Η διακόσμηση του σπιτιού σου είναι σαν τα ρούχα που φοράς. Τα πάντα παίζουν το ρόλο τους και είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να λάβεις υπόψη: το σωματότυπό σου, την αισθητική και το γούστο σου, το στυλ που έχεις υιοθετήσει αυτή την περίοδο, τις καιρικές συνθήκες, τις ανάγκες της γκαρνταρόμπας σου, το χρώμα που σε κολακεύει, τα dos και τα donts και τέλος πάντων, you get the point! Ακριβώς με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεις και το interior design, αφού είναι τα “ρούχα” του σπιτιού σου! Κάπου θέλω να καταλήξω εγώ με όλο αυτό, όπως αντιλαμβάνεσαι, και δεν είναι κάτι φοβερό! Είναι απλά μερικοί κανόνες που διέπουν τη διακόσμηση και γενικότερο επίπεδο και καλό είναι να τους ακολουθούμε! Ξέρω, ξέρω, η αισθητική είναι εντελώς υποκειμενική αξία και οι κανόνες υπάρχουν εν γένει για να τους “σπάμε”, αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Βλέπεις, όπως δεν θα φορούσες ένα παντελόνι τόσο στενό που δεν σου επιτρέπει την αναγκαία λειτουργία της… αναπνοής ή δεν θα επέλεγες μια φούστα που… σκουπίζει τα πεζοδρόμια της Αθήνας, έτσι δεν θα αγόραζες έναν καναπέ που κλείνει την μπαλκονόπορτα ή ένα coffee table που απασχολεί όλο το ζωτικό χώρο και θυμίζει τραπεζαρία. Έτσι δεν είναι;
Για αυτό και σήμερα θα ασχοληθούμε με αυτούς τους βασικούς κανόνες που είναι απαραίτητο να ακολουθούνται τουλάχιστον κατά 90% σε κάθε σπίτι! Γιατί, πολύ απλά, χωρίς αυτούς ο χώρος θα μοιάζει παράταιρος, μη ισορροπημένος και τελικά θα σε κουράσει πολύ σύντομα! Μην πάει ο νους σου στο… κακό! Δεν πρόκειται να σε απασχολήσω με “δύσκολους” μαθηματικούς υπολογισμούς για το ύψος και το πλάτος του κάδρου στον τοίχο -αν και θα μπορούσα. Ούτε θα σου μιλήσω για τους “σωστούς χρωματικούς συνδυασμούς και πώς να τους πετύχεις” -αυτό είναι πραγματικά εντελώς υποκειμενικό, ανεξάρτητα από τα trends. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα βήματα που κάπως πρέπει να ακολουθήσεις για να αποκτήσεις συμμετρία, λειτουργικότητα, καθαρές γραμμές και ορθή γεωμετρία που θα κάνουν το χώρο σου να μοιάζει cozy, τακτοποιημένος και φιλόξενος ανά πάσα στιγμή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρκετά είπα, όμως, ας περάσουμε στο… προκείμενο!
⇒ Κεφάλαιο “Κουρτίνες”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
◊ Βρες ποιο είναι το σωστό μήκος και στυλ για το χώρο σου
Δύο είναι τα βασικά λάθη που μπορούν να προκύψουν στις κουρτίνες: είτε θα είναι πολύ μακριές, είτε πολύ κοντές! Ωστόσο, τα πάντα έχουν να κάνουν με το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα την οποία συνοδεύουν. Όταν πρόκειται για παράθυρο, η κατάλληλη επιλογή είναι να κρεμάσεις κουρτίνες οι οποίες ξεπερνούν τα όριά του, τόσο την κορυφή, όσο και το τελείωμά του. Έπειτα, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως μια κουρτίνα καλό είναι να μην κρέμεται εντός του πλαισίου του παραθύρου, αφού έτσι μικραίνει το δωμάτιο. Αν, ωστόσο, δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για κουρτινόξυλο πάνω από το παράθυρο, προτίμησε ένα στόρι ή πάνελ, ώστε να υπάρχει συμμετρία. Τέλος, σχεδόν πάντα, η καλύτερη επιλογή για κάθε τύπο παραθύρου ή μπαλκονόπορτας είναι η κουρτίνα με πιέτες. Να έχει δηλαδή το απαραίτητο πλάτος, ώστε να δημιουργούνται πτυχώσεις όταν κρέμεται και να μην είναι εντελώς τεντωμένη και flat, γιατί τότε θα μοιάζει μικρή και “φτωχή”, σαν να έκανες λάθος στη μέτρηση!
⇒ Κεφάλαιο “Χαλί”
◊ Βρες τις σωστές διαστάσεις για το δωμάτιο που το χρειάζεται
Ένα είναι το βασικό λάθος που όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας: το μικρό χαλί που μοιάζει σαν… μινιατούρα στο σαλόνι/υπνοδωμάτιο/τραπεζαρία μας. Τι γίνεται, όμως; Ο κεντρικός και πιο εύκολος κανόνας για τις σωστές διαστάσεις των χαλιών λέει πως θα πρέπει όλα τα έπιπλά μας να πατούν πάνω τους, τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Με λίγα λόγια, μπορεί να μην έχεις την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτείς ένα χαλί που να φτάνει απ’ άκρη σ’ άκρη του δωματίου, μιας και η τιμή του ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το μέγεθός του, αλλά μπορείς να αγοράσεις ένα αρκετά μεγάλο, ώστε τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια του καναπέ και της πολυθρόνας να το πατούν ή να εφάπτονται αυτού! Πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει με το υπνοδωμάτιο και την τραπεζαρία, με εξαίρεση πως στην πρώτη περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις “διαδρόμους” δεξιά και αριστερά του κρεβατιού αντί για ένα ενιαίο χαλί, ενώ σε εκείνη της τραπεζαρίας είναι απαράβατος ο κανόνες του full on, δηλαδή και το τραπέζι και οι καρέκλες θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο χαλί.
⇒ Κεφάλαιο “Κάδρα”
◊ Βρες το σωστό ύψος και πλάτος που θα τα τοποθετήσεις
Σου υποσχέθηκα πως δεν θα σε κουράσω με μαθηματικούς υπολογισμούς -να πω, βέβαια, σε αυτό το σημείο πως ένας πολύ γενικός κανόνας για το ύψος είναι στο 1,5 μέτρο. Ωστόσο, καλό είναι να θυμάσαι δύο πράγματα αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με μεζούρες και μέτρα…. ¹το κεντρικό θέμα του κάδρου πρέπει να βρίσκεται στην ευθεία με το βλέμμα σου και ²τα κάδρα πρέπει να κεντράρονται με βάση την έκταση του τοίχου και όχι των επίπλων που βρίσκονται από κάτω τους. Τέλος, μια συμβουλή: τα oversized κάδρα είναι huge trend αυτή τη στιγμή και όχι τυχαία, μιας και κρεμώντας ένα μεγάλο κάδρο θα κάνεις τον εκάστοτε χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, πέρα από super stylish!
⇒ Κεφάλαιο “Φωτισμός”
◊ Βρες το σωστό φωτισμό που χρειάζεται ο χώρος
Αν αφήσεις ως βασική πηγή φωτός σε ένα χώρο το κρεμαστό φωτιστικό της οροφής του, τότε θα έρθεις αντιμέτωπη με ένα εντελώς flat, κουραστικό και μη κολακευτικό αισθητικό αποτέλεσμα! Ο φωτισμός είναι το Α και το Ω στη διακόσμηση και μπορεί είτε να “απογειώσει”, είτε να “χαντακώσει” όλη την προσπάθειά σου! Φρόντισε, λοιπόν, να μοιράσεις το φωτισμό σε διάφορα σημεία του χώρου, ώστε να γίνει σωστή διανομή, να μην μένουν σκοτεινές γωνιές και να δημιουργείται ένα cozy και ξεκούραστο αποτέλεσμα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ