Ο χώρος του σπιτιού μας που αν ήταν εργαζόμενος, τότε θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, είναι η κουζίνα. Σκέψου το, είναι ένα δωμάτιο με τεράστιο (σε σύγκριση με τα υπόλοιπα) αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιείται πλήρως. Επίσης, περιλαμβάνει τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές (βλ. φούρνος, κουζίνα, ψυγείο, φούρνος μικροκυμάτων, φρυγανιέρες, τοστιέρες, βραστήρες κ.ο.κ.), ενώ όλη η διάταξή του διαμορφώνεται ως χώρος εργασίας (πάγκος εργασίας, επιφάνειες εργασίας, ράφια, ράγες κλπ). Επομένως, αντιλαμβάνεσαι πόση προσοχή, αγάπη και προστασία χρειάζεται αυτό το κατά τα άλλα stylish σημείο του σπιτιού, για να συνεχίσει να “χωράει” τις γαστριμαργικές εργασίες μας! Υπάρχει, όμως, μια σειρά από… κουζινικά και σύνεργα μαγειρέματος που αποθηκεύουμε με απολύτως λανθασμένο τρόπο, δημιουργώντας προβλήματα στην περαιτέρω λειτουργικότητά τους!
Ποια είναι αυτά τα αντικείμενα; Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να μάθεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαχαίρια
Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να “αφιερώνουμε” ένα συρτάρι σε όλα τα είδη σερβιρίσματος και επεξεργασίας τροφίμων (κουτάλες, τσιμπίδες, λαβίδες, τρίφτες, μαχαίρια). Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση των μαχαιριών ειδικότερα; Καταρχήν, η άτακτη αποθήκευσή τους είναι επικίνδυνη, κάθε φορά που ανοίγεις το συρτάρι, αφού μπορεί να τραυματιστείς. Επιπλέον, όταν η λεπίδα του μαχαιριού δεν προστατεύεται και αγγίζει οτιδήποτε δεν είναι τρόφιμο, όπως άλλες λεπίδες ή μέταλλα, καταστρέφεται με τον καιρό και χάνει τις ιδιότητές της. Καλύτερα, λοιπόν, να χρησιμοποιείς ειδικές θήκες, ώστε να προστατεύεις και τα μαχαίρια, αλλά και τα χέρια σου, ή και μαγνητικά πάνελ στον τοίχο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρηχά ταψιά
Κάθε φούρνος διαθέτει ένα συρτάρι στο κάτω μέρος του, το οποίο χρησιμεύει για την αποθήκευση των ταψιών. Και κάπου εκεί προσπαθούμε να στοιβάξουμε όοολα τα ταψιά μας. Λάθος! Η καλύτερη λύση για τα ρηχά ταψιά, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο, είναι να αποθηκεύονται κάθετα, δηλαδή όρθια! Ξέχνα, λοιπόν, τα συρτάρια και στόχευσε στα ντουλάπια σου για τα ταψάκια!
Μπαχαρικά
Σε όποιο post του Pinterest ή του Instagram κι αν κοιτάξεις, θα δεις πανομοιότυπα stylish δοχεία με ευφάνταστες ετικέτες να κοσμούν τις πολυτελείς κουζίνες που υπάρχουν εκεί έξω. Και κάπως έτσι, προσπαθείς κι εσύ να εφοδιαστείς με μπουκαλάκια και βαζάκια, ίδια μεταξύ τους, για να χωρέσεις τα πιπέρια, τις πάπρικες και τα αποξηραμένα μυρωδικά σου. Γράψε λάθος, λοιπόν, σε αυτό, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επιβαρύνεις τον αποθηκευτικό χώρο σου! Σκέψου, το μέγεθος από ένα σακουλάκι με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και ένα σακουλάκι λευκού πιπεριού. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, σίγουρα θα χωρέσεις όλο το πιπέρι στο στιλάτο βαζάκι σου, αλλά από το αλάτι θα βάλεις μόνο το 1/3 της συσκευασίας και το υπόλοιπο θα χρειαστεί να το… κρύψεις στο ντουλάπι με τα τρόφιμα, πράγμα ασύμφορο χωροταξικά! Διάλεξε, λοιπόν, δοχεία που να αντιστοιχούν στο κάθε υλικό -κι ας μην ταιριάζουν με τα υπόλοιπα!
Κολονάτα ποτήρια
Τα ποτήρια του κρασιού είναι αντικείμενα που σπάνια χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, γιατί ούτε κάθε μέρα κάνουμε σουαρέ, ούτε κάθε μέρα πίνουμε κρασί. Επομένως, παραμένουν για σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα αποθηκευμένα. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι επιλέγουν να τα τοποθετούν ανάποδα στο ντουλάπι, για να μην σκονίζονται. Λάθος! Εκτός κι αν διαθέτεις ράγες για ποτήρια (για να τα κρεμάς από τη βάση τους), τότε κινδυνεύεις να καταστρέψεις τα ποτήρια. Βλέπεις, το χείλος τους είναι το πιο ευαίσθητο και εύθραυστο σημείο τους και όταν τα στηρίζεις σε αυτή, τότε σίγουρα θα ραγίσουν ή θα σπάσουν με τον καιρό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ