Όπως ήδη έχουμε αναλύσει, αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να ανανεώσεις το σπίτι σου εν όψει της άνοιξης που δειλά-δειλά κάνει τώρα τα πρώτα βήματά της! Τα νέα μεγάλα trends στο interior design κάνουν την εμφάνισή τους, παρασύροντάς μας σε ένα “δροσερό” κύμα ανανέωσης, ενώ σύντομα ο καιρός θα… βάλει κι εκείνος το χεράκι του! Πριν, όμως, από κάθε στιλιστική αλλαγή που ετοιμάζεσαι να κάνεις στο σπίτι και τη διακόσμησή σου, υπάρχουν και ορισμένα πολύ βασικά βήματα που πρέπει να προηγηθούν! Βήμα πρώτο είναι ο βαθύς -βαθύτατος!- καθαρισμός, που θα “ελαφρύνει” το χώρο και θα τον προετοιμάσει για το νέο, ανάλαφρο και πιο ζωηρό look που πρόκειται να αποκτήσει. Ξέρεις, όμως, ποιο είναι το δεύτερο κυριότερο βήμα; Φυσικά, το “ξεσκαρτάρισμα”!
Τι σημαίνει ξεσκαρτάρισμα; Είναι αυτή η διαδικασία που μπορεί να γίνει παράλληλα με τον καθαρισμό, πριν ή και μετά και στόχο έχει να απομακρύνει τη “φασαρία” που προκαλεί στο χώρο η συσσώρευση αντικειμένων, αξεσουάρ, διακοσμητικών, βοηθητικών επίπλων και γενικότερα… αχρείαστων πραγμάτων. Με τον καιρό, όλοι τείνουμε να υπερφορτώνουμε τα σπίτια μας με μικροαντικείμενα που άλλοτε λειτουργούν ως ενθύμια και άλλοτε απλώς συνυπάρχουν με όλα τα καινούρια που προμηθευόμαστε. Την ίδια στιγμή, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα μπορεί να μαζεύονται σε ένα σημείο, όπως η είσοδος ή το coffee table, αφού θέλουμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή και κάπως έτσι ξεχνάμε να τα αποθηκεύσουμε ή να τα επιστρέψουμε στη θέση τους. Το ίδιο μπορεί να ισχύει με πανωφόρια που κρεμάμε στο φουαγιέ και δεν ξαναβάζουμε ποτέ στην ντουλάπα, με χαρτιά και λογαριασμούς που αφήνουμε σε ορατά σημεία για να μην τα ξεχάσουμε και τελικά τα παρατάμε εκεί για πάντα και με οτιδήποτε άλλο μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να… παραβλέπουμε για πολύ καιρό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καιρός, λοιπόν, να μπουν τα πάντα στη θέση τους και να διαμορφώσουμε το χώρο μας ξανά από την αρχή, πριν τη μεγάλη έλευση των ανοιξιάτικων τάσεων!
⇒ Στο φουαγιέ:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι ο πρώτος χώρος που αντικρίζει ένας επισκέπτης και εκείνος που τείνουμε να φορτώνουμε περισσότερο από όλους, αφού το συνεχές “μπες-βγες” έχει ως αποτέλεσμα να αφήνουμε εκεί πληθώρα ακατάλληλων αντικειμένων. Τι πρέπει να γίνει;
◊ Να εξετάσουμε τα πράγματα που παρατάμε εκεί
Αν παρατηρήσεις ποια είναι τα αντικείμενα που συσσωρεύονται στην είσοδο του σπιτιού σου, τότε θα αντιληφθείς και ποιες είναι οι αποθηκευτικές ανάγκες σου! Κατά μέσο όρο, εκείνα που οι περισσότεροι αφήνουμε στο φουαγιέ είναι πανωφόρια, παπούτσια, κλειδιά, τσάντες, κινητά, αλληλογραφία και τα λουριά του σκύλου!
◊ Δημιούργησε ένα χρήσιμο σύστημα
Ανάλογα με τα αντικείμενα που αφήνεις πιο συχνά στο φουαγιέ σου, θα πρέπει να βρεις και τις αντίστοιχες λύσεις. Τα κλειδιά, μερικά κέρματα και το κινητό σου μπορούν να τοποθετούνται σε κάποιο δίσκο στο έπιπλο εισόδου. Τα παπούτσια και οι παντόφλες μπορούν να τοποθετούνται σε ράφια, ενώ ένα καλάθι μπορεί να σε απαλλάξει από τις πολυάριθμες στοιβαγμένες στο πάτωμα τσάντες!
⇒ Στο μπάνιο:
Το μπάνιο σε γενικές γραμμές έχει περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, λόγω του συνολικά μικρού μεγέθους του. Αυτό σημαίνει πως έτσι πρέπει να μείνει και να μην το παρακάνεις με τα αποθηκευτικά έπιπλα, αλλά να διατηρήσεις στο χώρο τα είδη καθημερινής ανάγκης και τα τα υπόλοιπα να αποθηκευτούν εκτός μπάνιου.
◊ Ξεκαθάρισε τα προϊόντα
Βγάλε τα πάντα από ράφια, ντουλάπια και συρτάρια και ξεφορτώσου πολυκαιρισμένα, ληγμένα και μισοάδεια μπουκάλια και προϊόντα. Έπειτα, καθάρισε καλά τις επιφάνειες και τις συσκευασίες και επανατοποθέτησε μόνο όσα είναι απαραίτητα. Πιο σπάνιας χρήσης αντικείμενα, όπως πετσέτες, φάρμακα και κλειστές συσκευασίες, καλό είναι να μεταφερθούν σε άλλο μέρος, όπως η ντουλάπα σου.
◊ Τοποθέτησε κρεμάστρες και καλάθια
Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις έξτρα αποθηκευτικό χώρο, χωρίς να φορτώσεις το μπάνιο σου είναι να κρεμάσεις τα πράγματα! Με περισσότερες κρεμάστρες και ράγες για επιτοίχια καλάθια θα έχεις τη δυνατότητα να συμπεριλάβεις ακόμη περισσότερα αντικείμενα στο χώρο, χωρίς να τον “απασχολείς” άσκοπα!
⇒ Στην κουζίνα:
Η κουζίνα είναι μία από τις πιο ιδιάζουσες περιπτώσεις, αφού σχεδόν πάντα μοιάζει φορτωμένη, ενώ στην πραγματικότητα ο κανόνας λέει πως πρέπει να είναι τακτοποιημένη και πεντακάθαρη!
◊ Καθάρισε τους πάγκους σου
Είναι πολύ εύκολο ο πάγκος και το τραπέζι της κουζίνας να γεμίσουν ανεπιθύμητα αντικείμενα, είτε γιατί στην πρώτη περίπτωση μαζεύονται σκεύη και τρόφιμα που πιστεύεις ότι θα σου χρησιμεύσουν άμεσα, είτε γιατί στη δεύτερη παρατάς χαρτιά, αποδείξεις, σακούλες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Βάλε, λοιπόν, τα πάντα στη θέση τους και φρόντισε να αποθηκεύεις οτιδήποτε δεν θα χρειαστείς άμεσα.
◊ Ξεσκαρτάρισε τα ντουλάπια σου
Καιρός να πετάξεις τις ανοιχτές συσκευασίες, τα ληγμένα τρόφιμα που έχουν ξεχαστεί πίσω-πίσω και όλα τα πιάτα, ποτήρια, τάπερ και κατσαρολικά που έχουν αχρηστευτεί. Έπειτα, καθάρισε καλά τους αποθηκευτικούς χώρους και επανατοποθέτησε τα πράγματα σε σωστή σειρά και με καλή οργάνωση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ