Διακοσμώντας ένα σπίτι, πάντα καταλήγεις να βρίσκεσαι μπροστά σε πολλά διλήμματα. Τι απόχρωση να επιλέξεις για τους τοίχους, ποιον καναπέ να προτιμήσεις, πόσα φωτιστικά θα χρειαστείς, πότε είναι καλό να αλλάξεις τις κουρτίνες και πολλά ακόμη ερωτήματα θα προκύπτουν συνεχώς. Πολλοί από εμάς επιλέγουν να μην απαντήσουν αμέσως και οργανωμένα σε αυτά και να κινηθούν βάσει ενστίκτου ή παρόρμησης. Για παράδειγμα, τώρα βρίσκεις έναν πολύ ωραίο καναπέ και σε τιμή που ταιριάζει στην… τσέπη σου, επομένως τώρα τον αγοράζεις. Αν στην πορεία διαπιστώσεις πως τελικά η απόχρωση δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη αισθητική ή το μέγεθός του είναι απαγορευτικό, τότε είναι πολύ αργά για πισωγυρίσματα. Γι’ αυτό, η καλύτερη λύση είναι να λειτουργείς με σχετική οργάνωση! Άλλωστε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα, οπότε πάρε το χρόνο σου, σκέψου τις ανάγκες σου και τις δυνατότητες του χώρου σου και σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν ωστόσο, αισθάνεσαι “ασυγκράτητη στην τοποθεσία σπίτι”, τότε παρακάτω θα βρεις τα τέσσερα πιο κοινά λάθη που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις! Και προσπάθησε να τα αποφύγεις!
Νομίζουμε ότι όλα πρέπει να ταιριάζουν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάπου, κάπως, κάποτε θεωρούταν λογικό να επιλέγεις χρώματα, υφές, μορφές και όγκους που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Το λεγόμενο matchy-matchy, όμως είναι αρκετά ξεπερασμένο για το interior design, γιατί πέρα από μονοτονία, κάνει το χώρο να μοιάζει αποστειρωμένος και καθόλου… βιώσιμος, σαν να πρόκειται για ένα στεγνό σκηνικό. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, τα πάντα να είναι ομοιόμορφα και με κοινή αισθητική! Το mix & match δίνει τα πιο δυνατά αποτελέσματα στη διακόσμηση και γι’ αυτό το λόγο το σκεπτικό μας πρέπει να αλλάξει από το “τι ταιριάζει” στο “τι κολλάει”!
Δίνουμε έμφαση στα χρώματα και όχι στις υφές
Μπορεί να έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε τέλεια τις καλύτερες αποχρώσεις που ταιριάζουν στο χώρο μας, αλλά το αποτέλεσμα να είναι και πάλι κάπως… flat. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στις διαφορετικές υφές, που θα κάνουν το χώρο τρισδιάστατο και θα του δώσουν ζωή. Ριχτάρια με fluffy ύφανση, χειροποίητα κιλίμια, διακοσμητικά μαξιλάρια με κρόσσια, λινό πλάι σε βαμβακερό πλάι σε βελούδο πλάι σε μετάξι και ούτω καθεξής. Αυτές οι αναλλαγές στη μορφολογία είναι που θα δώσουν ενδιαφέρον, βάθος και προοπτική στο χώρο!
Δεν προσέχουμε τα μεγέθη των αντικειμένων
Παρατηρώντας και ζώντας σε ένα σπίτι, θέλουμε το σύνολο της διακόσμησης να έχει μια ροή, το απαραίτητο flow που προκαλεί ηρεμία και χαλάρωση. Γι’ αυτό και χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις διαστάσεις και την κλίμακα των αντικειμένων που επιλέγουμε. Για παράδειγμα, τα κάδρα μας πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και ανάλογο με το έπιπλο πάνω από το οποίο αιωρούνται. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι κρεμασμένα στο σωστό ύψος, ώστε το βλέμμα μας να τα συναντάει απευθείας. Αν αφήνουμε διακοσμητικά “κενά”, τότε το σύνολο φαίνεται κατακερματισμένο και “θορυβώδες”.
Γεμίζουμε το χώρο μας με έπιπλα και διακοσμητικά
Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγίδες, όταν με τον καιρό επιλέγεις όλο και περισσότερα πράγματα για να τοποθετηθούν στα διάφορα “άδεια” σημεία του εκάστοτε χώρου. Τελικώς καταλήγεις να σκέφτεσαι πως “βρήκε και αυτό τη γωνιά του”, αλλά στην πραγματικότητα έχεις κάνει ένα σημαντικό λάθος: φόρτωσες το ζωτικό χώρο σου με όχι απαραίτητα στοιχεία! Το βασικό είναι να αφήνουμε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά μας να “αναπνέουν”, αλλά και τον εαυτό μαε να κινείται άνετα στο χώρο. Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε την ευκαιρία στις επιλογές μας να “λάμψουν”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ