Όπως θα έχεις σίγουρα καταλάβει έως τώρα, δεν υπάρχει κανένα σημείο του σπιτιού που να μην εντάσσεται στο φάσμα του interior design. Ακόμη και η μικρότερη λεπτομέρεια που μπορείς να σκεφτείς, ο παραμικρός χώρος είναι και αυτός μέρος ενός συνόλου, που είτε θα είναι αρμονικός και θα έχει κάποια συνοχή με το υπόλοιπο σπίτι, είτε θα… παραπαίει μόνος του! Έχεις ήδη κάνει μια μικρή εισαγωγή στο κεφάλαιο “Κουζίνα”, αλλά οι γενικοί κανόνες στους οποίους πρέπει να… υπακούει ο σχεδιασμός της ούτε απλοί είναι, ούτε λίγοι! Διότι η διακόσμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εποχές και κυρίως τις ανάγκες σου.
Έτσι, λοιπόν, και στην κουζίνα καλό είναι να έχεις τα… μάτια σου ανοιχτά, ώστε να καταφέρεις αρχικά να έχεις έναν εργονομικό και λειτουργικό χώρο και έπειτα ένα καλοβαλμένο και ταιριαστό στο γούστο και την αισθητική σου design! Με λίγα λόγια, όσο και αν σου αρέσει το ακατέργαστο ξύλο στον πάγκο κοπής και εργασίας, αν δεν είναι σωστά λουστραρισμένο θα λεκιάζει! Ή ακόμη και αν θέλεις οπωσδήποτε να χωρέσεις εκείνο το υπέροχο dexion στην κουζίνα, μπορεί η πόρτα του ψυγείου να μην ανοίγει επαρκώς και να σε δυσκολεύει στην καθημερινότητα! Και αυτά καλό είναι να μην συμβαίνουν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν ρωτούσες έναν interior designer να ρίξει μια ματιά στην κουζίνα σου και να σου πει τη γνώμη του, είναι βέβαιο πως θα έβρισκε ένα σωρό λάθη! Και μην αγχώνεσαι, δεν φταις ούτε εσύ, ούτε το στυλ σου, αλλά το… αετίσιο βλέμμα του ειδικού! Οι τάσεις μπορεί να έρχονται από το στόμα του, αλλά η πιστή “αποτύπωση” αυτών των προτάσεων, χωρίς τον κατάλληλο προηγούμενο έλεγχο του χώρου και των αναγκών που πρέπει να καλύψει, μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο! Όχι αισθητικό, αλλά λειτουργικό!
Εφόσον, λοιπόν, θέλεις να έχεις μια ενημερωμένη και βολική κουζίνα, δες παρακάτω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο από διακοσμητική, όσο και από εργονομική άποψη!
Απόφυγε τα υπερφορτωμένα ράφια
Τα “ανοιχτά” ράφια μπορεί να έχουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα στην κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύουν να προκαλέσουν… φασαρία! Συνήθως ξεκινούν τέλεια στυλιζαρισμένα και τακτοποιημένα και καταλήγουν σκονισμένα, ανακατεμένα και υπερφορτωμένα! Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής κλειστός αποθηκευτικός χώρος όπου τοποθετείς τα καθημερινά αντικείμενα και τρόφιμα και τα ράφια να είναι λιγότερο βοηθητικά και περισσότερο διακοσμητικά.
Δώσε προσοχή στο υλικό των πάγκων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ναι, το μάρμαρο είναι το πιο in style υλικό αυτή την εποχή -όχι μόνο για τις κουζίνες-, και ναι το αισθητικό αποτέλεσμα που δίνει είναι συνώνυμο της φινέτσας, αλλά είναι από τα υλικά που διαβρώνονται πιο εύκολα. Μαζί με αρκετά ακόμη πετρώματα, έχουν ελάχιστη αντοχή σε όξινες ουσίες, όπως το λεμόνι (που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση!), και αν δεν έχεις σκοπό να καθαρίζεις κάθε σταγόνα που αγγίζει πάνω τους, τότε καλύτερα να τα αποφύγεις! Αντ’ αυτού μπορείς να βρεις αρκετά υλικά, όπως ο γρανίτης και ο χαλαζίας που “μιμούνται” το μάρμαρο και την πέτρα, τα οποία είναι ανθεκτικά και δεν λεκιάζουν.
Φρόντισε τα ντουλάπια σου να είναι ψηλά
Δεν υπάρχει κανένας χρηστικός λόγος τα ντουλάπια να σταματούν μερικά εκατοστά κάτω από το ταβάνι. Το μόνο που προσφέρουν είναι άχρηστος χώρος και μπόλικη σκόνη! Επιπλέον, κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει χαμηλοτάβανο! Το πιο λογικό βήμα είναι τα ντουλάπια να κρέμονται έως την οροφή και τα πάνω ράφια τους να χρησιμοποιούνται είτε ως αποθηκευτικός χώρος, είτε ακόμη και ως βιτρίνα, με την κατάλληλη επένδυση από γυαλί ή και σύρμα.
Πρόσεχε πώς και πού τοποθετείς τις συσκευές
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενοχλητικά στην καθημερινότητα λάθη είναι η κακή τοποθέτηση των συσκευών! Όταν η φορά προς την οποία ανοίγουν οι πόρτες είναι τόσο λάθος, που ανοίγοντας το ψυγείο, δεν μπορείς να ανοίξεις και το ντουλάπι. Όταν το πλυντήριο πιάτων είναι στην άλλη άκρη από το νεροχύτη. Όταν μια συσκευή είναι στη μέση του χώρου και σε εμποδίζει συνεχώς. Θα πρέπει να έχεις κάνει μια σχετική μελέτη του δωματίου και της χωρητικότητάς του πριν συνδέσεις τις μεγάλες συσκευές σου, ώστε να μην δυσκολεύεις τη ζωή σου.
Χρησιμοποίησε το σωστό φωτισμό
Είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στις κουζίνες, αλλά ο σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος σε έναν χώρο σαν αυτό. Οι κακές επιλογές μπορεί να δώσουν πολύ σκοτεινό αποτέλεσμα που να μην διευκολύνει τις κινήσεις σου. Θα πρέπει να τοποθετήσεις όσα περισσότερα φώτα μπορείς και όσο μεγαλύτερα φωτιστικά γίνεται! Η κουζίνα είναι το δωμάτιο που έχει ανάγκη από φως για να μαγειρέψεις. Με ταινίες LED μπορείς να φωτίσεις τους πάγκους, με ένα ψηλό φωτιστικό θα βλέπεις καλά σε όλη την έκτασή της, ενώ αν υπάρχει χώρος για επιτραπέζια, επιδαπέδια ή επιτοίχια φωτιστικά, εκμεταλλεύσου τον!
Διακόσμησε την κουζίνα ως επέκταση του σπιτιού
Καλό είναι η κουζίνα να έχει μια σχετική συνοχή με το διακοσμητικό ρυθμό που ακολουθείται στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού! Διαφορετικά, μπορεί το αποτέλεσμα να μοιάζει παράταιρο ή επιτηδευμένο. Η “αρχιτεκτονική” όλης της κατοικίας θα πρέπει να είναι κοινή. Φυσικά, δεν γίνεται όλοι οι χώροι να είναι ίδιοι μεταξύ τους, αλλά ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους θα πρέπει να είναι και τα σχεδιαστικά κριτήρια με βάση τα οποία δημιουργείται η διακόσμηση, χωρίς να περιέχει φοβερούς νεωτερισμούς ή αταίριαστες προσθήκες.
Δώσε βάση στα διακοσμητικά αντικείμενα
Πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή της ανανέωσης μιας κουζίνας, τυχαίνει να επενδύεις όλη την ενέργεια, τη σκέψη και το budget σου στα μεγάλα τεχνικά θέματα και όχι στις μικρότερες, αλλά “κομβικές” λεπτομέρειες! Και αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγάλα λάθη! Για το λόγο αυτό, δώσε λίγη παραπάνω προσοχή στα διακοσμητικά στοιχεία εξαρχής και αντιμετώπισέ τα ως βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηθεί το δωμάτιο!