Φυτά εσωτερικού χώρου. Αν μου έδιναν ένα ευρώ για κάθε φορά που μιλάω για τα φυτά, θα ήμουν σήμερα εκατομμυριούχος. Εντάξει, οι αδυναμίες δεν είναι εύκολο να κρυφτούν κι αυτό το βλέπεις στα αμέτρητα post που κάνω με αυτή την θεματολογία! Επειδή, όμως, πέρα από ένα huge διακοσμητικό trend, τα φυτά είναι και ένα ζωντανό κομμάτι κάθε σπιτιού, οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε βάσει των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων τους. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως πρέπει να τους δίνουμε την προσοχή και την φροντίδα που τους αρμόζει, αν θέλουμε να παραμείνουν μαζί μας για πολλά-πολλά χρόνια. Μιας και βρισκόμαστε, λοιπόν, ακόμα στις αρχές της χρονιάς, πώς θα σου φαινόταν αν φτιάχναμε μια λίστα με new year’s resolutions για τα φυτά μας; Αν ορίζαμε, δηλαδή, μερικούς στόχους για την φροντίδα τους και… την συνύπαρξή μας;
Αν σου φαίνεται καλή ιδέα, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω μερικούς από τους στόχους που μπορείς να βάλεις φέτος για τα φυτά του και την συμπεριφορά σου απέναντί τους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Resolution #1: Να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους
Όπως κάθε σχέση, έτσι και αυτή με τα φυτά σου χρειάζεται συνεχή επιμέλεια για να ευδοκιμήσει. Γι’ αυτό και αξίζει να βάλεις στο σταθερό πρόγραμμά σου την επαφή με τα φυτά σου! Είτε για να σκουπίσεις τα φύλλα τους, είτε να ελέγξεις το χώμα τους, να περιεργαστείς την κατάστασή τους ή να τα ποτίσεις, πάντως ο έστω και λιγοστός χρόνος που θα τους αφιερώσεις καθημερινά, θα έχει μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξή τους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Resolution #2: Να επισκέπτεσαι… τον γιατρό
Αν είχες κατοικίδιο, θα πήγαινες στον κτηνίατρο για check up. Τώρα που έχεις φυτά, γιατί να μην επισκέπτεσαι το φυτώριο ή τον γεωπόνο για μερικές συμβουλές; Όταν τα φυτά σου αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, μήπως θα ήταν πιο βοηθητική η άποψη ενός ειδικού, για την κατάλληλη θεραπεία ή φροντίδα, παρά τα κείμενα του Google;
Resolution #3: Να φτιάξεις ένα πρόγραμμα ποτίσματος
Ειδικά κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα φυτά χρειάζονται τακτικό πότισμα. Και τους χειμωνιάτικους μήνες, όμως, το νερό είναι απαραίτητο, αλλά σε πιο αραιή συχνότητα. Άσε, που κάθε φυτό έχει τις δικές του, εξατομικευμένες ανάγκες. Γι’ αυτό και ένα πλάνο ποτίσματος θα μπορούσε να σου φανεί πολύ χρήσιμο. Θα μπορούσες να καταγράφεις πότε πότισες και πότε θα χρειαστεί να το ξανακάνεις, ώστε να μην παραμελείς ποτέ αυτή την τόσο σημαντική ανάγκη των φυτών σου.
Resolution #4: Να καθαρίζεις το φύλλωμά τους
Όπως όλα τα πράγματα στο σπίτι σου, έτσι και τα φυτά σου χρειάζονται τακτικό… ξεσκόνισμα. Με αυτή την τακτική, όχι μόνο θα παραμένουν ζωηρά και λαμπερά τα φύλλα τους, αλλά ταυτόχρονα θα ελέγχεις την κατάστασή τους για τυχόν παράσιτα! Με ένα βρεγμένο πανί ή βραγμένο πινέλο, μπορείς να απομακρύνεις την σκόνη. Αν από την άλλη εντοπίσεις κάποιο ζωύφιο, τότε μετάφερε το φυτό στην μπανιέρα και κάν’ του ένα σύντομο ντους!
Resolution #5: Να μην ξεχνάς το κλάδεμα
Για την ισορροπημένη ανάπτυξή τους, αλλά και την καλύτερη εικόνα τους, τα περισσότερα φυτά χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα των κλαδιών τους. Αυτό χρειάζεται να γίνεται στην αρχή της περιόδου αναπαραγωγής, ώστε να απομακρύνονται γέρικα φύλλα και κλαδιά και να “θεριεύουν” τα νεότερα. Φρόντισε, λοιπόν, στα τέλη του χειμώνα ή ανάλογα με την περίοδο ανάπτυξής τους, να κλαδεύεις κάποια τμήματα των φυτών σου με καθαρό ψαλίδι σε κλίση 45 μοιρών. Πρόσεχε, όμως, να μην το παρακάνεις: ποτέ μην αφαιρείς περισσότερο από το 1/4 του συνολικού όγκου του και μην κόβεις κλαδιά με μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ