασή του! Και αυτό ισχύει για κάθε είδος φυτού, μιας και σπάνια θα είσαι σε θέση να καταλάβεις τι κάνεις λάθος, όταν τα αποτελέσματα της κακής διαχείρισης μπορεί να γίνουν εμφανή όταν πλέον είναι αργά…
Γι’ αυτό, λοιπόν, παρακάτω μπορείς να δεις τρία facts για τα φυτά που θα σου φανούν χρήσιμα στη διαχείρισή τους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#1: Το πολύ νερό κάνει το ίδιο κακό με το λίγο νερό
Εάν συνηθίζεις να ποτίζεις τα φυτά σου συχνά, απλά και μόνο γιατί έτσι έχεις ακούσει, τότε είναι πολύ πιθανό να τα “πνίξεις”. Βλέπεις, τα φυτά αναπνέουν μέσω του ριζικού συστήματός τους, αντλώντας οξυγόνο από το χώμα τους. Όταν ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά, τότε το νερό γεμίζει τα κενά αέρος που υπάρχουν στο χώμα και τελικά προκαλούν… ασφυξία στα φυτά σου. Όπως και στην περίπτωση του λίγου νερού, έτσι και στο υπερβολικό πότισμα, τα φύλλα είναι εκείνα που δείχνουν ότι πλήττονται, αφού καφετίζουν συνολικά. Επιπλέον, αν δεις ότι οι ρίζες τους ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του χώματος, σημαίνει και πάλι ότι τους παρέχεις περισσότερο νερό απ’ ό,τι χρειάζεται. Τέλος, αν δεις πρασινάδα που μοιάζει με μούχλα ή εκείνο το λευκό “σύννεφο” να σχηματίζεται στο χώμα, επίσης σημαίνει ότι το παρακάνεις. Για να τσεκάρεις, λοιπόν, πότε το φυτό σου χρειάζεται νερό, βύθισε το δάχτυλό σου μέχρι την πρώτη φάλαγγα και τέσταρε την κατάστασή του. Αν είναι ξηρό, πότισέ το. Αν είναι νωπό, τότε μην του ρίξεις νερό για μερικές ημέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#2: Το φως είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους
Όταν διαβάζουμε για ένα φυτό πως δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ηλιακό φως, συνήθως κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως μπορεί να αντέξει ακόμη και στο… ανήλιαγο μπάνιο μας. Δυστυχώς, “χαμηλές απαιτήσεις” σημαίνει πως απλώς δεν θέλει απευθείας επαφή με το ηλιακό φως. Γι’ αυτό και μπορεί, βεβαίως, να επιζήσει σε ένα σκοτεινό σημείο, αλλά σίγουρα δεν θα αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες. Τα σημάδια που θα σου δείξουν πως τα φυτά σου χρειάζονται περισσότερο φως είναι τα φύλλα που κιτρινίζουν, οι βλαστοί που δεν μεγαλώνουν και το γεγονός πως στρέφεται έντονα προς το κοντινότερο παράθυρο (ναι, τα φυτά το κάνουν αυτό). Για να βοηθήσεις, λοιπόν, αυτά τα φυτά θα πρέπει να τα μεταφέρεις σε ένα σημείο, όπου θα έχουν επαφή με το φως, όπως δίπλα στο παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα. Απλά τα πράγματα!
#3: Η υπερβολική λίπανση είναι χειρότερη από την ελλιπή
Όπως και με το οξυγόνο, οι ρίζες των φυτών αντλούν από το χώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, με τον καιρό, το χώμα θα χρειάζεται μια σχετική ανανέωση, ώστε να αναπληρώσει τα θρεπτικά στοιχεία που απορροφώνται από τα φυτά. Αυτή ακριβώς τη δουλειά κάνουν τα λιπάσματα. Παρ’ όλα αυτά, αν μπεις στον πειρασμό να ρίξεις παραπάνω λίπασμα από τη συνιστώμενη ποσότητα, πιστεύοντας ότι κάνει καλό, το πιο πιθανό είναι ότι θα “σκοτώσεις” τα φυτά σου, αφού η υπερβολική λίπανση καίει τις ρίζες και μειώνει την ικανότητα αφομοίωσης των θρεπτικών στοιχείων από το φυτό. Θα το καταλάβεις, καθώς οι ρίζες θα μαυρίσουν, τα φύλλα θα στεγνώσουν και θα πέσουν, το χώμα θα σκληρύνει και η ανάπτυξη θα καθυστερήσει. Φρόντισε, λοιπόν, να ρίχνεις λίπασμα (αν το θέλεις) μία φορά το χρόνο, την άνοιξη, προτίμησε ένα υγρό λίπασμα και χρησιμοποίησε λιγότερη ποσότητα από εκείνη που αναγράφεται στις οδηγίες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ