Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το πω αυτό, αλλά ναι, υπάρχει ένα φυτό που θεωρείται “hipster”. Από την άλλη, βέβαια, δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και γι’ αυτό αντιπαρέρχομαι τον παραπάνω χαρακτηρισμό μου για να πω απλά πως υπάρχει ένα φυτό, το οποίο -όπως σχεδόν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου πια- έχει γνωρίσει μεγάλη “άνθιση” στα social media τα τελευταία χρόνια. Θα έλεγα, όμως, πως η εκλεπτυσμένη και αντισυμβατική όψη του δικαιολογεί… την φρενίτιδα που έχει προκαλέσει! Πρόκειται για την πιλέα ή Pilea peperomioides, όπως είναι η βοτανική ονομασία της, ή και κινέζικο φυτό των χρημάτων (Chinese money plant), όπως αποκαλείται κοινώς, η οποία μπορεί να κερδίζει followers και likes στο Instagram, αλλά πίστεψέ με είναι φοβερά δυσεύρετο φυτό! Παρ’ όλα αυτά, αν καταφέρεις να το αποκτήσεις, τότε όχι μόνο θα σε ανταμείψει με την καλοτυχία που υποτίθεται ότι το συνοδεύει, αλλά κυρίως με την ευκολία που παρουσιάζει στην φροντίδα του, την εύκολη αναπαραγωγή του και φυσικά την “ομορφάδα” του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Η πιλέα peperomioides έχει καταγωγή από την Κίνα. Από εκεί, μεταφέρθηκε πρώτα στην Σκανδιναβική Χερσόνησο και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο μόλις το 1940. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι ένα φυτό που θα βρεις στο κοντινότερο φυτώριο της γειτονιάς και σε καμία περίπτωση στο ανθοπωλείο της γωνίας. Μάλιστα, στην Αθήνα αυτή την στιγμή, υπάρχουν μόλις δύο καταστήματα στα οποία την έχω εντοπίσει (Paraphernalia στην πλατεία Κλαυθμώνος και Kopria στα Εξάρχεια), ωστόσο συχνά είναι sold out! Επόμενο βήμα, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια online παραγγελία της πιλέας ή ακόμη καλύτερα… κάποιος φίλος!
Βλέπεις, η πιλέα μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ εύκολα και γι’ αυτό ενδεχομένως να παραμένει μέχρι σήμερα ένα κοινό “μυστικό” μεταξύ φίλων και όχι ένα ευρέως πωλούμενο φυτό. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της; Όταν εντοπίσεις στην γλάστρα της ένα νέο φυντάνι, τότε μπορείς να το διαχωρίσεις από το μητρικό φυτό: Με ένα καθαρό μαχαίρι φτάσε σε βάθος περίπου 2,5 cm κάτω από το χώμα και κόψε τον νέο μίσχο που μόλις πετάχτηκε. Φύτεψέ τον σε μια νέα γλάστρα και θα έχεις ένα νέο φυτό! Εναλλακτικά, μπορείς να περιμένεις μέχρι να πεταχτεί ένα καινούριο φυντάνι από τον κεντρικό μίσχο της πιλέας (παρακλάδι). Αυτό μπορείς να το κόψεις, να το αφήσεις σε ένα βάζο με νερό για περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να βγάλει ρίζες και έπειτα να το φυτέψεις σε νέα γλάστρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσο για την φροντίδα της πιλέας, τα πράγματα και εδώ είναι αρκετά απλά! Χρειάζεται μπόλικο φυσικό φως, αλλά όχι σε απευθείας επαφή για να μην καούν τα φύλλα της. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον χιονιά! Όσο για το νερό, η πιλέα χρειάζεται καλή αποστράγγιση και είναι απαραίτητο το χώμα της να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Αν τα εντυπωσιακά φύλλα της αρχίσουν να γέρνουν, τότε είναι σημάδι πως χρειάζεται νερό. Επίσης, τα πλατιά φύλλα χρειάζονται συχνό καθάρισμα με… ντουζάκι ή απλά με ένα νωπό πανί, ενώ για να είναι ισορροπημένη η ανάπτυξή της, καλό είναι να την περιστρέφεις κάθε εβδομάδα (σε σχέση με τον ήλιο), ώστε τα φύλλα της να μεγαλώνουν ομοιόμορφα. Λίπασμα θα χρειαστεί μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, οπότε και θα μπορούσες να την μεταφέρεις στο μπαλκόνι σου, αλλά ποτέ σε πολύ φωτεινό σημείο!
Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για την πιλέα σου και μην ξεχνάς να την μοιράζεσαι με τους φίλους σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ