Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τη σύγχρονη τάση του compact living, που θέλει τα σπίτια μας ολοένα και να μικραίνουν. Εντάξει, δεν πρόκειται ακριβώς για “τάση”, αλλά περισσότερο για αναγκαιότητα, μιας και από τη μία η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια έξυπνους τρόπους για να απολαμβάνουμε την άνεσή μας ακόμη και σε ελάχιστα τετραγωνικά, ενώ από την άλλη όλοι στρεφόμαστε σε ένα λιγότερο “φορτωμένο” τρόπο ζωής, με οικολογική συνείδηση και λιγότερη σπατάλη. Σημεία των καιρών; Θα δείξει! Όποιος, όμως, μένει σε ένα λιλιπούτειο διαμέρισμα, ας σηκώσει το χέρι! Ωραία ως εδώ, αλλά ένας μικρός χώρος χρειάζεται και τους ανάλογους χειρισμούς για να είναι λειτουργικός και εύχρηστος, αλλά να φαίνεται και μεγαλύτερος απ’ ό,τι πραγματικά είναι! Και σε αυτό το σημείο κάθε interior designer θα σου έλεγε πως σε ένα μικρό σπίτι απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις σκούρα χρώματα στους τοίχους! Ή μήπως όχι; Μήπως υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος να το κάνεις, χωρίς ο χώρος σου να μοιάζει μικρότερος;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παραδοσιακά, ένας περιορισμένος χώρος χρησιμοποιεί πολύ λευκό και ανοιχτόχρωμες τονικές διαβαθμίσεις για να φωτιστεί και να δείχνει μεγαλύτερος. Έλα, όμως, που “πεθαίνεις” να βάψεις τους τοίχους σε εκείνη την υπέροχη ανθρακί απόχρωση που έχεις ερωτευτεί! Ή σε εκείνο το φανταστικό hunter’s green που πάντα ποθούσες!
Τι κάνουμε, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες!
Βάφουμε με σκούρο χρώμα τις κατάλληλες επιφάνειες
Κοιτάζοντας τη δομή του χώρου που θέλεις να χρωματίσεις, επίλεξε τους τοίχους με το μεγαλύτερο μήκος. Βάφοντας αυτούς σε ένα σκούρο χρώμα, θα δώσεις την αίσθηση πως το δωμάτιο είναι πιο μακρύ απ’ ό,τι στην πραγματικότητα και άρα μεγεθύνοντας τη συνολική έκταση (στο βλέμμα). Βλέπεις, τα σκούρα χρώμα δημιουργούν την εντύπωση πως απομακρύνονται από το βλέμμα και άρα το εφέ είναι ακόμη πιο έντονο! Επιπλέον, φρόντισε να μην βαφτεί σκουρόχρωμος ο τοίχος που διαθέτει το παράθυρο και την μπαλκονόπορτα, ώστε μία ανοιχτόχρωμη απόχρωση να φωτίσει ακόμη περισσότερο το χώρο και να τον “μεγαλώσει”.
Διάλεξε το σωστό φινίρισμα
Έχεις τρεις επιλογές όταν διαλέγεις ένα χρώμα: γυαλιστερό, σατινέ και ματ. Στους τοίχους συνηθίζεται το σατινέ και το ματ. Αν ο χώρος σου είναι μικρός, τότε επίλεξε το ματ. Με αυτό τον τρόπο θα είναι λιγότερο έντονες οι μεταβάσεις από τον σκουρόχρωμο στον ανοιχτόχρωμο τοίχο, δημιουργώντας ένα οπτικό συνεχές που τείνει να “μεγαλώνει” το χώρο.
Διάλεξε έπιπλα που να ταιριάζουν χρωματικά
Όταν οι μεγάλοι όγκοι ενός χώρου δημιουργούν μεγάλη χρωματική αντίθεση με τους τοίχους, τότε δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη μικρή έκταση του χώρου. Φρόντισε, λοιπόν, τα μεγάλα έπιπλα, όπως μια βιβλιοθήκη, μία κονσόλα ή και η τραπεζαρία ή το κρεβάτι να ταιριάζουν χρωματικά με τον τοίχο, ώστε να μην είναι έντονη η διαφορά στο βλέμμα!
Δημιούργησε αντανακλάσεις
Μπορεί ο χώρος να είναι μικρός και τα παράθυρα λιγοστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο το φυσικό φως που διαθέτει το σπίτι σου! Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και σε εκείνη που θα επιλέξεις ένα σκούρο χρώμα για τους τοίχους σου, χρησιμοποίησε καθρέφτες για να δημιουργήσεις τις κατάλληλες αντανακλάσεις φωτός! Έτσι, θα κάνεις τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός, ανεξάρτητα από τα χρώματα που έχεις επιλέξει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ