Εάν στο σπίτι σου έχεις περισσότερα από ένα φυτό, τότε σίγουρα είσαι σε θέση να καταλάβεις πως τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι κάποιου προβλήματος. Τι μπορεί, όμως, να συμβαίνει στα φυτά σου και γιατί το φύλλωμά τους παρουσιάζει τέτοια… συμπεριφορά; Ήρθε η ώρα να ψάξεις βαθύτερα και να βρεις τι έχει πάει στραβά!
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τις πέντε κινήσεις που πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να έχεις άμεσα την διάγνωση στα συμπτώματα, αλλά και την κατάλληλη θεραπεία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βήμα 1ο: Έλεγξε το χώμα τους
Όταν τα φύλλα κιτρινίζουν, ένας από τους κυριότερους λόγους είναι το νερό που φτάνει στις ρίζες του φυτού. Για να ελέγξεις πόσο υγρό ή στενό είναι το χώμα και άρα να εξακριβώσεις αν φταίει το πολύ πότισμα ή το λιγοστό νερό, βύθισε το δάχτυλό σου στο χώμα για περίπου 2,5 cm και όχι μονάχα στην επιφάνειά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η θεραπεία: Αν το χώμα είναι στεγνό σε αυτό το βάθος, σημαίνει ότι δεν δίνεις αρκετό νερό στο φυτό σου, επομένως πρέπει να γίνει πιο τακτική η συχνότητα ποτίσματος. Αν είναι υγρό, τότε μάλλον το ποτίζεις περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται και πρέπει να αραιώσεις την συχνότητα ποτίσματος. Επιπλέον, αν το χώμα μυρίζει ελαφρώς μούχλα, τότε μπορεί να έχουν πληγεί οι ρίζες του φυτού, οπότε και θα χρειαστεί άμεσα μεταφύτευση σε μια γλάστρα με καλύτερη αποστράγγιση!
Βήμα 2ο: Έλεγξε για παράσιτα
Μπορεί το νερό να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τα κίτρινα φύλλα, αλλά υπάρχουν πάντα και οι ανεπιθύμητοι… επισκέπτες που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το αποτέλεσμα, όπως είναι οι ψευδοκοκκίδες και οι τετρανυχίδες. Αυτό θα το διαπιστώσεις με καλή και προσεκτική παρατήρηση του φυλλώματος, αλλά και των κλαδιών ή του κορμού των φυτών σου.
Η θεραπεία: Αν παρατηρήσεις μικροσκοπικές τρυπίτσες στα φύλλα του φυτού σου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί από τετρανυχίδες. Αν από την άλλη, βλέπεις κάτι σαν χνουδωτό λευκό κερί σε κάποια σημεία, τότε πρόκειται για ψευδοκοκκίδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπλύνεις το φυτό σου, να απομακρύνεις τα προσβεβλημένα φύλλα και να ραντίσεις με ένα αντιπαρασιτικό εντομοκτόνο!
Βήμα 3ο: Έλεγξε το φως
Άλλος ένα παράγοντας που μπορεί να πλήξει τα φυτά σου είναι το φως του ήλιου ή μάλλον η απουσία του. Θυμήσου, ότι ακόμη και τα πιο ανθεκτικά και cool φυτά εσωτερικού χώρου έχουν ανάγκη από μια σχετική επαφή με το φυσικό φως.
Η θεραπεία: Εάν ο χώρος σου δεν είναι τόσο φωτεινός για τα φυτά σου, δοκίμασε να τα μετακινήσεις πιο κοντά σε ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα. Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσεις τις αντιδράσεις τους, διότι ορισμένα φυτά μπορεί να αντιδράσουν περίεργα σε αυτή την… μετακόμιση!
Βήμα 4ο: Έλεγξε την θερμοκρασία και τον αέρα
Επειδή τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν… τροπική προέλευση, ένα πολύ δροσερό ή με μπόλικο αέρα περιβάλλον μπορεί να μην είναι ιδανικό για να ευδοκιμήσουν. Το κιτρίνισμα των φύλλων, λοιπόν, ενδέχεται να οφείλεται σε αυτό.
Η θεραπεία: Αν το κιτρινισμένο φυτό βρίσκεται κοντά σε παράθυρο που δημιουργεί αέρα, τότε δοκίμασε να το μεταφέρεις σε πιο απάνεμο σημείο του σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείς το κλιματιστικό. Θυμήσου ότι ο αέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες αφήνουν το χώμα υγρό για μεγαλύτερο διάστημα, αφού δεν εξατμίζεται άμεσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ