Site icon TLIFE

Candle light magic: Πέντε facts για να χρησιμοποιείς σωστά τα αρωματικά κεριά χώρου

Θα ήθελα πολύ να οπτικοποιήσω μια ζωντανή εικόνα για σένα, που να περιγράφει την αίσθηση που έχει το σπίτι με την έναρξη του φθινοπώρου και τον ερχομό του χειμώνα. Ένα βίντεο που να σου δείχνει ακριβώς πώς αλλάζουν οι χρωματικές επιλογές στο interior design όταν χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες, με ποιο τρόπο εισάγονται τα ριχτάρια και τα fluffy κουβερτάκια στον καναπέ, πώς “αγκαλιάζουμε” υφές όπως το βελούδο, το ακατέργαστο λινό, το δέρμα και την faux γούνα, την μετάβαση από τα μεγάλα τροπικά φύλλα σε πιο μεσογειακά και “ήσυχα” φυτά εσωτερικού χώρου, την αλλαγή χαλιών από πιο οργανικά υλικά σε περισσότερο “ζεστές” πλέξεις και την χρήση του φωτός, ώστε να είναι ο χώρος ατμοσφαιρικός νύχτα-μέρα. Δυστυχώς, όμως, τόσο ένα οπτικοακουστικό μέσο, όπως το βίντεο, όσο και αυτό το κείμενο που διαβάζεις, δεν είναι ικανά να σου μεταφέρουν το ίσως πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της εποχής, που είναι το άρωμά της. Γιατί, μπαίνοντας σιγά-σιγά σε fall-winter διακοσμητικούς ρυθμούς, ένα πράγμα που δεν λείπει ποτέ από τον χώρο μας είναι τα αρωματικά κεριά! Είναι εκείνα που μπορούν μέσω της μυρωδιάς τους να σε “παρασύρουν” σε μια ονειρική διάσταση, να σου φτιάξουν την διάθεση, να σε χαλαρώσουν και να σε ξεκουράσουν. Επιπλέον, πέρα από τις αρωματοθεραπευτικές ικανότητές τους, τα κεριά έχουν καταστεί πλέον και ένα stylish αξεσουάρ στην διακόσμηση! Είσαι, όμως, σίγουρη ότι χρησιμοποιείς τα κεριά σου σωστά;

Δυστυχώς για εσένα και εμένα και όλους τους υπόλοιπους εκεί έξω, το σωστό κάψιμο των αρωματικών κεριών χώρου δεν συμπυκνώνεται στο άναμμά τους και το σβήσιμό τους. Αντιθέτως, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να τους δώσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πιο ομοιόμορφη καύση και πιο έντονη διάχυση του αρώματός τους!

Γι’ αυτό και παρακάτω θα βρεις έναν σύντομο οδηγό για τον σωστό τρόπο καύσης των αρωματικών κεριών σου, ώστε να έχεις το απαραίτητο value for money, αλλά και το μέγιστο της απόδοσής τους!

Fact #1: Το μέγεθος (και η ποσότητα) μετράει

Σε γενικές γραμμές, ένα κερί που ζυγίζει 30 gr έχει την δυνατότητα να καίει για περίπου επτά ώρες. Παρ’ όλα αυτά, όσο περισσότερα φιτίλια διαθέτει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο χρόνος καύσης. Βλέπεις, τα τρία φιτίλια θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο καύσης στην επιφάνεια του κεριού, χρησιμοποιώντας ακόμη και την τελευταία σπιθαμή του υλικού και άρα αυξάνοντας την διάρκειά του. Αντιθέτως, το ένα φιτίλι θα δημιουργήσει ένα τούνελ γύρω του και θα καεί πολύ γρήγορα σε μεγάλο βάθος, αφήνοντας πολύτιμο υλικό να πάει χαμένο. Επιπλέον, ένα κερί με μείγμα παραφίνης και σόγιας είναι πάντα πιο βραδύκαυστο, αφού διαθέτει υψηλότερο σημείο τήξης. Διάλεξε, λοιπόν, σοφά το επόμενο κερί σου!

Fact #2: Η πρώτη φορά είναι (όντως) η πιο σημαντική

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να ανάβουμε για πρώτη φορά το κερί μας και να το καίμε για μικρό χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, η πρώτη φορά που θα ανάψει ένα κερί θα πρέπει να διαρκέσει τρεις με τέσσερις ώρες. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο, η καύση από τα φιτίλια θα είναι ομοιόμορφη αφού το κερί θα έχει θερμανθεί σε όλη την επιφάνειά του και θα λιώσει απ’ άκρη σ’ άκρη. Και επειδή τα κεριά τείνουν να καίγονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, αν την πρώτη φορά δημιουργηθούν βαθιά κατακόρυφα τούνελ, έτσι θα συνεχίσει να καίγεται, αφήνοντας περιφερειακά άθικτο πολύτιμο υλικό.

Fact #3: Το φιτίλι χρειάζεται τακτικό τριμάρισμα

Το γνώριζες πως ένα βρώμικο φιτίλι μπορεί να δημιουργήσει άνιση καύση του κεριού! Και όμως, ακόμη και αυτό χρειάζεται προσοχή. Κάθε φορά, λοιπόν, που ετοιμάζεσαι να ανάψεις το κερί σου, χρησιμοποίησε ένα ψαλιδάκι για να τριμάρεις το φιτίλι κατά περίπου έξι χιλιοστά, ίσα-ίσα δηλαδή για να απομακρύνεις το καρβουνιασμένο σκοινάκι. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσεις την ζωή του κεριού σου, ενώ θα προστατεύσεις και το δοχείο του από τα σημάδια κάπνας.

Fact #4: Ο χρόνος είναι χρήμα

Βασικός κανόνας για κάθε τύπο κεριού είναι να καίει συνεχόμενα για τέσσερις με έξι ώρες την φορά. Αν αφήσεις το κερί αναμμένο για περισσότερο χρόνο, τότε θα υγροποιηθεί σχεδόν ολόκληρο, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί (έστω και για χιλιοστά) το φιτίλι του και έτσι να καίγεται με άνισο τρόπο τις επόμενες φορές. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο το αφήνεις αναμμένο, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει!

Fact #5: Τίποτα δεν έχει τελειώσει αν δεν το αποφασίσεις εσύ

Έχεις ένα κερί που κάηκε δημιουργώντας βαθιά τούνελ, τα οποία πλέον έχουν φτάσει στον πάτο του δοχείου, και θεωρείς ότι έχει τελειώσει; Λάθος! Μπορείς να διορθώσεις την κατάσταση και να επεκτείνεις τον χρόνο ζωής του με δύο τρόπους. Είτε θα το ζεστάνεις με το σεσουάρ μαλλιών σε χαμηλή ρύθμιση για να ζεστάνεις την επιφάνειά του και να την ισιώσεις (εάν τα τούνελ δεν είναι βαθιά), είτε θα το ζεστάνεις για πέντε λεπτά στον φούρνο σε θερμοκρασία 80 βαθμών, ώστε να λιώσει ξανά και να γίνει η επιφάνειά του ομοιόμορφη! Voila! Το κερί σου είναι και πάλι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί! Μόνο θυμήσου να σκουπίσεις το φιτίλι αν λερωθεί με κερί, όσο είναι ακόμα υγρό!

© 2024 tlife.gr