DIY και διακόσμηση: ένας κλάδος που συνεχώς “ανθίζει” στον χώρο του interior design, μιας και ο περισσότερος κόσμος αρχίζει να καταπιάνεται με πιο… κατασκευαστικά ζητήματα του σπιτιού, χωρίς την βοήθεια ενός διακοσμητή εσωτερικών χώρων ή κάποιου έμπειρου τεχνίτη. Κάπως έτσι, όμως, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό απίθανα “διαμάντια”, είτε πρόκειται για IKEA hacks, δηλαδή μεταποίηση έτοιμων επίπλων, είτε αφορά μικρότερες διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως macrame και κρεμαστά τοίχου. Σε αυτή την κατηγορία, όμως, ανήκει και μία μεγαλύτερη “εργολαβία” που δεν είναι άλλη από το βάψιμο του σπιτιού! Ναι, είναι γεγονός πως όλο και πιο συχνά ξεκινάμε όλοι να βάψουμε έναν ή περισσότερους τοίχους στο σπίτι μόνοι μας! Άλλωστε, δεν χρειάζεται απίθανη τεχνογνωσία για να τα καταφέρεις, αρκεί να έχει υπομονή, προνοητικότητα και κάπως… σταθερό χέρι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρ’ όλα αυτά, όσο εύκολο κι αν είναι τελικά το task, χρειάζεται να ξέρεις ορισμένες πληροφορίες για τις μπογιές που χρησιμοποιείς στο βάψιμο των τοίχων! Γι’ αυτό και παρακάτω θα δεις πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με τα χρώματα για τους τοίχους!
Δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς στα δάπεδα
Οι μπογιές που προορίζονται για τους τοίχους είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχουν την ήπια, καθημερινή χρήση που κάνουμε στους τοίχους μας. Με λίγα λόγια, είναι ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου, αλλά δεν έχουν αντοχές για… βαριά χρήση. Άλλωστε, σπάνια ακουμπάμε τους τοίχους και ακόμα πιο σπάνια τους “κακομεταχειριζόμαστε”. Αντιθέτως, τα δάπεδα είναι επιφάνειες “σκληρής” χρήσης, μιας και τα πατάμε μονίμως με παπούτσια και τραχιά υλικά, ενώ “φιλοξενούν” όλα τα έπιπλά μας, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα χαράξουν. Επομένως, ένα χρώμα για τοίχους δεν θα άντεχε ούτε… μισή μέρα στο πάτωμα!
Δεν πρέπει να βάφουν εξωτερικές επιφάνειες
Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, έτσι και σε αυτή, έχουμε να κάνουμε με μπογιές εσωτερικού χώρου, οι οποίες προορίζονται για πολύ ελαφριά χρήση και ελάχιστη φθορά. Κάτι που δεν ισχύει στις εξωτερικές επιφάνειες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, όπως αέρας, βροχή και χαλάζι, και άρα υπόκεινται σε φθορές και καταστροφές. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως ένα χρώμα που πήρες για τον τοίχο του σαλονιού, αν αποφασίσεις να το χρησιμοποιήσεις και στην πρόσοψη του σπιτιού, θα καταλήξεις με μια φθαρμένη εικόνα!
Δεν πρέπει να εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες
Αφού βάψουμε την επιφάνεια που θέλουμε, συνήθως απομένει μπόλικη ποσότητα χρώματος στο κουτί, το οποίο πάντα αποθηκεύουμε για μελλοντική χρήση. Ο τρόπος αποθήκευσης, όμως, έχει μεγάλη σημασία, αφού οι μπογιές είναι αρκετά ευαίσθητες και εύκολα μπορούν να χαλάσουν. Μέσα σε άκρες, πρέπει να αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες για να μην στεγνώνουν, τις χαμηλές θερμοκρασίες για να μην πήζουν, αλλά και την υγρασία για να μην σκουριάζουν τα μεταλλικά κουτιά στα οποία περιέχονται τα χρώματα.
Δεν πρέπει να πετάγονται στα σκουπίδια
Τα χρώματα με τα οποία βάφουμε το σπίτι, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι τοξικά υλικά, γεμάτα χημικά. Επομένως, το να πετάξουμε την νωπή μπογιά στα σκουπίδια είναι εντελώς μη αποδεκτός τρόπος απόρριψής της. Εφόσον, λοιπόν, δεν μας ενδιαφέρει να αποθηκεύσουμε τις μπογιές που απέμειναν για μελλοντική χρήση, τότε θα πρέπει να βρούμε τον ιδανικό τρόπο μεταφοράς τους στα σκουπίδια, Ποιος είναι αυτός; Εάν το χρώμα στο κουτί είναι λίγο, άφησε το κουτί ανοιχτό για μερικές ημέρες, μέχρι να στεγνώσει η ουσία και έπειτα πέταξέ το στα σκουπίδια. Αν, όμως, έχει περισσέψει πολλή μπογιά, τότε ανακάτεψέ την με ίση ποσότητα άμμου για γάτες και άφησέ την για μερικές ώρες να στεγνώσει, πριν πετάξεις όλο το κουτί με το περιεχόμενο στα σκουπίδια.
Δεν πρέπει να χύνονται στις αποχετεύσεις
Σαφώς και τόσο τοξικές ουσίες δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να εισάγονται στο αποχετευτικό σύστημα και άρα στην θάλασσα. Αυτός είναι ένας απαράβατος κανόνας που δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζουμε. Ο μόνος σωστός τρόπος απόρριψης της μπογιάς που περισσεύει είναι ο παραπάνω, δηλαδή αφότου στεγνώσει πλήρως, να φτάνει στα σκουπίδια μαζί με την συσκευασία της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ