Site icon TLIFE

Η “γλώσσα του διαβόλου”: Πώς να φροντίσεις το πιο εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία πέρα από καλλωπιστικό έχουν και καθαριστικό ρόλο! Βλέπεις, πολλά από αυτά -αν όχι όλα- έχουν την “μαγική” ικανότητα να απομακρύνουν τους ρύπους από την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Με λίγα λόγια, καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε από χημικά μικροσωματίδια, πλαστικά και επιβλαβείς ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η σανσεβιέρια (ή γλώσσα του διαβόλου, όπως αποκαλείται), η οποία θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά στον καθαρισμό του αέρα, ενώ ταυτόχρονα ενδείκνυται και για εκείνους που δυσκολεύονται να διατηρήσουν την πρασινάδα τους… ζωντανή, μιας και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για να ευδοκιμήσει!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις μερικές βασικές οδηγίες για την φροντίδα και την ευημερία της σανσεβιέριας που θα γίνει το νέο αγαπημένο σου φυτό εσωτερικού χώρου!

Αγοράζοντας την σανσεβιέριά σου

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις μια σανσεβιέρια για να την αγοράσεις, φρόντισε τα φύλλα της να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα. Εκείνες που έχουν χλωμό, ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα ίσως να έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Επίσης, προμηθεύσου γλάστρα κεραμική ή τερακότα ή άλλο πορώδες υλικό, αλλά και χώμα με καλή αποστράγγιση, γιατί το στάσιμο νερό δεν θα κάνει καλό στο καινούριο σου φυτό!

Ποτίζοντας την σανσεβιέριά σου

Όπως είδες και παραπάνω, η σανσεβιέρια δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με το νερό, γιατί κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να σαπίσει. Γι’ αυτό και πέρα από πολύ καλή αποστράγγιση, χρειάζεται και πολύ αραιό πότισμα, μονάχα όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς. Επίσης, όταν την ποτίζεις πρόσεξε να μην βρέχεις τα φύλλα της, γιατί και πάλι ρισκάρεις να της προκαλέσεις σήψη.

Τοποθετώντας την σανεβιέρια στον χώρο

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να μην έχουν ανάγκη την άμεση επαφή με το ηλιακό φως ή σε ορισμένες περιπτώσεις να… απεχθάνονται τον καυτό ήλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο το φως για την επιβίωσή τους. Έτσι και η σανσεβιέρια, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο που να δέχεται κεκαλυμμένο φυσικό φως (πίσω από μια κουρτίνα), με έμμεση έκθεση στον ήλιο.

Πολλαπλασιάζοντας την σανσεβιέρια

Αν τα έχεις πάει καλά και το φυτό σου έχει καταφέρει να ευδοκιμήσει στις “αφιλόξενες” συνθήκες του διαμερίσματός σου, τότε σίγουρα θα θέλεις να την πολλαπλασιάσεις για να τοποθετήσεις σανσεβιέριες και σε άλλα σημεία του σπιτιού. Κατά την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης, λοιπόν, μπορείς να κόψεις ένα φύλλο της με μήκος έξι-επτά εκατοστά (δεν χρειάζεται να έχει ρίζα) και να το βυθίσεις δυόμιση εκατοστά βαθιά στο χώμα μιας γλάστρας. Φρόντισε μόνο η κορυφή τυο φύλλου να “κοιτάζει” προς τα πάνω, ακριβώς όπως συνέβαινε και όταν βρισκόταν ριζωμένο στο μητρικό φυτό.

© 2025 tlife.gr