Site icon TLIFE

Καλλωπιστικά φυτά για αρχάριους: Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά και κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου θέματα (όπως, λογικά, θα έχεις αντιληφθεί) είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου. Θεωρώ πως είναι η καλύτερη “επένδυση” που μπορεί να κάνει κάποιος στη διακόσμησή του και πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ιδέα που είχαν οι interior designers όταν αποφάσισαν να ονοματίσουν τα φυτά ως το νέο μεγάλο trend για το σπίτι. Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός, αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν αποδειχθεί η πιο… ανθεκτική τάση στη διακόσμηση των τελευταίων ετών και όχι άδικα! Βλέπεις, ανεξάρτητα από το στυλ που μας εκφράζει και την εκάστοτε αισθητική που χαρακτηρίζει τον καθένα από εμάς, τα φυτά μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε διακοσμητικό πλαίσιο με την ίδια ευκολία! Επιπλέον, τα οφέλη τους για την υγεία μας (τόσο οργανική, όσο και συναισθηματική) είναι αδιαμφισβήτητα, καθιστώντας τα πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού και της καθημερινότητάς μας! Το ίδιο ισχύει και για τα ανθοφόρα φυτά, που διαθέτουν ακόμη πιο έντονη παρουσία στο χώρο, χάρη στις έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις τους και τις διαφορετικές μορφολογίες τους. Τι γίνεται, όμως, με την φροντίδα τους;

Ναι, η αλήθεια είναι πως τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται ενίοτε περισσότερη προσοχή σε σχέση με τα υπόλοιπα, μιας και τα άνθη τους είναι ευαίσθητα και απαιτούν πιο “λεπτούς” χειρισμούς για… την μακροβιότητά τους! Άλλωστε, τα σημάδια της παραμέλησης εμφανίζονται άμεσα στους ανθούς, δείχνοντας έντονα πως δεν δέχθηκαν την φροντίδα που είχαν ανάγκη. Γι’ αυτό και πριν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις φυτά που φέρουν άνθη στο interior design σου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς, που εξαρτώνται από εσένα για να επιζήσουν, και να μην τα αντιμετωπίζεις ως ένα ακόμη μέρος του décor!

 

 

Έχοντας, λοιπόν, αυτή την βασική οδηγία στο νου σου, παρακάτω μπορείς να δεις ποια είναι τα πιο ανθεκτικά ανθοφόρα φυτά για το σπίτι και μερικές συμβουλές για τη φροντίδα τους!

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο είναι ένα καλλωπιστικό φυτό με χαμηλότερες ανάγκες στο ηλιακό φως, γι’ αυτό και μπορείς να το τοποθετήσεις σε μια σχετική απόσταση από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα, όπου θα έρχεται σε έμμεση επαφή με τον ήλιο. Ωστόσο, θα πρέπει να το “βλέπει” το φως για κάποιες ώρες της ημέρας, επομένως ένα σκοτεινό δωμάτιο αποκλείεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για το πότισμά του, θα πρέπει να γίνεται κάθε περίπου 10 ημέρες ή όταν το χώμα του ξηραίνεται -κάτι που θα πρέπει να τσεκάρεις τακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ανθούριο

Άλλη μία παρεμφερής περίπτωση, αφού το ανθούριο μοιάζει αρκετά με το σπαθίφυλλο τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε ανάγκες. Με χαμηλές απαιτήσεις σε άμεσο ηλιακό φως, το ανθούσιο μπορεί να “σταθεί” και μακριά από το παράθυρο, αρκεί να φτάνουν οι ακτίνες σε αυτό έστω και πίσω από την κουρτίνα. Ωστόσο, το πότισμά του θα πρέπει να γίνεται λίγο πιο τακτικά, περίπου κάθε εβδομάδα (ανά πέντε με επτά ημέρες), ανάλογα με την κατάσταση ξηρότητας του χώματός του.

Μπιγκόνια

Οι μπιγκόνιες “ανήκουν” στα παράθυρα που για κάποιες ώρες της ημέρας διαθέτουν αρκετό φως. Γι’ αυτό προτίμησε ένα σημείο που δεν είναι μονίμως εκτεθειμένο στον ήλιο, αλλά ούτε και σκοτεινό, για να πετύχεις την απαραίτητη ισορροπία. Επιπλέον, το πότισμά τους πρέπει να γίνεται το πολύ κάθε 10 ημέρες.

Φαλαίνοψις (ορχιδέα)

Μία από τις πλέον δημοφιλείς ορχιδέες, η φαλαίνοψις δεν χρειάζεται πολύ φως, και για αυτό το λόγο μπορείς να την απομακρύνεις από το παράθυρο, αλλά να βρίσκεται σε έναν γενικά φωτεινό χώρο. Μάλιστα, προκειμένου να ανθοφορήσει θα πρέπει κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρίσκεται σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες για περίπου ένα μήνα. Σχετικά με το νερό, χρειάζεται πότισμα κάθε 10 ημέρες και θα πρέπει να στεγνώσει εντελώς το χώμα τους πριν βραχεί ξανά. Επιπλέον, μπορείς να την ψεκάζεις με νερό, ειδικά τις ρίζες που έχουν βγει στην επιφάνεια, αλλά και το φύλλωμα και τα πέταλα, αρκεί να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ψεκάσματα

Γεράνι

Το πανέμορφο γεράνι μπορεί να αντέξει σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, αρκεί για κάποιες ώρες να δέχεται έμμεσο ηλιακό φως. Επομένως, διάλεξε ένα σχετικά φωτεινό δωμάτιο. Επιπλέον, το φυτό χρειάζεται πολύ καλή αποστράγγιση, γιατί δεν αντέχει την υγρασία, άρα θα χρειαστεί να τσεκάρεις τακτικά το χώμα του και να σιγουρευτείς πως έχει στεγνώσει πριν επιχειρήσεις να το ποτίσει ξανά. Τέλος, έχε στο μυαλό σου πως αν κόψεις το καινούριο άνθος του, τότε θα συνεχίσει να ανθοφορεί.

© 2025 tlife.gr