Site icon TLIFE

Fix it: Πώς να διορθώσεις τα μικρά διακοσμητικά λάθη που ίσως έχεις κάνει στο σπίτι σου

Σου έχει τύχει να μπαίνεις σε ένα χώρο και να αντιλαμβάνεσαι πως κάτι είναι πολύ λάθος; Και έπειτα να περιεργάζεσαι διεξοδικά τα έπιπλα, τα διακοσμητικά, το φωτισμό και οτιδήποτε απαρτίζει αυτό το δωμάτιο και να μην βρίσκεις πουθενά το σφάλμα! Ξέρεις, από εκείνες τις περιπτώσεις που σου ταιριάζουν απόλυτα οι διακοσμητικές επιλογές του σπιτιού, αλλά παρ’ όλα αυτά και πάλι κάτι δεν σου “κολλάει”. Ωραία, και τώρα για σκέψου μήπως την ίδια ακριβώς αίσθηση αφήνει και το δικό σου σπίτι! Αυτό το “κάτι” που είναι λιγάκι off, αλλά δεν μπορείς να το διακρίνεις, γιατί κατά τα άλλα όλα σου αρέσουν, τα πάντα είναι προσεγμένα και φροντισμένα, όμως και πάλι υπάρχει κάποια… δυσκολία στο σύνολο! Ε, σε αυτές τις περιπτώσεις να είσαι σίγουρη ότι υπάρχουν “κρυφά” λάθη, που δεν φαίνονται με “γυμνό” μάτι, αλλά υπάρχουν εκεί για να κάνουν… χαλάστρα! Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί το interior design διέπεται από ένα σωρό κανόνες που ούτε καν σου περνούν από το μυαλό!

Μην πτοείσαι, συμβαίνει σε όλους μας, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε! Και στο κάτω- κάτω δεν πρόκειται για κάτι που δεν επιδέχεται διόρθωση! Δεν μιλάμε για έναν εντελώς αταίριαστο καναπέ ή για μεγάλα σφάλματα, όπως θα μπορούσε να είναι το εντελώς ακατάλληλο χρώμα στον τοίχο του σαλονιού ή το “κακόγουστο” ύφασμα στις κουρτίνες, αλλά για εκείνα τα ήπια προβλήματα, όπως είναι ένα λάθος κρεμασμένο κάδρο ή μια κακή διάταξη επίπλων που “κλέβει” από το χώρο μας! Ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι (αυτοδίδακτοι) “διακοσμητές”, όπως είναι ο καθένας μας, είναι πολύ εύκολο να υποπέσουν σε τέτοιου είδους παραπτώματα, τα οποία ωστόσο διορθώνονται σε χρόνο dt!

Εκείνο που έχει σημασία είναι να ρίξεις μια καλή ματιά στο χώρο σου και να “μετρήσεις” τη διάταξη και τη χωροταξία του εκάστοτε δωματίου. Αν κρίνεις πως όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κάτι που να σε ενοχλεί, τότε προχώρησε στο επόμενο βήμα που είναι οι τοίχοι. Είσαι ευχαριστημένη με τους πίνακες, τα κάδρα και τις ταπετσαρίες σου ή πιστεύεις πως κάτι μπορεί να γίνει διαφορετικά; Αν είσαι και εκεί καλυμμένη, τότε κοίταξε τα φωτιστικά σου. Είναι επαρκής ο φωτισμός, είναι αρκετά τα φωτεινά στοιχεία, χρειάζεσαι ίσως κάτι παραπάνω; Αν και σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι αρνητική, τότε σειρά έχουν τα χαλιά σου: απλώνονται στο χώρο όπως θα έπρεπε, δημιουργούν εμπόδια, “μικραίνουν” την έκταση του δωματίου; Όχι σε όλα; Πάμε παρακάτω, είναι οι κουρτίνες σου ok; Έχουν το κατάλληλο ύφος, ύφασμα και διαστάσεις; Αν όλα είναι καλά και σε αυτό τον τομέα, τότε σειρά έχουν τα διακοσμητικά σου: είναι όλα χρήσιμα, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε αισθητικό επίπεδο; Μήπως κάποια δεν έχουν πλέον θέση στο χώρο; Όχι; Και εκεί είσαι εντάξει; Τότε είσαι “ασφαλής”, έχεις κάνει όλα τα σωστά βήματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς σε τίποτα!

Αν από την άλλη, δεν κατάφερες να… τσεκάρεις κάποια από τα παραπάνω “κουτάκια”, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά παρακάτω για να δεις πώς θα διορθώσεις όλα τα αθώα μικρολάθη που μπορεί να έχεις κάνει στο interior design σου!

Πώς να κρεμάσεις σωστά την… τέχνη σου


Το πιο συχνό λάθος που γίνεται σε αυτό τον τομέα είναι το ύψος. Ναι, ναι, υπάρχει συγκεκριμένο ύψος στο οποίο πρέπει να κρέμονται τα κάδρα και οι πίνακες στους τοίχους και αυτό είναι στην ευθεία του ματιού! Μέσα σε άκρες, λοιπόν, η κορυφή ενός κάδρου πρέπει να απέχει περίπου 1,5 μέτρο από το έδαφος. Έπειτα, ίσως εκείνο που φταίει είναι ότι ο πίνακας… μπαλατζάρει! Σε αυτή την περίπτωση, ένα ακόμη καρφί και λίγος σπάγκος θα κάνει “θαύματα”!

Είσαι σίγουρη ότι ο φωτισμός σου είναι κατάλληλος;


Οι περισσότεροι συνηθίζουν να περιορίζουν τις επιλογές τους σε φωτιστικά οροφής, αλλά αυτό είναι ένα κοινό λάθος που συμβαίνει. Αντ’ αυτού, μπορείς με πολύ μικρό κόστος να “διανθίσεις” το φωτισμό σου με επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά που θα δώσουν καλύτερη κατανομή του φωτός στο χώρο! Και κάτι ακόμη που μπορεί να κάνεις λάθος: οι ακατάλληλοι λαμπτήρες! Μην ξεχνάς ότι το λευκό φως και το κίτρινο μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά και να κουράζουν, αντί να φωτίζουν. Άλλαξε, λοιπόν, τους λαμπτήρες σου με πιο απαλούς και ζεστούς!

Τσέκαρες αν η διάταξη των επίπλων σου είναι εντάξει;


Η πιο συχνή χωροταξία στο σαλόνι είναι εκείνη που έχει τα έπιπλα κολλημένα στους τοίχους. Μέγα λάθος! Ακόμη και αν το σπίτι σου δεν έχει άπλετο χώρο, είναι πολύ προτιμότερο τα έπιπλα να βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο του δωματίου, παρά να είναι παραταγμένα στις άκρες του. Έτσι θα καταφέρεις να έχεις το σωστό flow, ενώ ταυτόχρονα το σπίτι θα έχει μεγαλύτερη χρηστική αξία! Και να θυμάσαι ότι καμιά φορά αυτό που σου φαίνεται “λάθος”, όπως είναι μια πολυθρόνα στη μέση του σαλονιού, ίσως να είναι το πιο σωστό βήμα, για να έχει το σπίτι και κάποια άποψη!

Μήπως “τρέχει” κάτι με τις κουρτίνες σου;


Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που αγοράζουν έτοιμες κουρτίνες, με αποτέλεσμα το μήκος τους να καταλήγει ελαφρώς ακατάλληλο για την εκάστοτε μπαλκονόπορτα, τότε θα πρέπει είτε να αναθεωρήσεις και να αρχίζεις να τις ράβεις από την αρχή, είτε να κάνεις κάποια επιδιόρθωση. Αν το ύφασμα είναι πιο κοντό από το παράθυρο, τότε με τη βοήθεια μιας μοδίστρας θα πρέπει να μεταφέρεις τη ραφή πιο κάτω, άλλωστε όλες οι κουρτίνες διαθέτουν μπόλικο στρίφωμα για αυτόν ακριβώς το σκοπό! Αν από την άλλη είναι πιο μακριά απ’ όσο πρέπει, τότε και πάλι με τη βοήθεια ενός επαγγελματία θα πρέπει να την κοντύνεις, ώστε να ταιριάζει στις διαστάσεις των παραθύρων σου.

Έχεις όσο διακοσμητικά χρειάζεσαι ή το έχεις παρακάνει


Το ξέρω, υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι δεν μπορείς να “αποχωριστείς” τίποτα από τα αγαπημένα διακοσμητικά σου, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το κάνεις, γιατί μόνο έτσι θα αφήσεις το χώρο σου να… αναπνεύσει! Κοίταξε, λοιπόν, καλά το χώρο σου και φτιάξε μια λίστα (αν το έχεις ανάγκη) με όσα θέλεις οπωσδήποτε να μείνουν, όσα ευχαρίστως θα… ξεφορτωνόσουν και όσα θα μπορούσες να μετακινήσεις σε άλλο δωμάτιο που θα ταιριάξουν καλύτερα! Και κάπως έτσι, θα “ανοίξεις” το χώρο σου και θα δεις μεγάλη αλλαγή!

Έχεις “μετρήσει” τα χαλιά σου;


Ναι, όχι κυριολεκτικά, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο και τα χαλιά έχουν τους δικούς τους κανόνες. Ο πιο βασικός; Τα χαλιά πρέπει είτε να “πατιούνται” από τα μπροστινά πόδια όλων των επίπλων, είτε να εξέχουν γύρω από τα βασικά έπιπλα. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να εκτείνονται κάτω από όλο τον καναπέ, αλλά δεξιά και αριστερά του. Δεν υπάρχει λόγος να χωρέσεις όλα τα έπιπλά σου πάνω στο χαλί, αν δεν είναι αρκετά μεγάλο, αλλά ένα μέρος από τις πολυθρόνες θα πρέπει να βρίσκεται πάνω τους. Κάπως έτσι θα φέρεις συμμετρία στο χώρο που λέγεται living area!

© 2024 tlife.gr