Site icon TLIFE

Φυτά για αρχάριους: Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά και κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους

Τι σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι; Όχι, πριν αρχίσει να “ταξιδεύει” ο νους σου σε εξωτικές παραλίες και ατμοσφαιρικά ηλιοβασιλέματα στα νησιά του Αιγαίου, ας ρίξουμε μια ματιά στο σπίτι σου! Μήπως εντοπίζεις κάτι που θα μπορούσες να προσθέσεις, ώστε να δώσει “ανάσα” δροσιάς και φρεσκάδας στο χώρο; Κάτι εξίσου εξωτικό, όσο οι ειδυλλιακές ακτές και το ίδιο ζωντανό, όπως τα τροπικά δάση! Ναι, καλά μάντεψες, μιλάω για τα φυτά εσωτερικού χώρου! Πέρα από προσωπικό αγαπημένο trend, πρόκειται και για την πιο ραγδαία εξελισσόμενη τάση των τελευταίων ετών στο interior design, ενώ σίγουρα δεν φαίνεται πως θα μας… εγκαταλείψει σύντομα! Τι γίνεται, όμως, όταν οι ικανότητές σου στη φροντίδα των φυτών είναι ελαφρώς περιορισμένες;

Μην το παίρνεις προσωπικά, συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς! Για παράδειγμα, έχουν περάσει από τα χέρια μου φυτά και φυτά, κάθε μεγέθους, οικογένειας και αισθητικής και από αυτά πολύ συγκεκριμένος αριθμός έχει καταφέρει να επιζήσει, δυστυχώς. Αυτό συνήθως συμβαίνει, όχι γιατί δεν κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις ή τα παραμελούμε (προσωπικά έχω καταφέρει να “σκοτώσω” μερικά από το συχνό και αγχωτικό πότισμα), αλλά κυρίως γιατί δεν επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά! Όπως είναι λογικό, δεν προορίζονται όλα τα είδη βλάστησης για εσωτερικούς χώρους και πολλές φορές καταδικάζουμε ένα φυτό εξωτερικού χώρου σε σίγουρο… θάνατο, όταν το τοποθετούμε στην είσοδο του σπιτιού, που δεν έρχεται σχεδόν καθόλου σε επαφή με το φυσικό φως!

Και επειδή όλα ξεκινούν από τη σωστή επιλογή, παρακάτω μπορείς να δεις ποια είναι τα φυτά που αντέχουν στις… αντίξοες συνθήκες των διαμερισμάτων!

Στερλίτσια (Πουλί του Παραδείσου)

Είναι μεγάλη, εντυπωσιακή και αρκετά εξωτική στην όψη της, γι’ αυτό είναι μία από τις αγαπημένες οικογένειες φυτών για το σπίτι! Χρειάζεται σχετική επαφή με το φως, αλλά σίγουρη προστασία από τον ήλιο και τις ακραίες θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα χρειάζεται τακτικό πότισμα με καλή αποστράγγιση, ενώ το πότισμα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

Δράκαινα

Ακόμη και στα πιο “σκοτεινά” σπίτια, η δράκαινα καταφέρνει να επιβιώσει, αρκεί να φροντίσεις το χώμα, το φύλλο και τις ρίζες της. Δεν θέλει άμεση επαφή με το φως, αλλά το πότισμά της πρέπει να γίνεται τακτικά και σε μικρές ποσότητες. Επίσης, η καλή αποστράγγιση είναι απαραίτητη, αφού δεν “συμπαθεί” την υγρασία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το φύλλωμά της, γιατί η άμεση επαφή με τον ήλιο, μπορεί να την κάψει.

Φίκος λυράτα

Άλλο ένα άκρως εντυπωσιακό και εξωτικό φυτό, ο φίκος λυράτα είναι ιδανικός και για εσωτερικούς χώρους, αφού έχει ανάγκη από έμμεσο ηλιακό φως. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται τα φύλλα του, που έχουν ανάγκη από υγρασία (ψέκασμα), καθώς και ελαφρύ ξεσκόνισμα με πανάκι για να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία στα νεύρα τους. Κυρίως, όμως, δεν χρειάζεται ούτε τακτικό πότισμα, ούτε μεγάλη ποσότητα νερού.

Σεφλέρα

Η σεφλέρα χρειάζεται αρκετό φως, αλλά όχι άμεση επαφή μαζί του, επομένως ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο είναι ιδανικό μέρος. Επιπλέον, το πότισμα δεν είναι αγαπημένη συνήθειά της και γι’ αυτό χρειάζεται νερό μία φορά την εβδομάδα, εφόσον το χώμα της είναι στεγνό. Και σε αυτή την περίπτωση, η συντήρηση των φύλλων της είναι απαραίτητη για να παραμείνει υγιής.

Πόθος

Το αναρριχώμενο φυτό που όλοι αγαπούν, γιατί είναι εύκολα διαχειρίσιμο! Ο πόθος αγαπά το φως, αλλά σε καμία περίπτωση την απευθείας επαφή με αυτό, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανάγκη από υγρασία, αλλά όχι από πολύ νερό. Επομένως, τοποθετείται σε φωτεινό χώρο, αλλά όχι σε παράθυρο, ενώ με το τακτικό ψέκασμα θα είναι μια χαρά. Τέλος, θα πρέπει να κάνει πολύ καλή αποστράγγιση το χώμα του.

© 2025 tlife.gr