Με το epic πασχαλινό τραπέζι να είναι προ των πυλών, μιας και ήδη διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξουμε μια ματιά στην τραπεζαρία σου; Εντάξει, μπορεί να έχεις κήπο και barbeque, θα μου πεις, και να σκοπεύεις να καλέσεις τους φίλους και αγαπημένους σου για… σουβλιστό οβελία στην εξωτερική τραπεζαρία του σπιτιού σου. Αν, όμως, δεν διαθέτεις αυτές τις ανέσεις ή ο καιρός αποφασίσει να σου βάλει “τρικλοποδιά”, τότε το σημερινό θέμα είναι το go to σου για αυτές τις ημέρες! Διότι, πέρα από την άνοιξη που φέρνει ούτως ή άλλως αέρα ανανέωσης και ήδη έχεις ξεκινήσει να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στην διακόσμησή σου για να φέρεις και την αντίστοιχη “φρέσκια” διάθεση, το πασχαλινό τραπέζι είναι ένας καλός λόγος για να διαμορφώσεις την τραπεζαρία σου σωστά, ώστε να υποδεχτείς τους καλεσμένους σου αυτές τις γιορτές!
Γι’ αυτό και παρακάτω θα δεις τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι στην διακόσμηση της τραπεζαρίας μας, ώστε να τα διορθώσεις σε αυτό το last chance tutorial!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fail #1: Δεν χρησιμοποιούμε χαλί
Το χαλί είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε κάθε interior, μιας και “δένει” όλα τα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα μεταξύ τους, φέρνει χρώμα και υφή στο εκάστοτε δωμάτιο και ταυτόχρονα δημιουργεί φιλόξενη αίσθηση. Γι’ αυτό και η τραπεζαρία ως ο κατεξοχήν χώρος φιλοξενίας έχει ανάγκη από ένα εντυπωσιακό χαλί, ανεξαρτήτως εποχής, ώστε να κάνει το κατάλληλο statement και την ίδια στιγμή να δημιουργεί αίσθημα οικειότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fail #2: Χρησιμοποιούμε μικρό χαλί
Όπως και σε κάθε άλλο χώρο του σπιτιού, έτσι και στην τραπεζαρία το μέγεθος του χαλιού… μετράει! Οι κανόνες των interior designers λένε πως ένα χαλί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου και να “κάθονται” πάνω του βασικά έπιπλα του δωματίου. Στην περίπτωση της τραπεζαρίας, λοιπόν, το χαλί που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να πατούν πάνω του το τραπέζι και οι καρέκλες. Έτσι θα πετύχεις την επιθυμητή οπτική ισορροπία!
Fail #3: Κρεμάμε σε λάθος ύψος τα φωτιστικά
Μιας και μιλάμε για ένα τραπέζι γύρω από το οποίο συγκεντρωνόμαστε για να απολαύσουμε ένα (εορταστικό ή μη) γεύμα, αντιλαμβάνεσαι πως μιλάμε για έναν χώρο οικειότητας και διασκέδασης. Ο σωστός φωτισμός, επομένως, είναι απαραίτητος τόσο για την άνεση, όσο και για την αίσθηση που μας δημιουργεί ο χώρος. Γι’ αυτό και το σωστό ύψος τοποθέτησης του κεντρικού φωτιστικού είναι στα περίπου δύο μέτρα από την επιφάνεια του τραπεζιού, ώστε να φωτίζεται επαρκώς το δωμάτιο, αλλά και να μην κινδυνεύουμε να… χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον πολυέλαιο, καθώς παίρνουμε την πιατέλα με την σαλάτα!
Fail #4: Επιλέγουμε το λάθος μέγεθος φωτιστικού
Πέρα από το λάθος ύψος τοποθέτησής του, είναι και το ίδιο το φωτιστικό που μπορεί να αποτελεί εντελώς λανθασμένη επιλογή! Και δεν μιλάω για το στυλ του, μιας και πρόκειται για προσωπική υπόθεση και γούστο, αλλά αναφέρομαι στο μέγεθός του που οφείλει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, ώστε να προσφέρει στο σύνολο του χώρου την επιθυμητή οπτική ισορροπία! Ένας γενικός κανόνας, λοιπόν, λέει ότι το φωτιστικό της τραπεζαρίας πρέπει να “καλύπτει” το 1/4 ή το 1/3 της επιφάνειας του τραπεζιού!
Fail #5: Διαλέγουμε λάθος έπιπλα
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στις τραπεζαρίες είναι το γεγονός πως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις διαστάσεις του χώρου και έπειτα επιλέγουμε λάθος μέγεθος στα έπιπλά μας. Ο κανόνες λέει ότι περιμετρικά του τραπεζιού πρέπει να υπάρχει περιθώριο ενός μέτρου, ώστε να μπορούν να κινηθούν οι καλεσμένοι στον χώρο, αλλά και να έχουν άνεση στο κάθισμά τους. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, όμως, και να διαλέγουμε πολύ μικρότερα έπιπλα, αφού ο χώρος θα είναι άβολος και αφιλόξενος, μιας και δεν θα μας χωράει όλους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ