Site icon TLIFE

Μονστέρα: Πώς να φροντίσεις το αγαπημένο σου τροπικό φυτό και τι να αποφύγεις

Αν διαβάζεις τακτικά αυτή την στήλη, τότε μαθαίνεις και όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι για τα αγαπημένα σου φυτά. Ίσως, λοιπόν, να έχεις αναρωτηθεί γιατί τόσο καιρό δεν έχω αναφέρει καθόλου την μονστέρα. Μάλλον, λοιπόν, πρέπει να εξομολογηθώ πως η εξωτική μονστέρα είναι το μεγαλύτερο “απωθημένο” μου, μιας και λατρεύω να την βλέπω, θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά δυστυχώς έχουν περάσει από τα χέρια μου τρεις περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ανίατες και μας χαιρέτησαν για… τον άλλο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα σου μιλήσω σήμερα για αυτή την εκπληκτική περίπτωση τροπικού φυτού! Η “πατρίδα” της μονστέρας είναι το Μεξικό και ο Παναμάς όπου παραδοσιακή φύεται στα τροπικά δάση και μάλιστα σαν ένα είδος “κληματαριάς” που ριζώνει πάνω σε στιβαρούς κορμούς δέντρων. Γι’ αυτό και μπορεί να σταθεί εύκολα σε εσωτερικούς χώρους, αφού δεν τα πηγαίνει πολύ καλά ούτε με την βαρυχειμωνιά, αλλά ούτε και με τις ακραίες καιρικές αλλαγές. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο indoor φυτό, έχει ανάγκη από σωστή φροντίδα και ισορροπημένη συντήρηση για να διατηρηθεί τόσο όμορφη και αγέρωχη -trust me, την έχω πατήσει τόσες φορές!

Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις μερικές συμβουλές για να μάθεις ποιες είναι οι ανάγκες της μονστέρας σου!

Πόσο φως χρειάζεται η μονστέρα;

Από την στιγμή που χαρακτηρίζεται ως “εσωτερικού χώρου”, αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχει ανάγκη την άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως μπορεί να ευδοκιμήσει στο σκοτάδι. Ένα φωτεινό σημείο, λοιπόν, του σπιτιού, όπου θα δέχεται αρκετό φως κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να καίγεται από τον ήλιο, είναι ιδανικό για την μονστέρα σου!

Χρειάζεται υγρασία για να επιβιώσει;

Εφόσον πρόκειται για ένα φυτό που αναπτύσσεται σε τροπικά δάση, καταλαβαίνεις πως η υγρασία είναι σημαντική για αυτήν και την προτιμά σε σχέση με ένα ξηρό περιβάλλον. Επομένως, είτε θα χρησιμοποιήσεις έναν υγραντήρα στον χώρο σου, είτε θα την διατηρείς σε ένα φωτεινό μπάνιο ή εναλλακτικά θα την μετακινήσεις πλάι σε περισσότερα φυτά, ώστε να δέχεται την υγρασία που εκλύει στην ατμόσφαιρα… το gang των φυτών σου!

Τι ποσότητα νερού και πόσο συχνό πότισμα θέλει η μονστέρα

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα φυτό που στην φύση παίρνει μορφές κλήματος, πολύ συχνά οι ρίζες της μονστέρας αναπτύσσονται εκτός χώματος πάνω σε δέντρα. Συμπερασματικά, λοιπόν, οι μεγάλες ποσότητες νερού στο ριζικό σύστημά τους θα είναι καταστροφικές. Επομένως, πάντα πρέπει να τσεκάρεις την υγρασία του χώματος, βυθίζοντας τα δάχτυλό σου περίπου πέντε εκατοστά στην γλάστρα και εφόσον είναι στεγνό τότε μπορείς να το ποτίσεις ξανά. Αν, ωστόσο, δεν είσαι σίγουρη, τότε το καλύτερο είναι να περιμένεις μερικές ημέρες ακόμη. Γενικά, η μονστέρα κινδυνεύει περισσότερο από το υπερ-πότισμα, παρά από την ξήρανση.

Τι να κάνεις με τα ξεραμένα φύλλα

Γενικώς, η μονστέρα δεν έχει πρόβλημα με το κλάδεμα, επομένως καθώς μεγαλώνει και τα γέρικα φύλλα της ξεραίνονται, μπορείς να τα απομακρύνεις. Επίσης, αν θέλεις να κόψεις μερικά πιο “ενήλικα” φύλλα για να τα χρησιμοποιήσεις ως διακοσμητικά σε ένα βάζο, δεν θα της δημιουργήσεις κάποιο πρόβλημα.

Τι πρέπει να αποφεύγεις

Όπως όλα τα εξωτικά φυτά (σχεδόν όλα τα εσωτερικού χώρου, δηλαδή), έτσι και μονστέρα δεν αντέχει τον αέρα, αλλά και την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφύγεις να την τοποθετήσεις πλάι σε ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα όπου δημιουργείται ρεύμα ψυχρού αέρα, αλλά ούτε και κοντά σε κάποιο καλοριφέρ ή κλιματιστικό, όπου θα την φυσάει ζεστός αέρας.

© 2024 tlife.gr