Site icon TLIFE

Μπάνιο: Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο φωτισμό για το μπάνιο σου για να είναι πάντα up to date

Μπορείς να αγοράσεις ολοκαίνουρια έπιπλα, να αλλάξεις όλα τα χρώματα των τοίχων, να ακολουθήσεις πιστά όλες τις τελευταίες τάσεις στο interior design, να προσέξεις και την παραμικρή λεπτομέρεια της διακόσμησής σου, να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία και γενικά να κάνεις τα αδύνατα δυνατά, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που θέλεις! Μην φοβάσαι, δεν φταις εσύ και η αίσθηση ανικανοποίητου που μάλλον νομίζεις ότι σε διακατέχει! Το πρόβλημα τις περισσότερες φορές “κρύβεται” στο… φωτισμό! Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις πως ο φωτισμός είναι μια ολόκληρη επιστήμη! Υπάρχουν άνθρωποι που βραβεύονται με Oscar για τον καλό φωτισμό που παρείχαν στην παραγωγή μιας ταινίας. Υπάρχουν επαγγελματίες του θεάτρου που μπορούν να “αποθεώσουν” ή να καταστρέψουν μία παράσταση με το σχεδιασμό του φωτισμού της. Υπάρχουν εμπορικά καταστήματα στα οποία έχεις ορκιστεί να μην ξαναπατήσεις το πόδι σου, γιατί ο φωτισμός στο δοκιμαστήριο “χαντακώνει” την εμφάνισή σου! Γιατί, λοιπόν, περιμένεις πως ο φωτισμός στο σπίτι σου δεν παίζει βασικό και κυρίαρχο ρόλο στην εικόνα του;

Ωστόσο, μιας και τον τελευταίο καιρό ασχολείσαι εντατικά με τους πιο ιδιαίτερους χώρους του σπιτιού σου, δηλαδή το μπάνιο και την κουζίνα, έφτασε η στιγμή να επικεντρωθείς στον τρόπο που θα κάνεις το μπάνιο σου να λάμψει! Και όχι, δεν εννοώ το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά το είδος φωτισμού που θα επιλέξεις! Γιατί, το μπάνιο, είναι ο χώρος στον οποίο έρχεσαι πιο κοντά με τον… εαυτό σου! Και εξηγούμαι: ξυπνάς, πηγαίνεις στο μπάνιο να πλύνεις το πρόσωπό σου και ΜΠΑΜ κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Τελειώνεις το γεύμα σου, βάζεις τα πιάτα στο πλυντήριο, πηγαίνεις στο μπάνιο να πλύνεις τα χέρια σου και ΜΠΑΜ κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Μπορώ να σου απαριθμήσω γύρω στις 15 φορές που μπαίνεις στο μπάνιο μέσα σε μια ημέρα και βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη! Θέλεις αυτή η εικόνα να είναι αντιπροσωπευτική ή “θολή”; Αντιλαμβάνεσαι τώρα, πόσο σημαντικός είναι ο σωστός φωτισμός σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο;

Πάρε, λοιπόν, παρακάτω μια ιδέα για τους διαφορετικούς τύπους φωτισμούς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο μπάνιο σου για να είσαι ευχαριστημένη κάθε φορά που μπαίνεις στο χώρο!

Χρησιμοποίησε το φυσικό φως

Αν ανήκεις στην κατηγορία των τυχερών που το μπάνιο τους όχι μόνο έχει παράθυρο, αλλά και μεγάλο παράθυρο μάλιστα, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να “επενδύσεις” σε αυτό! Επομένως, θα πρέπει να διαμορφώσεις και τον υπόλοιπο χώρο με τρόπο που θα αναδείξει αυτό το στοιχείο! Διάλεξε λευκά πλακάκια, είδη υγιεινής, υφάσματα και διακοσμητικά, γενικά δημιούργησε μια total white αίσθηση που θα φωτίσει ακόμη περισσότερο το χώρο.

Εκμεταλλεύσου τη δύναμη των δύο

Σε μπάνια με πιο σκούρες, moody και σκοτεινές αποχρώσεις, αλλά και με αρκετούς γήινους τόνους, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις δύο ισορροπημένα φωτιστικά που θα πλαισιώνουν τον καθρέφτη! Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα φωτεινά στοιχεία του χώρου, ενώ ο καθρέφτης θα λειτουργεί ως… πολλαπλασιαστής φωτός!

“Παίξε” με τις… εποχές

Σε ένα contemporary μπάνιο, όπου νέα στοιχεία συνδυάζονται με vintage αναφορές και ρετρό λεπτομέρειες, ο ιδανικός φωτισμός έρχεται με τη χρήση απλίκας! Αυτό το μεγαλειώδες vintage επιτοίχιο φωτιστικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμούς, είναι το απόλυτο go-to όταν θέλεις να έχεις το πιο φωτεινό και ενημερωμένο μπάνιο!

“Μπλέξε” τις υφές

Σε ένα μπάνιο που συνδυάζονται πολλά διαφορετικά στοιχεία και μορφές, το καλύτερο είναι ο φωτισμός να φέρνει μια ισορροπία στα υλικά! Αυτό σημαίνει, πως τα αρχιτεκτονικού τύπου φωτιστικά, που φέρουν στην επιφάνειά του κάποιο σχηματισμό ή η υφή τους είναι πολύ ευδιάκριτη και συγκεκριμένη, είναι εκείνο που χρειάζεται ένας χώρος που κυριαρχείται από ματ φινιρίσματα, ξύλο και πορσελάνη.

Δώσε βάση στη γεωμετρία

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται ένα μπάνιο για να “απογειωθεί” η αισθητική του είναι να… είσαι ανοιχτόμυαλη! Αν καταφέρεις να μην κινηθείς εκ του ασφαλούς και πειραματιστείς με τα σχήματα και τις φόρμες, όπως χρησιμοποιώντας κυβιστικά φωτιστικά σε αντιδιαστολή με στρογγυλούς καθρέφτες, τότε θα έχεις το καλύτερο layering αποτέλεσμα!

© 2025 tlife.gr