Θέλεις να δώσεις στο σπίτι σου έντονη προσωπικότητα και ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά είσαι ευχαριστημένη με τα έπιπλα και τις διακοσμητικές επιλογές σου και δεν έχεις διάθεση να αλλάξεις κάτι… κομβικό. Ή παρ’ ό,τι το design σου είναι ακριβώς όπως θα το ήθελες και έχεις καταφέρει να εντάξεις στο χώρο σου όλες τις αγαπημένες σου τάσεις και μάλιστα σωστά συνδυασμένες μεταξύ τους, νιώθεις ότι κάτι σου λείπει. Μία είναι η λύση: κρέμασε… τέχνη στους τοίχους σου!
Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο εύκολο -και επιθυμητό- να ενσωματώνεις στα δωμάτια του σπιτιού τέχνη! Άλλωστε, έχει συντελεστεί μια σημαντική “στροφή” στον τρόπο που εκείνη εμπορεύεται, καθιστώντας την προσιτή σε όλους. Κοινώς, δεν χρειάζεται να πληρώσεις μια περιουσία για να έχεις στο σπίτι σου το έργο ενός σύγχρονου καλλιτέχνη! Έτσι, σου δίνεται η ευκαιρία να “απογειώσεις” το interior του σπιτιού σου, χρησιμοποιώντας εκλεκτά κάδρα και γεμίζοντας τους τοίχους με προσεγμένη τέχνη και ισχυρό χαρακτήρα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν, όμως, και… παγίδες! Δεν φτάνει μόνο η καλή “πρώτη ύλη”, αλλά και ο σωστός τρόπος να την χρησιμοποιήσεις! Διότι, τι να τα κάνεις τα ευφάνταστα κάδρα με το εκλεπτυσμένο περιεχόμενο, όταν δεν γνωρίζεις πώς να τα κρεμάσεις ώστε να αναδεικνύονται τα ίδια, αλλά και να αναδεικνύουν το χώρο; Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο να “χαντακώσεις” τη διακόσμησή σου, απλά και μόνο κάνοντας λάθη στον τρόπο που τοποθετείς τα κάδρα στους τοίχους σου! Δεν πρόκειται φυσικά για… πυρηνική φυσική, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να ακολουθήσεις μερικά βήματα που θα κάνουν το χώρο λαμπερό και elegant, με σωστή γεωμετρία και πάνω από όλα ισορροπία!
Ορίστε κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κρεμάσεις τα κάδρα σου με σωστή διάταξη και συμμετρία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν πρόκειται να κρεμάσεις ένα μεγάλο πίνακα, τότε να έχεις στο μυαλό σου ότι ο προσανατολισμός του θα πρέπει να ταιριάζει με τον τοίχο. Αν ο τοίχος που θα διακοσμηθεί είναι κάθετος, τότε και ο πίνακας πρέπει να ταιριάξει με αυτό. Αν ο τοίχος είναι οριζόντιος, σημαίνει ότι και ο πίνακας καλό θα είναι να κρεμαστεί οριζόντια.
Στην περίπτωση που τα κάδρα σου δεν ταιριάζουν σε προσανατολισμό με τον τοίχο, το πιο συμφέρον είναι να χρησιμοποιήσεις δύο μεσαίου μεγέθους κάδρα, ώστε να δημιουργηθεί ισορροπία και να καλυφθεί περίπου το ίδιο εμβαδόν που θα “απασχολούσε” ο ένας, αλλά μεγάλος πίνακας.
Ο πίνακας ή το κάδρο που θα κρεμάσεις, θα πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών και ίσως λίγο πιο χαμηλά. Ουσιαστικά θα χρειαστεί να βρεις τη μέση (σε ύψος) του τοίχου και να φροντίσεις το κέντρο του κάδρου να είναι κάτω από αυτή (αν πρόκειται για μικρότερης έκτασης πίνακα) ή περίπου στη μέση (αν ο πίνακας είναι μεγάλος).
Όταν τοποθετείς στον τοίχο δύο κάδρα διαφορετικού μεγέθους έχε στο μυαλό σου, ότι κάπου πρέπει να βρεις τη “χρυσή τομή” για να έχεις ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις την επιθυμητή συμμετρία είναι να ταιριάξεις τα κέντρα των δύο κάδρων, ώστε να κρεμαστούν στο κατάλληλο μεταξύ τους ύψος.
Δημιουργώντας μια σύνθεση από μικρότερα κάδρα, ένας από τους ενδεδειγμένους τρόπους κρεμάσματος είναι η απόλυτη συμμετρία. Δημιούργησε ένα νοητό περίγραμμα μέσα στο οποίο θέλεις να τοποθετήσεις τα καδράκια σου και φρόντισε οι άκρες τους να βρίσκονται μέσα στο όριο και να “ακουμπούν” στο περίγραμμα.
Αν, όμως, θέλεις η σύνθεσή σου να είναι… άναρχη, αλλά όχι ατακτοποίητη μπορείς να κρεμάσεις τα κάδρα του “άτακτα” και να έχεις πάλι τη συμμετρία που θέλεις. Εδώ θα πρέπει να ξεκινήσεις από ένα “κεντρικό” κομμάτι- πίνακα και γύρω του να… χτίσεις την υπόλοιπη σύνθεση.
Όταν οι πίνακές σου είναι μεγάλοι και πολλοί, μία από τις πιο δυνατές τάσεις είναι να τους ακουμπήσεις στο πάτωμα και να μην τους κρεμάσεις όλους στον τοίχο. Σαν πρόταση έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού δίνει ύψος στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καλύψει… κενά ανάμεσα στα έπιπλα που δεν ξέρεις πώς να γεμίσεις.